‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExportul de nuci din Moldova. Iată care sunt actele necesare pentru potențialii exportatori

Exportul de nuci din Moldova. Iată care sunt actele necesare pentru potențialii exportatori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În urma solicitării cititorilor noştri de a prezenta informaţii referitoare la etapele exportului de nuci din Moldova, echipa Agrobiznes vine cu un articol la această temă, pentru a elimina unele neclarităţi.

Vasile Şarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, a menţionat, pentru Agrobiznes, că orice producător care dorește să exporte nuci sau miez de nuci trebuie să apeleze la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru a obţine un set de acte necesare.

FOTO: Agrobiznes

„În anul 2017, din totalul de 396,5 mii de tone de fructe exportate 15,3 mii de tone au fost nuci în coajă sau miez. Din cantitatea totală de fructe exportate 3,9% revin nucilor. Deci, din valoarea totală de 221,6 milioane de dolari obţinuţi din exportul fructelor, 98,6 milioane reprezintă valoarea nucilor exportate. Anual, în Republica Moldova sunt importate 3-4 mii tone de nuci, adică 11,4% din catitatea totală de fructe importate. Acestea fiind ulterior decojite şi vândute pe piaţa internă sau redirecţionate spre export. Orice producător de nuci trebuie să se adreseze Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi să înregistreze preparatele cu care au fost efectuate tratamente în livadă. Instituția verifică toate lucrările realizate până la recoltare. Totodată, structurile teritoriale ale ANSA pot elibera certificate ce confirmă starea fitosanitară a producţiei. În cazul în care agenţii economici exportatori nu deţin plantaţii de nucifere, ei trebuie să demonstreze că producţia respectivă provine din Republica Moldova. Limite în cantitățile exportate nu există, astfel că o persoană fizică poate să exporte începând cu un kilogram de miez”, a explicat Vasile Şarban.

Svetlana Lungu, șef Direcția protecția și sănătatea plantelor ANSA, ne-a comunicat despre necesitatea respectării măsurilor fitosanitare la exportul producției vegetale în UE, care vin să asigură securitatea fitosanitară a mărfurilor de origine vegetală în comerțul internațional. Totodată, aceasta a amintit despre actele necesare pentru export:

‹ adv ›
  • înregistrarea în sistemul electronic ANSA în calitate de exportator;
  • înregistrarea producătorului care deţine livada de nuci.

„Pentru a exporta nuci sau miez de nucă trebuie exercitate cerinţele ţării respective, iar produsele de uz fitosanitar utilizate trebuie să fie înregistrate. În UE, cerinţele sunt minime şi anume, este necesară obţinerea certificatului fitosanitar pentru exportul produselor de origine vegetală. Înregistrarea exportatorului şi producătorului, ceea ce presupune prezentarea persoanelor respective la subdiviziunea teritorială ANSA cu actele ce demonstrează posesia acestei livezi, unde este descris sortimentul de soiuri şi suprafaţa pentru fiecare soi în parte. Exportatorul trebuie să deţină un spaţiu pentru depozitarea nucilor sau miezului, dovada că are acest spaţiu sau că îl închiriază. Mai are nevoie de copia contractului cu cumpărătorul. După etapa înregistrării, exportatorul trebuie să depună cererea pentru obținerea certificatului fitosanitar la subdiviziunile teritoriale ce se află cel mai aproape de depozitul în care sunt păstrate nucile. Astfel, inspectorul va prelua mostrele din câmp şi va efectua controlul vizual. Dacă apar careva suspiciuni mostrele sunt transmise laboratorului din subdiviziune pentru a efectua o analiză amplă. În cazul potenţialului exportator ce nu deţine livadă, mai sunt necesare acte ce confirmă că nucile au fost cumpărate de la producători autohtoni, actul de achiziţie sau factura fiscală. Astfel, având certificatul fitosanitar nucile pot fi exportate, iar documente aferente comerţului internaţional pot fi obţinute la vamă. Deținând aceste acte exportatorul poate vinde nucile în orice ţară a lumii”, a explicat Svetlana Lungu.

În Republica Moldova sunt 29 de mii de hectare de nucifere, dintre care 17,7 mii de hectare sunt plantaţii pe rod. Producţia globală, înregistrată în anul 2017, a fost de 18,7 mii de tone, recolta medie la hectar fiind de 0,9 tone. Anual productivitatea se măreşte cu 100 de kilograme/hectar. Menționăm că, principalele ţări în care sunt exportate nucile din Republica Moldova sunt ţările UE, Ucraina, Turcia, Rusia. Aceste pieţe solicită atât nucile în coajă, cât şi miezul lor.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›