Creșterea semnificativă a cererii globale de cireșe proaspete a dus la creșterea esențială a importurilor de cireșe în principalele țări consumatoare.
Potrivit raportului Transparency Market Research se estimează că, piața globală a cireșelor proaspete va continua să înregistreze o rată de creștere anuală de 8,5% (înregistrată din 2019) până în 2029.
Se estimează că piața va atinge o valoare de 107,2 miliarde USD până în 2029.
Companiile exportatoare se orientează acum spre țări cu cerere ridicată, precum China, cele din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
Producătorii de cireșe investesc, de asemenea, în filme antimicrobiene care prelungesc în mod substanțial durata de depozitare a cireșelor proaspete.
Companiile implicate în cultivarea cireșelor pentru consum în stare proaspătă implementează o varietate de tehnici pentru creșterea marjelor de profit.
Consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru un stil de viață sănătos, deschizând perspective de creștere pentru piața de cireșe proaspete.
În plus, cultivatorii de cireșe beneficiază de interesul crescând pentru soiurile negre, care sunt mai ferme și mai dulci.
Se estimează că piața globală a cireșelor va crește inclusiv datorită majorării cererii pentru fructele congelate.
Amintim că, conform bazei de date ONU, în anul 2020, Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 în lume după volumul de cireșe exportat, fiind livrate pe piețele externe aproape 8 mii de tone de cireșe.
După valoarea obținută însă, Republica Moldova obține unele dintre cele mai mici venituri din export, fiind clasată pe locul 19 la nivel mondial, după valoarea obținută în urma exporturilor.
Comentarii