‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
10 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriExperți: Reindustrializarea ţării e posibilă prin atragerea masivă a investitorilor

Experți: Reindustrializarea ţării e posibilă prin atragerea masivă a investitorilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Crearea unui mediu de afaceri favorabil şi atragerea investiţiilor străine în ramură a fost şi rămâne a fi principalul factor de revitalizare a industriei în Moldova. De această părere sunt experţii Ion Tornea şi Sergiu Ţirigan, care au participat în cadrul unei dezbateri, organizate de IDIS „Viitorul” şi Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Referindu-se la dezindustrializarea Republicii Moldova, care s-a produs după destrămarea URSS, experţii au menţionat că ponderea industriei în PIB s-a redus de la 60% înainte de 1989 la 15% în prezent. Potrivit lor, au fost închise 70% din numărul întreprinderilor existente în 1989, iar numărul angajaţilor s-a micşorat de la 456 de mii de persoane până la 148 de mii.

Spre deosebire de alte ţări, cum ar fi de exemplu Slovacia, care, de asemenea, şi-a pierdut vechile relaţii de producţie, precum şi o bună parte din piaţa de desfacere, Moldova nu a reuşit să retehnologizeze întreprinderile, după ce au fost retrase tehnologiile de producere pentru fostul complex militar sovietic.

„Retehnologizarea urma să se efectueze prin privatizarea, vânzarea acestor întreprinderi unor investitori. Lucrul acesta nu s-a făcut. Între timp, personalul calificat al acestora a plecat, şi-a schimbat locul de lucru. În Slovacia acest exod de angajaţi industriali nu s-a înregistrat, fiindcă s-a reuşit substituirea vechilor relaţii de producere cu altele noi”, a notat Ion Tornea.

„În prezent industria Republicii Moldova are trei componente principale. Circa 5% o constituie industria alimentară şi a băuturilor, alte 5 % revine energiei electrice şi gazelor şi 3,7% industriei extractive”, a precizat Sergiu Ţirigan.

‹ adv ›

De asemenea, experţii au menţionat că industria alimentară se dezvoltă tradiţional în Moldova şi are mari perspective, având în vedere şi oportunităţile, oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere semnat cu UE. În acest sens, experţii au subliniat necesitatea stringentă de a expune pe piaţa internă şi externă produse, ce ar corespunde standardelor. Totodată, urmează să fie cât mai urgent restructurat sistemul de certificare a produselor.

Participanţii la dezbatere au apreciat că nici în prezent Moldova nu dispune de potenţial, de competenţe tehnologice pentru a reindustrializarea ţării. Aceste competenţe ar urma să fie importate prin atragerea investitorilor străini. În acest context este indicat ca statul să se concentreze pe pregătirea forţei de muncă calificată, de care ar avea nevoie investitorii străini pentru realizarea în Moldova a unor proiecte industriale importante.

O altă recomandare este de a reabilita, acolo unde există, sau de construi din nou infrastructura. Se are în vedere de a pune la dispoziţia potenţialilor investitori, dar şi a populaţiei ţării drumuri, bune, reţele de transport moderne, alte obiecte de infrastructură. La fel, este necesar de a consolida instituţiile statului, ca acestea să fie cât mai eficiente şi mai transparente în dialogul privind reindustrializarea ţării cu potenţialii investitori.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›