Companiile care achiziționează, procesează și exportă producția de miez de nucă se confruntă astăzi cu o penurie de materie primă.
Această lipsă trebuie compensată printr-un spor de producție, ce obligatoriu trebuie să fie obținut din plantații de nuc, pentru a putea menține relevanța țării ca furnizor de nucă și de miez, în special pe piața europeană, dar și în Orientul Mijlociu sau alte destinații, care sunt tot mai exploatate de exportatori.
Despre aceasta a menționat Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova, în cadrul Forumului Național Anual al Nucicultorilor.
‹ adv ›
Președintele asociației a precizat că, pe parcursul anilor, piața internațională a evoluat, iar producția de soiul Chandler a devenit principala și a setat un nou standard de calitate.
Tîrsînă mai menționează că, aceasta este o consecință a reducerii semnificative a recoltării nucilor din fâșiile de aliniament, din gospodăriile individuale.
Acest lucru se suprapune cu faptul că producătorii, proprietari de livezi au o dificultate în a obține un spor de producție mai consistent, astfel ca să poată compensa această pierdere de producție globală și a ne menține poziția în plan european, sau cel puțin în topul producătorilor și exportatorilor.
Totodată, în anul curent, lucrurile s-au dinamizat un pic, producția de nucă este mult mai întrebată, iar în țara noastră avem un flux mare de companii din exterior, care sunt interesate de achiziția nucii, în special, în coajă.
Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică, cea mai mare cantitate de miez de nucă, în anul precedent, a fost exportată în Franța și Germania, care au achiziționat cele mai mari cantități din Moldova.
În anul 2022, la capitolul exportul de nucă în coajă, Turcia este cel mai mare cumpărător, conform informației de la BNS.
Turcia este un cumpărător foarte mare care este interesat de acele soiuri pe care ar fi mai dificil să le comercializăm pe piața europeană, în special soiurile noastre mai vechi, soiurile franceze (Franquette, Fernor).
Prețul de comercializare pentru nuca din SUA, Chile și China
Un kilogram de nucă, soiul Chandler, de proveniență din SUA se vindea la 2,1 dolari (conform informație din 7 decembrie 2023), în timp ce nuca din Chile se vindea la prețul de 2,42 dolari pentru un kg, iar cea din China – 2,27 dolari.
Amintim că, Forumul național anual al nucicultorilor din Republica Moldova, care s-a desfășurat în zilele de 14-15 decembrie, a adunat peste 140 de producători de culturi nucifere din diferite regiuni ale țării, experți naționali și internaționali, autorități.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin intermediul proiectului OPTIM.
Comentarii