Protestul fermierilor, după mai bine de o săptămână, pare să ajungă în impasul negocierilor, odată ce soluțiile oferite de Guvern nu-i mulțumesc pe protestatari.
Am discutat cu doi experți economici – Veaceslav Ioniță, expert IDIS “Viitorul” și Gheorghe Costandachi, doctor în economie, Președintele Centrului Social-Politic European – pentru a afla viziunile lor pe partea de soluții, ce ar putea marca ieșirea atât din criza de dialog, cât și din cea economică în care se află agricultorii din Republica Moldova.
Potrivit celor doi, criza economică generată de pandemia de Covid- 19, agravată de secetă, precum și de posibilități limitate de export indică faptul că situația este destul de alarmantă. Cu toate acestea, ambii subliniază ideea că nu vom avea parte și de o criză alimentară, iar agricultura se află într-un moment critic continuu, ce are durata de mai bine de 30 ani.
Totodată, soluționarea problemei TVA-ului vine cu impact atât pe termen scurt, cât și lung, odată ce propunerile abordate de Guvern, potrivit lui Ioniță, sunt fără precedent.
Atât Ioniță, cât și Costandachi susțin că agricultorii trebuie sprijiniți prin implicarea Guvernului și a băncilor.
Soluțiile cu care vin cei doi analiști economici pentru ieșirea din criza negocierilor, dar și cea economică, presupun un dialog strâns, multilateral, dintre Guvern, Banca Națională și băncile conexe, dar și atragerea de fonduri prin intermediul organizațiilor internaționale cu profil financiar.
Menționăm că ieri, 20 august, Guvernul a decis majorarea cu aproape 500 de lei, a subvenției de 1050 de lei, propusă anterior. Însă, fermierii își continuă protestul, cerând să li se acorde o subvenție în valoare de 3 mii de lei la hectar afectat de secetă. Aceasta fiind și una dintre principalele revendicări pe partea căreia insistă fermieri, pe lângădeclararea stării excepționale în agricultură, returnarea TVA-ului și reeșalonarea datoriilor.
Comentarii