Exporturile de porumb ale Ucrainei ar putea scădea până la 17 milioane de tone în anul agricol 2021/22, de la 23,1 milioane de tone în anul agricol precedent, ca urmare a invaziei ruseşti, a declarat miercuri un oficial din conducerea Ministerului ucrainean al Agriculturii, scrie agrobiznes.ro.
În paralel, exporturile de ulei de floarea soarelui ar putea scădea până la 3,4 milioane de tone, de la 5,3 milioane de tone în anul agricol precedent, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Roman Rusakov, cu prilejul unei conferinţe organizate la Praga.
Ucraina este cel mai mare producător şi exportator mondial de ulei de floarea soarelui. Înainte de invazia rusească, producătorii ucraineni estimau că în sezonul agricol 2021/22 exporturile de ulei de floarea soarelui ar putea ajunge la 6,6 milioane de tone.
Sâmbăta trecută, analiştii de la firma de consultanţă în agricultură APK-Inform au precizat că preţul la export pentru porumbul ucrainean a scăzut din cauza cererii limitate şi a stocurilor mari, în condiţiile în care după invazia rusească exporturile pot fi realizate numai pe calea ferată, pe la graniţa de vest a Ucrainei.
Potrivit APK-Inform, preţurile la porumb cu livrare în aprilie-mai se situau la 240-250 de dolari pe tonă la punctul de livrare aflat la graniţa cu Polonia, în scădere cu până la 15 dolari comparativ cu preţurile înregistrate în săptămâna anterioară.
Unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de cereale, Ucraina obişnuia să îşi exporte produsele agricole via porturile de la Marea Neagră însă din cauza luptelor din regiunile de coastă, s-a reorientat spre transportul cerealelor pe calea ferată.
Oficialii ucraineni au anunţat că stocurile de porumb ale ţării se ridicau la aproximativ 13 milioane de tone la finele lunii martie, în condiţiile în care pe parcursul lunii trecute au fost exportate doar 300.000 de tone de porumb.
Prezent la aceeaşi conferinţă de la Praga, Taras Vysotskiy, un alt adjunct al ministrului ucrainean al Agriculturii, a declarat că Ucraina ar putea exporta două milioane de tone până la finalul sezonului agricol curent, care se încheie la finele lunii iunie.
Vysotskiy nu a oferit o estimare cu privire la exporturile totale de grâu ale Ucrainei în anul agricol 2021/22 care să poată fi comparată cu cifra din anul agricol precedent.
Guvernul de la Kiev analizează posibilitatea de a redirecţiona exporturile spre porturile controlate de Ucraina în apropiere de graniţa cu România, de unde cargourile ar putea merge mai departe pe Dunăre spre pieţele occidentale.
Problema este că operatorii feroviari din Ucraina nu pot transporta decât câteva sute de tone de produse agricole pe lună în condiţiile actuale, mult mai puţin decât volumele care erau exportate prin porturile maritime, susţine firma de consultanţă UkrAgroConsult.
Comentarii