‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEvoluția pieței nucilor, analizată în cadrul Forumului Național Anual al Nucicultorilor

Evoluția pieței nucilor, analizată în cadrul Forumului Național Anual al Nucicultorilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Companiile care achiziționează, procesează și exportă producția de miez de nucă se confruntă astăzi cu o penurie de materie primă.

Această lipsă trebuie compensată printr-un spor de producție, ce obligatoriu trebuie să fie obținut din plantații de nuc, pentru a putea menține relevanța țării ca furnizor de nucă și de miez, în special pe piața europeană, dar și în Orientul Mijlociu sau alte destinații, care sunt tot mai exploatate de exportatori. 

Despre aceasta a menționat Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova, în cadrul Forumului Național Anual al Nucicultorilor.

Președintele asociației a precizat că, pe parcursul anilor, piața internațională a evoluat, iar producția de soiul Chandler a devenit principala și a setat un nou standard de calitate. 

„Conform celui mai nou raport publicat de către International Nut&Dried Fruit Council, Moldova este plasată cu o cantitate mult mai mică de export decât suntem obișnuiți să vedem în statistică. Până în anii 2017-2018, cantitatea de nuci recoltată și, în mare parte, exportată era de 34-35 de mii de tone. Dar țara noastră suferă o cădere dură în topul exportatorilor. Conform raportului pentru anul 2023, exportul va fi de circa 23-24 de mii de tone și aceste date se mențin în ultimii ani practic neschimbate”. 

Tîrsînă mai menționează că, aceasta este o consecință a reducerii semnificative a recoltării nucilor din fâșiile de aliniament, din gospodăriile individuale.

Acest lucru se suprapune cu faptul că producătorii, proprietari de livezi au o dificultate în a obține un spor de producție mai consistent, astfel ca să poată compensa această pierdere de producție globală și a ne menține poziția în plan european, sau cel puțin în topul producătorilor și exportatorilor.

„O stagnare în producție se observă și la nivel global, practic, la toate țările care sunt specializate și fac volume mari de nuci. Amintesc aici că, acum 10 ani, în 2013, producția globală la nivel mondial era de 1, 3-1,4 milioane tone de nuci în coajă, iar acum suntem la 2,6 milioane de tone, astfel că producția practic s-a dublat. Dar, pe parcursul ultimilor 3 ani, această producție a stagnat. Se observă o aliniere a producție globale de nucă cu cererea globală de nucă și miez. În timp, aceasta va duce la o stare de echilibru”. 

‹ adv ›

Totodată, în anul curent, lucrurile s-au dinamizat un pic, producția de nucă este mult mai întrebată, iar în țara noastră avem un flux mare de companii din exterior, care sunt interesate de achiziția nucii, în special, în coajă. 

„Mai mult decât atât, observăm niște situații tensionate în care aceiași producători sunt solicitați de către mai mulți importatori, companii mari din exterior (Italia, Turcia, Germania). Cred că este o premieră pentru Moldova, când, având o anumită cantitate de nucă disponibilă, nu este suficientă pentru a acoperi cererea care vine din exterior”, a mai spus Oleg Tîrsînă. 

Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică, cea mai mare cantitate de miez de nucă, în anul precedent, a fost exportată în Franța și Germania, care au achiziționat cele mai mari cantități din Moldova. 

„Destinațiile care pot fi exploatate în continuare sunt Austria, Olanda, România, Elveția. Sunt patru țări unde exporturile de miez de nucă au crescut semnificativ și evident, sunt țări unde această tendință poate fi continuată, deoarece în momentul în care aceste piețe au început să achiziționeze mai multă nucă din Moldova, sigur este loc pentru și mai mult. Suntem conștienți de faptul că producția de nucă din țară va continua să crească, s-au plantat livezi noi, se vor planta și în continuare, iată de ce trebuie să ne gândim cum pregătim desfacerea acestei producții în următorii ani”. 

În anul 2022, la capitolul exportul de nucă în coajă, Turcia este cel mai mare cumpărător, conform informației de la BNS. 

„Turcia este urmată de Albania. Este regretabil că țările europene care importă cantități mari de nucă, și anume nucă în coajă (cum ar fi Italia), practic nu se regăsesc în lista țărilor importatoare. Italia este o piață pe care ne-am dori să ajungem. Din experiența anului curent, însă, am constat că având loturi de nucă în depozitele producătorilor ne-am ciocnit de o problemă de logistică”, a relatat președintele ANRM.

‹ adv ›

Turcia este un cumpărător foarte mare care este interesat de acele soiuri pe care ar fi mai dificil să le comercializăm pe piața europeană, în special soiurile noastre mai vechi, soiurile franceze (Franquette, Fernor). 

„Doar că la exportul în Turcia avem o cotă admisă, fără aplicarea taxelor vamale, de 1200 de tone. Am transmis mai multe solicitări ca statul să inițieze negocieri cu partea turcă, pentru a vedea dacă putem extinde această cotă până la 5000 de tone anual, cantitate ce ar corespunde cu așteptările și capacitățile noastre”, a precizat Tîrsînă.

Prețul de comercializare pentru nuca din SUA, Chile și China

Un kilogram de nucă, soiul Chandler, de proveniență din SUA se vindea la 2,1 dolari (conform informație din 7 decembrie 2023), în timp ce nuca din Chile se vindea la prețul de 2,42 dolari pentru un kg, iar cea din China – 2,27 dolari.  

„Evident că, producția noastră are calități organoleptice inegalabile care reprezintă și un avantaj pe care nu ni-l poate lua nimeni, iar producătorii trebuie să folosească aceste avantaje pentru a-și comercializa marfa”, a mai spus Oleg Tîrsînă. 


Amintim că, Forumul național anual al nucicultorilor din Republica Moldova, care s-a desfășurat în zilele de 14-15 decembrie, a adunat peste 140 de producători de culturi nucifere din diferite regiuni ale țării, experți naționali și internaționali, autorități.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin intermediul proiectului OPTIM.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›