‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 13 octombrie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile regiunii transnistrene au crescut semnificativ în luna aprilie

Exporturile regiunii transnistrene au crescut semnificativ în luna aprilie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În luna aprilie 2024, conform datelor preliminare din statisticile vamale ale regiunii transnistrene, s-a atestat o creştere cu 22% a „exporturilor” de mărfuri din regiune, notează mold-street.com.

Potrivit autorităţilor de la Tiraspol, această creştere s-ar datora unei baze de comparaţii scăzute din aprilie 2023.

Pe de altă parte datele aşa-zisului comitet vamal de la Tiraspol relevă că după o scădere în primele două luni ale anului, în martie-aprilie exporturile şi-au revenit şi per total în primele patru luni ale acestui an volumul exporturilor a fost practic la acelaşi nivel, ca şi în 2023, constituind circa 227 milioane dolari.

‹ adv ›

În special s-a atestat o creştere a exportului de produse metalurgice, precum și produse alimentare și materii prime.

Astfel, în aprilie, exporturile de metale și produse realizate din acestea au depășit cu 27% nivelul din aceeaşi lună din 2023.

Pe parcursul a patru luni, creșterea a fost de 3,7%, respectiv produsele metalurgice au ajuns a fi principala marfă exportată din regiune.

‹ adv ›

Exporturile de metale se fac în special în statele UE.

„Acesta este rezultatul, printre altele, al programelor de sprijin pentru Uzina Metalurgică de la Rîbniţa”, a explicat aşa-zisul ministru al dezvoltării economice Serghei Obolonik.

Pe locul doi se află livrările de energie electrică de la Moldgres, consumatorilor din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului, care s-au redus cu 8%, în special ca urmare a reducerii preţului energiei electrice.

În comparație cu „prăbuşirea” din aprilie 2023, exporturile de produse alimentare și materii prime în luna aprilie din 2024 au crescut cu 45%.

‹ adv ›

În acelaşi timp de la începutul anului, s-au exportat doar cu 3,8% mai multe alimente decât în ​​aceeași perioadă din 2023.

Principalele destinaţii ale exportului din regiunea transnistreană sunt statele Uniunii Europene, în Rusia ajungând doar 3,2% din total.

Cât despre importurile în regiune, acestea s-au redus cu circa 39%, în special ca urmare a scăderii cu 50% a valorii importului de resurse energetice, drept consecinţă a reducerii semnifictaive a preţului de impoirt a gazelor din Rusia, pe care Transnistria aşa-şi nu le achită.

Cota resurselor energetice în totalul importurilor a constituit circa 59%, în timp ce în primele 4 luni din 2023 – era de 72,4%.

Amintim că noul Cod Vamal, intrat în vigoare în Republica Moldova de la 1 ianuarie 2024 (după câteva amânări), a eliminat toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.

Aceasta a generat reacţii dure şi proteste ale autorităţilor din regiune, care afirmau că aceasta este o nouă blocadă economică şi că va duce la o criză economică.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›