‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExpert: „Nu seceta este cea care determină majorarea prețurilor”

Expert: „Nu seceta este cea care determină majorarea prețurilor”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta din acest an, care a cuprins mai mult de 50 % din teritoriul țării, a determinat micșorarea considerabilă a producției agricole, practic, la toate capitolele. În paralel cu acest fenomen, are loc și majorarea prețurilor.

E pe deplin justificată avalanșa prețurilor și se datorează scumpirilor ce au loc, în totalitate, din cauza secetei sau sunt și alte motive conexe? Este pusă securitatea alimentară a țării în pericol, reieșind din condițiile create?

Am căutat răspunsuri la aceste întrebări, adresându-i-le expertului economic de la „IDIS Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

‹ adv ›

Potrivit acestuia, nu avem motive de îngrijorare când vorbim de securitatea alimentară a țării, datorită aprecierii valutei naționale.

„Leul s-a apreciat față de valuta străină cu 20% și acest lucru înseamnă că producția importată din regiune este automat mai ieftină. Nu cred că avem o problemă de securitate alimentară, cel mai probabil problema e de ordin economic și social”.

Ioniță consideră motivul primordial care stă la baza situației create este abordarea proastă a rolului agriculturii în țara noastră.

„Agricultura este ignorată. Producția agricolă, plus industria prelucrătoare a producției agricole asigură în Republica Moldova mai mult de jumătate din exporturi. 65% din populația din zonele rurale lucrează în agricultură. Practic, pe lângă agricultură și sector bugetar, în sate nu există altă muncă. De fapt, problema agricolă este la noi mai mult de ordin economic și social, și nu una de securitate alimentară. Omenirea se deosebește acum de ce am avut în urmă cu 10 ani. Logistica și costurile de transport sunt atât de mici, încât ne putem permite să importăm de oriunde”.

În aceeași ordine de idei, comparând situația din acest an, cu cea din 2019, putem observa că dinamica creșterii prețurilor la produsele alimentare nu este, de fapt, una alarmantă, susține Ioniță.

„Prețurile la produsele alimentare anul acesta cresc mai încet decât în anul precedent. Anul trecut acest lucru s-a datorat creșterii prețurilor la produsele de import. Nu seceta este cea care determină majorare prețurilor, ci lipsa de concurență, instituțiile slabe ale statului și abuzurile companiilor care domină piața. Respectiv, seceta influențează mai puțin majorarea prețurilor, decât dezordinea și haosul din organizarea noastră economică”.

‹ adv ›

În 2019, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 12,4%, iar în acest an, potrivit lui Ioniță, avem o majorare de 8-9%. Acest fapt este dictat de valuta națională puternică și micșorarea prețurilor de import.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›