Seceta din acest an, care a cuprins mai mult de 50 % din teritoriul țării, a determinat micșorarea considerabilă a producției agricole, practic, la toate capitolele. În paralel cu acest fenomen, are loc și majorarea prețurilor.
E pe deplin justificată avalanșa prețurilor și se datorează scumpirilor ce au loc, în totalitate, din cauza secetei sau sunt și alte motive conexe? Este pusă securitatea alimentară a țării în pericol, reieșind din condițiile create?
Am căutat răspunsuri la aceste întrebări, adresându-i-le expertului economic de la „IDIS Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
‹ adv ›
Potrivit acestuia, nu avem motive de îngrijorare când vorbim de securitatea alimentară a țării, datorită aprecierii valutei naționale.
Ioniță consideră motivul primordial care stă la baza situației create este abordarea proastă a rolului agriculturii în țara noastră.
În aceeași ordine de idei, comparând situația din acest an, cu cea din 2019, putem observa că dinamica creșterii prețurilor la produsele alimentare nu este, de fapt, una alarmantă, susține Ioniță.
În 2019, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 12,4%, iar în acest an, potrivit lui Ioniță, avem o majorare de 8-9%. Acest fapt este dictat de valuta națională puternică și micșorarea prețurilor de import.
Comentarii