FAO și-a redus prognoza pentru producția mondială de cereale în acest an, în contextul perspectivelor reduse pentru producția de cereale grosiere și grâu. Totuși, analizând anual, producția mondială de cereale urmează să crească cu 1,8 la sută față de 2018, potrivit Raportului privind Cererea și Oferta de Cereale , lansat joi, 7 noiembrie.
Mai exact, producția mondială de cereale grosiere în 2019 este de așteptat să crească cu 1,2 la sută la 1 425 milioane de tone, în timp ce se preconizează că cea de grâu va crește cu 4,5% până la un nivel record de 765 milioane de tone. Prognoza pentru producția globală de orez este stabilită la 513,4 milioane de tone, puțin sub nivelul anului trecut.
În 2020, cantitatea redusă de precipitații ar putea împiedica însămânțarea de culturi, inclusiv a grâului în Uniunea Europeană și a porumbului în America de Sud. Prognoza meteo este în general favorabilă culturilor plantate în Federația Rusă și Africa de Sud.
Utilizarea mondială a cerealelor în 2019/20 este prognozată la 2 709 milioane de tone, un nivel record, în timp ce stocurile mondiale de cereale până la sfârșitul anotimpurilor 2020 se preconizează să ajungă la 849,5 milioane de tone, în scădere cu 1,5% față de nivelurile lor din deschidere.
FAO anticipează o scădere modestă a raportului dintre rezervele și utilizarea cerealelor la nivel mondial până la 30,4 la sută, considerându-l totuși un nivel confortabil. Se așteaptă ca rezervele de grâu să crească, în timp ce cele de porumb și orez să scadă. Comerțul mondial de cereale în 2019 este de așteptat să crească cu 0,7 la sută până la 415 milioane de tone.
FAO va prezenta în scurt timp o imagine mai cuprinzătoare a tendințelor pieței pentru principalele produse alimentare agricole, inclusă în raportul semestrial al perspectivelor alimentare care urmează a fi publicat.
Comentarii