Majoritatea experților agricoli susțin că este prematur de estimat exact impactul condițiilor meteo nefavorabile asupra tuturor culturilor. Dar este clar totuși că cele mai afectate sunt culturile pomicole. De asemenea, aceștia susțin că dacă temperaturile vor coborî sub zero grade și se vor menține mai multe zile, atunci impactul negativ va fi cu mult mai mare.
Fermierii, cu ochii la termometru
Victor Șterbeț, manager semințe WeTrade, ne-a explicat de ce fermierii se vor uita cu mare îngrijorare la termometre în următoarele zile.
„Culturile de câmp ar putea evita impactul meteorologic în funcție de cât va dura timpul rece și mai ales dacă nu va dura mai mult de două-trei zile. Dar cei care au semănat porumbul, cu părere de rău, pot să înregistreze pierderi mari. Dacă porumbul nu a fost însămânțat mai înainte ci acum două-trei zile – asta nu este strașnic fiindcă bobul în sol poate începe a încolți la a șaptea zi. În ceea ce privește alte plante, de exemplu, rapița – ea nu-i așa de rezistentă. Ea rezistă până la – 4 grade Celsius și după mai mult de 2 zile nu-și mai revine. Grânele sunt rezistente – la ele oleacă e mai bine. Totul depinde de ce o să se întâmple în următoarele două zile. Dar dacă o să înghețe o să fie complicat”, a explicat Victor Șterbeț.
Specialistul a menționat că este important de reglementat corect adâncimea semănatului și de revăzut adâncimea în cazul în care se seamănă mai devreme.
Șterbeț este sigur că cei mai afectați sunt pomii fructiferi.
„La copaci nu o să fie roada la care ne așteptăm. Temperaturile joase pot acționa la fructul care s-a format, dar la cel care nu s-a format – acela nici nu poate să se polenizeze”, a mai spus expertul.
Partea bună
Managerul Bayer CropScience, Igor Copacinschi se arată mai optimist și speră că temperaturile nu vor coborî sub zero grade. El este de părere că culturile de câmp acoperite cu zăpadă vor evita efectul unor posibile înghețuri.
„La culturile acoperite cu zăpadă riscul de îngheț e mai mic decât în cazul în care plantele sunt la suprafața solului. Chiar dacă vor fi înghețuri, de exemplu, pentru cereale zăpada așezată la nivelul conului de creștere va proteja vârfurile de îngheț. La rapiță florile de pe schija principală probabil au fost afectate și precis vom avea pierderi de recoltă. Părerea mea e că ar fi mai rău dacă ar avea loc un îngheț uscat. Dar dacă va fi umed, nu va fi impactul atât de mare asupra culturilor”, a spus Igor Copacinschi pentru Agrobiznes.
El crede că agricultorii în prezent au nevoie mai mult de o susținere psihologică și de încurajare pentru a nu cădea în deznădejde. Copacinschi a mai spus că nu s-a ciocnit cu asemenea fenomene în activitatea profesională și a adăugat că și colegii săi din România și Ucraina se confruntă cu aceeași situație.
Fără panică
Un alt manager de top, Oleg Cojocaru, reprezentantul companiei Syngenta, spune că este foarte important de acționat conștiincios în asemenea situații și de evitat panica.
„Este un caz excepțional, care nu a fost planificat și așteptat de nimeni. În primul rând, trebuie de evitat panica. Trebuie de intervenit acolo unde este posibil de influențat în zilele care urmează – cum ar fi terenuri protejate, sere. De atras atenția maximă pentru a proteja aceste culturi, se are în vedere menținerea temperaturii pentru dezvoltarea culturilor respective”, a explicat Oleg Cojocaru.
De asemenea, acesta a spus că nu este momentul potrivit pentru a discuta despre procentul de pagube a culturilor și că este necesar să ne înarmăm cu răbdare pentru a vedea ce ne-a pregătit natura pentru următoarele zile.
„Sunt diferite estimări. Cineva zice că e o treime, alții că sunt 50% din culturi puse sub pericol. Nu e bine că s-a întâmplat, dar este bine că este o combinație cu precipitații și care are loc la aproape de zero grade și nu sub zero. Astfel sunt șanse ca la o bună parte din culturi să fie evitată distrugerea completă. Îndeosebi pentru culturi cu semănat timpuriu”, a mai spus specialistul.
Expertul în agricultură a spus că nu exclude că în anumite zone fermierii vor fi nevoiți să reînsămânțeze terenurile.
„În unele câmpuri ar putea să se facă reînsămânțare dacă se vor constata că vor suferi mult. Dar totul depinde de următoarele două-trei zile, care va fi regimul de temperatură și să nu fie sub zero grade. Pentru că pe o perioadă îndelungată când avem de la patru până la opt ore cu temperaturi sub zero grade aceasta poate provoca pierderi de cultură”, a precizat Oleg Cojocaru.
Cele mai mari îngrijorări în acest sens își fac agricultori care au semănat rapiță, floarea soarelui, porumb, și evident pomicultorii.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru următoarele zile „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării.
Comentarii