Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV) prognozează că Uniunea Europeană, regiune ce include şi primii trei producători mondiali de vin, Italia, Franţa şi Spania, va înregistra în acest an un volum al producţiei de 159 milioane de hectolitri, cu aproximativ 5% mai mare decât în 2019. Dar cu toate acestea, cantitatea este sub media multianuală, notează capital.ro.
De asemenea, estimările OIV arată că situaţia din UE este mult mai diferită în acest an comparativ cu anii anteriori. În timp ce o serie de state au înregistrat creşteri semnificative ale producţiei de vin, precum Spania, cu un avans de 11% și a ajuns până la 37,5 milioane hectolitri, Germania – 8,9 milioane hectolitri, înregistrând o creştere de 8%, Ungaria – 2,9 milioane hectolitri, o creştere de 22% şi Austria – 2,7 milioane hectolitri, în creştere de 10%, așa state precum România şi Grecia au înregistrat o evoluţie negativă, atât în raport cu 2019, cât şi cu media din ultimii cinci ani.
Aceeași sursă mai scrie că, în emisfera sudică, producţia de vin din acest an este estimată să scadă cu 8% comparativ cu 2019. Și va ajunge până la 49 milioane hectolitri, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative din Argentina (- 17%), Chile (-13%) şi Australia (-11%).
În SUA, estimările preliminare ale OIV indică o producţie de vin de 24,7 milioane hectolitri, în creştere cu doar 1% comparativ cu 2019, însă organizaţia a avertizat că aceste estimări ar putea fi revizuite în lunile următoare, după ce vor fi disponibile mai multe informaţii cu privire la efectele incendiilor de vegetaţie din regiunile Napa şi Sonoma.
Comentarii