‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExploatarea și întreținerea sistemului de irigare prin picurare la legume în câmp deschis

Exploatarea și întreținerea sistemului de irigare prin picurare la legume în câmp deschis

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sistemul de irigare prin picurare pentru legume constă din următoarele elemente principale:

  • Motopompa diesel 4LD840.
  • Stație de filtrare a apei și aplicare a îngrășămintelor cu o capacitate de 80-100 m3/h, ce include:
  • Filtru de pietriș;
  • Filtru cu disc cu două cartușe;
  • Unitate de injectare a îngrășămintelor tip injecție.
  • Conductă Layflat cu diametrul de 100 mm.
  • Conducte de distribuție de tip Layflat cu un diametru de 100 mm pentru alimentarea apei în banda de picurare.
  • Banda de picurare AQUADROP 16 mm, 6 mil, 30 cm, 1,6 l/h.

Montarea sistemului de irigare

Lotul de teren prevăzut pentru montarea sistemului de irigare prin picurare se prelucrează în prealabil plantării, și se introduc ierbicide, după caz.

‹ adv ›

Instalarea unui sistem de irigare prin picurare se face până sau după plantarea legumelor, în dependență de tehnologia folosită. De exemplu: la folosirea mulciului irigarea prin picurare se instalează înainte de instalarea mulciului sau concomitent cu instalarea lui. Conductele de irigare se instalează manual. La începutul montării, în conformitate cu documentația de proiectare, se instalează stația de filtrare și conducta magistrala. Înainte de aplicarea foliei de mulci se instalează conducta de irigare. După instalare, conducta se spală în mod obligatoriu timp de 10-15 min. Pentru aceasta mai întâi se va spăla filtrul – până va curge apa curată, iar apoi conductele. După terminarea spălării capetele țevilor se închid și se reglează presiunea apei.

Exploatarea și mentenanța sistemului de irigare prin picurare

Unul din elementele principale de care depinde longevitatea și eficiența sistemului este stația de filtrare. În cazul utilizării filtrului cu nisip și prundiș la intrare e necesară o presiune nu mai mică de 0,3 MPa. O presiune mai mică de 0,3 MPa v-a diminua eficiența spălării cu fluxul reversiv de apă. Variația presiunii la intrare și ieșire din filtru nu trebuie să fie mai mare de 0,05 MPa. Dacă variația este mare, materialul de filtrare trebuie spălat.

‹ adv ›

Periodicitatea spălării filtrului depinde de calitatea apei utilizate pentru irigare și poate avea loc de 1-2 ori timp de 24 ore. Pentru a asigura omogenitatea maximă de irigare și durabilitatea sistemului se utilizează valve de presiune, care trebuie să fie ajustate în diapazonul de presiune – 0,055-0,07 МPа. Presiunea se va verifica prin intermediul manometrului la fiecare deconectare a sistemului. Pentru a asigura funcționarea bună a valvelor, ele se vor spăla nu mai rar de o singură dată pe lună. Un element nu mai puțin important al sistemului de irigare prin picurare este conducta de irigare. În procesul exploatării acesteia există pericolul de astupare a țevilor cu reziduuri de săruri și microalge. Pe lângă aceasta, țevile pot fi afectate din exterior în cursul lucrărilor agrotehnice, cât și din cauza dăunătorilor din sol, mai ales, dacă se utilizează țevile cu pereți subțiri.

Pentru funcționarea bună a conductei PVC, pentru o perioadă lungă de timp sunt necesare următoarele măsuri profilactice:

  • Spălarea periodică pentru eliminarea reziduurilor insolubile din fertilizanți, particulelor suspendate care au nimerit în conductă ca rezultat al deteriorărilor mecanice, algelor. În acest scop e necesar de deschis capetele țevilor și de le spălat până la apariția apei curate. Frecvența spălării depinde de condiții specifice, dar nu mai rar de o singură dată pe lună.
  • Acidificarea apei v-a permite evitarea înfundării emiterelor de apă cu săruri de calciu. Cel mai eficient, în acest sens este acidul azotic, concentrația cărui în apa de irigare nu trebuie să depășească 0,5%, adică la 1m3 de apă de irigare se vor administra 5 l de acid azotic. Durata spălării – 30 de minute. Aceeași cantitate de timp e necesară și pentru spălarea cu apă curată. Frecvența – la finele sezonului de irigare sau primăvara până la plantarea plantelor.
  • Clorarea v-a permite evitarea înfundării emiterelor de apă cu alge și materie organică. Cel mai indicat este să folosiți înălbitor lichid cu concentrația de clor de 12,5%. Pentru a obține concentrația necesară la un m3 cub de apă de irigare se vor adăuga 400 ml de înălbitor. Frecvența și durata la această spălare este aceeași ca și la apa acidulată. Cel mai bine de efectuat acidificarea și clorarea în același timp.

Pentru protecția conductelor de irigare împotriva dăunătorilor din sol se utilizează mijloace agrotehnice și chimice de protecție. Măsurile agrotehnice reprezintă activități pentru crearea condițiilor nefavorabile pentru dezvoltarea și reproducerea dăunătorilor, adică organizarea corectă a rotației de culturi. Măsurile ameliorative și agrotehnice afectează semnificativ populația dăunătorilor de sol. De exemplu, aplicarea varului pe solurile acide creează condiții nefavorabile pentru dezvoltarea multor dăunători. Aratul adânc de toamnă afectează semnificativ dezvoltarea larvelor. Metoda chimică – prelucrarea solului, plantelor și aglomerațiilor de dăunători cu preparate chimice. Se administrează împreună cu apa de irigare. S-a dovedit eficiența folosirea momelilor tratate – boabelor de grâu, orz. Trebuie de ținut minte că protecția conductelor de dăunători nu este problema principală. Dacă numărul de dăunători în câmp este periculos pentru plante este necesar de întreprins măsuri pentru nimicirea lor.

‹ adv ›

La sfârșitul perioadei de vegetație țevile și manșoanele din material polimer vor fi demontate. Conductele de multiplă folosință vor fi demontate pentru a fi puse la păstrare, iar cele de unică folosință vor fi reciclate.

Reguli de funcționare tehnică

Pregătirea pentru funcționarea a filtrului de pietriș. La prima pornire a filtrului de pietriș după asamblare sau la începutul sezonului este necesar de a se umple cu materialul de filtrare (pietriș de granit de 0,5-1,0 mm). Înainte de a se umple cu materialul de filtrare este necesar de a închide robinetul de scurgere în partea inferioară a filtrului, de a verifica impermeabilitate trapei inferioare (laterale) și umplerea filtrului cu apă nu mai puțin de jumate. Materialul de filtrare este turnat în apă prin trapa superioară, în porțiuni mici, verificând periodic nivelul acestuia. Nivelul materialului filtrant trebuie să fie de 15 cm sub conducta prin care apa intră în rezervorul de filtrare. După umplerea materialului de filtrare, trapa superioară se închide și se verifică impermeabilitatea.

Atenție: De fiecare dată când porniți filtrul, prima operație după pregătire trebuie să fie Spălarea.

Modul de spălare a filtrului de nisip și pietriș

Spălarea filtrului este necesară în următoarele cazuri:

  • la prima pornire după instalare sau la începutul sezonului după umplerea cu material de filtrare;
  • cu fiecare lansare a sistemului de irigare în timpul sezonului de irigare;
  • în timpul funcționării filtrului în modul de filtrare cu o diferență de presiune la intrare și ieșire egală sau mai mare de 0,8 bari.

Pentru a spăla filtrul este necesar de a deschide robinetele 44 si 41, de a închide robinetele 43 și 42, porniți motopompa (în cazul în care filtrul înainte de spălare nu a funcționat). În acest caz, debitul de apă din pompă este direcționat robinetul deschis 41 în partea inferioară a filtrului, trece în sus prin materialul filtrant și mai departe in  conducta de evacuare prin robinetul deschis 44, care transportă murdăria acumulată în materialul filtrului. Timpul de spălare depinde de gradul de murdărire al filtrului și se oprește de îndată ce apa curată curge din conducta de evacuare. De obicei, timpul de spălare nu depășește 1-2 minute.

Modul de filtrare a filtrului de nisip și pietriș

După terminarea spălării, filtrul poate fi trecut în modul de filtrare fără a se opri. Pentru a face acest lucru, deschideți robinetul 42, închideți robinetul 41, deschideți robinetul 43 și închideți lent robinetul 44. În același timp, debitul de apă din pompă va fi direcționat robinetul deschis 42 în partea superioară a filtrului va curge de sus în jos prin materialul filtrant și apoi prin robinetul deschis 43 și filtrul cu disc 24 în rețeaua de irigare.

Spălarea  filtrului cu disc

Filtrul de discuri este destinat  pentru purificarea apei fine până la dimensiunile particulelor de cel mult 125 microni. Spălarea filtrului este necesară dacă diferența de presiune a apei la intrare și ieșire este egală sau mai mare de 0,8 bari. Pentru a spăla filtrul cu disc este necesar de a opri alimentarea cu apă în sistemul de irigare prin oprirea funcționării motopompei și închiderea robinetului 43 înainte de filtru cu disc. După aceea, se îndepărtează capacul filtrului cu disc 24, se îndepărtează elementul de filtrare (cartuș cu un set de discuri), se slăbește piuliță ce fixează discurile împreună și în această formă este spălată într-un flux mic de apă curată.

După spălarea filtrului cu disc, acesta se asamblează în ordine inversă, iar stația de filtrare poate fi trecută în modul de filtrare. Pentru aceasta, se deschide robinetul de pe hidrant, se deschide robinetul 43, se pornește pompa și cu manipularea robinetului de pe hidrant se instalează presiunea necesară la ieșirea din filtrul cu disc.

Modul de fertilizare

La sistemul de irigații a fost instalat echipament pentru injectarea îngrășămintelor solubile în apă. Injectorul Ventury este instalat pe stația de filtrare a apei între filtrele de nisip-pietriș si filtrele de disc prin principiul „bypass”. Pentru a porni injectorul în funcțiune, coborâți furtunul de aspirare cu filtru în recipientul pregătit cu soluția de îngrășământ, deschideți cele două robinete 20 și începeți să închideți lent robinetul 43. Pe măsura închiderii robinetului 43 la un moment dat, se va începe absorbția de îngrășământ dizolvat prin furtunul de aspirație. De îndată ce procesul de aspirare începe, închiderea în continuare a robinetului 43 trebuie oprită. Soluția de îngrășământ se va amesteca cu debitul principal de apă, se va curăța în filtrul cu discuri și va intra în conducta de scurgere. Sistemul de injecție nu permite dozarea îngrășămintelor. Dozarea în acest caz se face prin cantitatea de substanță activă furnizată cu apă de irigare într-o anumită zonă de irigare.

Pornirea sistemului de irigare

Înainte de a porni sistemul de irigare este necesar de a deschide robinetele 39 și 36 pe conductele de distribuție 32. Umplerea sistemul de irigare cu apă trebuie să aibă loc treptat, fără formarea loviturilor de berbec. Pentru aceasta, mai întâi efectuați procedura de spălare a filtrului de nisip și pietriș, apoi transferați-l în modul de filtrare așa cum este descris mai sus.

După umplerea sistemului de irigare cu apariția apei la capătul bandei de picurare se instalează presiunea de funcționare la ieșirea din filtrul cu disc între 1.5-2.0 bari prin schimbarea turațiilor motopompei și cu ajutorul robinetului 43 de pe filtru.

Oprirea sistemului de irigare

Pentru a opri sistemul de irigare, este suficient să opriți motopompa și să închideți robinetul 43 de pe filtru. În acest caz, activitatea sistemului de irigare se va opri și presiunea apei va scădea la zero.

Oleg Frasineac, lector universitar, Universitatea Agrară de Stat din Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›