De la începutul lunii ianuarie până pe 20 noiembrie 2023, Republica Moldova a exportat 22.433 tone de făină de grâu la un preț mediu de 5,32 lei pentru un kilogram, notează mold-street.com.
Această cantitate este mai mare de 2,5 ori comparativ cu perioada similară a anului precedent, dar prețul în anul curent este însă mai mic cu 16,8% comparativ cu 2022 (atunci era 6,40 lei/kg), relevă o analiză realizată de expertul Iurie Rija, noul director al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE”.
Principala piaţă de desfacere – România
Cel mai mare exportator de făină de grâu cu ponderea de 32,4% din total continuă să rămână compania Oleineac SRL (deţinută de Liviu şi Inga Oleineac), din Mîndîc, Drochia. Compania este urmată de Măcinătorul SRL (proprietari Ilia şi Aliona Stoianov) din UTA Gagauzia, și Tanleo SRL din regiunea transnistreană.
În același timp la prețurile medii de export – se observă o descreștere pronunțată – prețul din luna noiembrie este cu 27,5% mai mic comparativ cu ianuarie (4,68 lei/kg contra 6,46 lei/kg).
O revigorare mică de preț a avut loc în luna septembrie (până la 4,96 lei/kg) fapt determinat de încheierea unor contracte spre destinații mai nespecifice pentru Republica Moldova, spre exemplu Israel, explică Iurie Rija.
Potrivit analizei cea mai mare piaţă de desfacere pentru făina de grâu din Republica Moldova este România, cu o pondere de 78,8%.
Pe listă mai apar careva destinații mai exotice pentru făina din Moldova precum Congo, Tanzania, Kenya, Rwanda, Sudan. Aceste exporturi sunt operate de o compania din Transnistria, prin intermediul transportului maritim din Portul Internațional Liber Giurgiulești.
Preţul de import a ajuns să fie cu 38% mai mare decât cel de export
În pofida creșterii semnificative a cantităților exportate, importurile de făină în Republica Moldova continuă să fie mai mari cu circa 28% – 28.690 tone de făină importată contra 22.433 tone de făină exportată.
Totodată el atrage atenţia la faptul cum evoluează prețurile medii de import și export pe luni şi observă că în perioada ianuarie-martie, un kg de făină exportat valora mai mult decât cel importat, „ce are o explicație economic rațională”, iar din aprilie 2023 prețul la import depășește cel de export.
Acest decalaj devine foarte evident în noiembrie 2023 – 6,54 lei contra 4,68 lei pentru un kilogram, diferența fiind de 1,86 lei pentru un kilogram.
Astfel preţul mediu de import al făinei de grâu este cu circa 38% mai mare decât preţul de export.
Cel mai mare importator de făină este compania Galexim Grup SRL (proprietari Galina Cara cu 60% şi Oxana Rarenco – 40%), care înglobează 36,4% din valoarea importurilor.
Compania este specializată în comercializarea produselor alimentare. Urmează Rarars-Met SRL, Vitalcomus SRL (brand Bunetto), Piglets Processing SRL, 47TH Parallel SRL (reţeaua Nr 1), Forward International SRL, etc.
Specialistul mai remarcă faptul că spre deosebire de prețurile la export de făină, care în 2023 au cunoscut o scădere continuă, prețurile la import din contra au crescut – 6,54 lei/kg (preț mediu pentru perioada 1- 20 noiembrie 2023), contra 5,88 lei/kg (preț mediu pentru luna ianuarie 2023).
Cea mai mare cantitate de făină de grâu se importă din Ucraina (88%), urmată de România (7%), Italia (3%) şi Rusia (2%).
În opinia lui Iurie Rija, situația în care Republica Moldova exportă masiv grâu ca materie primă în contextul existenței cererii interne de făină „este una dramatică și pune în lumină faptul că agricultura din ţara noastră trebuie să se reorienteze urgent spre un lanț de producere mai comlex, pentru a satisface nevoile interne de făină și crearea unei valori adăugate mai mari care să rămână în țară”.
Totodată el concluzionează faptul că Moldova exportă făină mai ieftină și importă făină mai scumpă, denotă o comunicare slabă sau lipsă de dialog între producătorii-exportatori de făină şi importatori, dar și de identificarea oportunităților de îmbunătățire a eficienței în lanțul de aprovizionare.
Comentarii