La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a publicat rezultatele unei investigații ample asupra pieței mierii, în care au fost analizate mai multe loturi de miere importată, pentru a determina raportul mierii contrafăcute.
Potrivit raportului CE, o parte semnificativă a mierii importate în UE este suspectă de a nu respecta prevederile Directivei UE privind mierea 2001/110/CE și rămâne nedetectată.
Datele studiului mai relevă că, din 10 mostre cu miere moldovenească, două au prezentat suspiciune de neconformitate.
În acest context, Nicanor Negru, directorul companiei Regina Naturii – unul dintre exportatorii importanți de miere din Moldova, a ținut să menționeze, pentru Agrobiznes că, în ultima perioadă, ba chiar ani, în Republica Moldova nu au fost raportate cazuri de export de miere de proastă calitate, de către marii importatori din UE.
În ceea ce ține de raportul CE, în care s-a făcut mențiuni despre loturile de miere suspecte de a nu respecta prevederile, exportată din Republica Moldova, Nicanor Negru susține că s-au efectuat doar două livrări.
Nicanor Negru a mai adăugat că, până la moment, Regina Naturii nu a avut nicio sesizare de suspecție a calității produsului și nu este vorba doar despre export, dar și cel care ajunge pe mesele consumatorilor din țară.
Comentarii