‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 ianuarie, 2025
-5.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEste cooperarea o necesitate? Cum Proiectul MAC-P vă ajută să dezvoltați o afacere prosperă

Este cooperarea o necesitate? Cum Proiectul MAC-P vă ajută să dezvoltați o afacere prosperă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fiind de unul singur, fermierului îi este destul de greu să asigure o producere de calitate, dar și cantitatea necesară pentru a avea succes pe piețele externe. Experiența țărilor înalt dezvoltate arată că, întreprinderile devin mult mai competitive cooperând: fermierii asociați au acces la finanțare, respectiv și la tehnică performantă. În Republica Moldova această oportunitate este oferită de Proiectul finanțat de Banca Mondială MAC-P.

Ce reprezintă MAC-P

Proiectul „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P) și-a început activitatea în anul 2013, scopul principal fiind – mărirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Bugetul inițial MAC-P constituia 27 de milioane de dolari.

În anul 2016, datorită succesului Proiectului, Banca Mondială a mai oferit încă 10 milioane de dolari suplimentar pentru producătorii agricoli ce se asociază în grupuri. La moment, sunt eligibile spre finanțare activitățile ce țin de producerea fructelor, legumelor, laptelui și mierii.

‹ adv ›

Valoarea grantului de care pot beneficia producătorii nu poate depăși suma de 350 de mii de dolari și reprezintă 50% din bugetul proiectului prezentat spre finanțare. Astfel, celelalte 50% din banii necesari pentru realizarea acestuia sunt asigurate de către grupul de producători. Partea bună este că, Proiectul a fost extins până în anul 2021.

Avantajele grupurilor de producători:

  • Cooperativa este fondată din capitalul comun al membrilor acesteia;
  • Membrii cooperativei elaborează un plan de dezvoltare, de marketing și de comercializare;
  • Cooperativa permite fermierilor să obțină cantități substanțiale, astfel, acestea pot fi exportate direct, fără intermediari;
  • Cooperativele se bucură de un succes mai mare la creditare și se dezvoltă mult mai rapid;
  • Organizarea cooperativei nu necesită fonduri mari.

Potrivit consultantului în cadrul Proiectului MAC-P, Stelian Andronache, experiența arată că, producătorii de fructe și legume care au format grupurile de producători și-au majorat de câteva ori profitul și se bucură în continuare de succes pe piețele externe. Astfel, datorită suportului MAC-P, aceștia au reușit să modernizeze producerea și să valorifice mult mai eficient resursele existente.

Țările lider la capitolul cooperare

În Uniunea Europeană, majoritatea producătorilor au preferat să se asocieze în grupuri, deoarece împreună pot produce omogen, în cantități mult mai mari, calitativ și pot vinde, într-un final, cu un preț bun produsul.

‹ adv ›

Unul dintre liderii mondiali la capitolul agricultură performantă este Olanda. În această țară, circa 100 de mii de mici producători, ce prelucrează terenuri agricole de până la 10 hectare, și-au fortificat puterea unindu-se în grupuri. Spre exemplu, prosperitatea ramurii floricultura se datorează cooperării, deoarece practic toți producătorii din sector sunt asociați în grupuri. Astfel, aceștia dispun de utilaje performante necesare în floricultură, realizează cu succes selecția și multiplicarea soiurilor de perspectivă. Totodată, floricultorii obțin un preț angro mai mare datorită faptului că circa 95% din producție este comercializată prin intermediul cooperativelor.

O situație similară poate fi întâlnită în Belgia, Marea Britanie sau Polonia, unde mai mult de jumătate din laptele produs în cadrul fermelor este comercializat prin cooperative. În Olanda, Austria și Danemarca, această cifră depășește 95%, în timp ce în Statele Unite și Canada aproximativ 90% din fabricile de produse lactate cooperează.

În Spania și Grecia, cooperativele produc și comercializează mai mult de 60% ulei de măsline, în Belgia – 70% din fructe și legume, în Finlanda – 70% din carne. Mai mult de 50% din cerealele recoltate în Austria și Franța aparțin, de asemenea, cooperativelor.

‹ adv ›

Cooperarea se dezvoltă activ și în țara vecină, Ucraina. De exemplu, afacerea cu căpșuni a producătorului Ivan Homlyak din regiunea Kiev este considerată una dintre cele mai de succes din regiune. Acest lucru a devenit posibil datorită asocierii producătorilor și formării cooperativei „Ягодный край”. Cooperativa a construit o cameră frigorifică modernă și utilizează material săditor ce asigură o productivitate sporită. Astfel, în ultimii ani membrii au triplat suprafețele cultivate cu căpșun și majorat substanțial recolta.

Cooperarea în Republica Moldova

De avantajele cooperării au putut beneficia și fermierii din țara noastră. De când a fost lansat Proiectul MAC-P, au fost create 58 de cooperative agricole, dintre care 37 (207 fermieri) au beneficiat de granturile disponibile în cadrul Proiectului.

5 fermieri din satul Cunicea, raionul Florești, acum doi ani, au format cooperativa SANT&K. Astfel, au putut beneficia de suport din cadrul Proiectului MAC-P și au construit un depozit frigorific.

„Înțelegând că este mult mai greu să vinzi rentabil fructele, decât să le produci, am început a căuta resurse pentru a construi o cameră frigorifică pentru mere. Cele 2 mii de tone produse, nu se vând atât de ușor. Frigiderul era absolut necesar. Datorită suportului Proiectului am construit frigiderul, am mărit vânzările, extins suprafețele plantate cu livezi și avem acces pe noi piețe de desfacere”, a menționat unul din membrii cooperativei, Tatiana Serejnicova.

În Moldova, însă, nu există grupuri de producători de miere, iar apicultura este tratată mai mult drept un hobby. În același timp, experții consideră că industria va fi capabilă să ajungă la un nivel profesional dacă producătorii de miere se vor uni în cooperative. În acest caz, vor avea acces la finanțare și, prin urmare, la tehnologii și echipamente moderne.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›