În anul 2023, Republica Moldova a exportat circa 2600 de tone de cireșe pe piețele din Uniunea Europeană, deși avem un potențial de export mult mai mare, arată datele prezentate de Asociația Moldova Fruct în cadrul conferinței Business-ul Fructelor.
Ion Tulei, administratorul companiei Farm Prod, din Ștefan Vodă, susține că dacă vom avea un produs de calitate vom fi competitivi și vom putea crește autoritatea produselor moldovenești pe piețele internaționale.
Producătorul a mai spus că, în cazul cireșelor, care sunt produse perisabile, este important să ne asigurăm că acestea vor ajunge pe masa consumatorului cu un aspect de calitate superioară și prospețime, indiferent de distanța la care se află destinația finală.
Ion Tulei a mai specificat că, producătorii mai au mult de lucru la capitolul ambalaje.
Directorul companie a mai menționat că, în mare parte, ceea ce se exportă în țările europene se realizează prin intermediul unor intermediari, dar ar fi mult mai rezonabil ca să se ajungă direct la consumatori.
Compania Farm Prod a investit, în ultimii ani, în sisteme de protecție antiploaie și antigrindină, care au fost instalate pe o suprafață de 3 ha.
În anul 2022, compania a obținut certificatul Smeta, în baza acestei certificări au reușit să exporte, în anul curent, prune. Acest certificat a fost unul necesar, cu atât mai mult cu cât au putut obține și un preț mai mare.
Comentarii