‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExperiența Poloniei în reglementarea activității grupurilor de producători, studiată de experți moldoveni

Experiența Poloniei în reglementarea activității grupurilor de producători, studiată de experți moldoveni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un grup de oficiali din Moldova au efectuat o vizită în Polonia, pentru a studia cadrul normativ – legal ce reglementează activitatea grupurilor de producători. La misiune, desfășurată în perioada 24-28 iunie 2018, au participat reprezentanți ai Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MACP), Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Agenda evenimentului a inclus întrevederi cu reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al Poloniei, ai Agenţiei de Restructurare şi Modernizare a Agriculturii, Centrului Naţional de Suport în Agricultură și altor instituții de resort, dar și vizite la 3 grupuri de producători din țara gazdă.

Obiectivul acestei vizite de studiu a fost de a efectua schimb de experiență practică privind cadrul de reglementare a grupurilor de producători din Polonia, procedurile de recunoaştere a acestora, efectuarea vânzărilor în comun, programe de sprijin, stimulentele financiare și sistemul fiscal aplicat.

‹ adv ›

Experiența preluată ca rezultat al acestei vizite de studiu va fi valorificată în procesul de stabilire şi realizare a acțiunilor orientate spre dezvoltarea și susținerea grupurilor de producători agricoli din Republica Moldova. Astfel, susținerea prin transfer de cunoștințe şi practici agricole durabile a grupurilor de producători va contribui la creșterea bunăstării producătorilor agricoli.

Reamintim că Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova are drept obiectiv sporirea competitivităţii produselor agricole autohtone, prin implementarea a trei componente de bază: consolidarea managementului siguranţei alimentelor în Republica Moldova, facilitarea accesului la piețele de desfacere prin crearea și susținerea grupurilor de producători în domeniul horticol și zootehnic (producerea și colectarea mierii de albini și producerea și colectarea laptelui), precum şi acordarea suportului financiar agricultorilor în implementarea practicilor prietenoase mediului de management durabil al terenurilor.

Până în prezent, în cadrul programului de granturi investiționale „Facilitarea Accesului la Piețele de Desfacere” au fost finanțate 33 grupuri de producători, care au unit 185 producători agricoli din sectorul horticol. Valoarea totală a investițiilor finalizate de către grupurile de producători operaționale se ridică la peste 20 milioane dolari SUA, dintre care circa 7.9 milioane dolari SUA constituie granturile debursate în cadrul Proiectului MAC-P. Din totalul grupurilor finanțate, 30 s-au asociat pentru producerea fructelor, 2 pentru cultivarea legumelor și un 1 grup de producători pentru alune și migdal. Obiectul principal al investiției realizate de grupuri îl constituie dezvoltarea infrastructurii frigorifice. Suplimentar, s-au făcut investiţii în uscătorii cu linii de procesare a prunelor, linii de sortare, unităţi de transport frigorific şi echipament specializat pentru procesarea alunelor şi migdalelor, precum și linie de confecționare a lăzilor de carton.

‹ adv ›

Mai multe detalii în infograficul de mai jos.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›