În Republica Moldova, până la moment, metoda de transport în cazul exportului de struguri este cea terestră, datorită faptului că strugurii sunt exportați preponderent în țările limitrofe sau din regiunile apropiate.
Vorbim despre țări ca Rusia, România, Polonia, Spania și chiar Irak. Totuși, la nivel mondial, în peste 75 % din exporturile de struguri de masă se practică calea maritimă de transport.
Cel mai mare dezavantaj al transportului pe cale maritimă este perioada îndelungată, în medie de 35 de zile, dar variază în funcție de distanță și numărul transbordărilor.
Datorita faptului că fumegarea cu SO2 a strugurilor, în condiții de depozit, se face odată la 7 zile și fiindcă aceasta nu poate fi realizată pe perioada transportului maritim, o soluție recomandată este folosirea foițelor generatoare de SO2.
Foițele generatoare de SO2 conțin metabisulfit, care reacționează la umiditate atunci când strugurii transpiră, astfel declanșând o reacție chimică care determină foițele să elibereze dioxid de sulf, în așa mod împiedicând strugurii să fie afectați de mucegai în timpul transportului, dar și contribuie la menținerea ciorchinelui verde.
Foițele generatoare de SO2 eliberează constant și în cantități mici dioxidul de sulf ceea ce împiedică apariția mucegaiului cenușiu pentru o perioadă de până la 60 zile.
Astfel, îmbinând acești doi factori cu o calitate extra a stogurilor vom putea accesa piețele de desfacere din Orientul Mijlociu (Emiratele Arabe Unite, Qatar și Arabia Saudită) și Asia (India, Pakistan și Mongolia).
Articol realizat de Moldova Fruct.
Comentarii