Horticultura este o componentă indispensabilă a mediului înconjurător, plantele fiind esențiale nu numai pentru hrană și decor, dar și pentru aerul pe care îl respirăm, biodiversitate, schimbările climatice, sănătatea și bunăstarea generală a populației.
Horticultura combină științele naturale cu abilitățile practice pentru a produce fructe, legume, struguri, flori, plante ornamentale.
Relația dintre plante și oameni este una lungă și continuă. Deși acum trăim într-o societate extrem de industrializată, nu am pierdut această dependență de plantele horticole.
Trebuie să fim conștienți de rolul pe care aceste plante îl joacă în viața noastră și trebuie să ne asigurăm că avem grijă de aceste plante pentru a continua această relație.
Educația e ca un pom fructifer, dacă nu e altoită, face fructe mici și acre.
(Robert Frost)
În Republica Moldova rolul horticulturii ca ramură a producției agricole este determinată de clima favorabilă pentru cultivarea unui număr mare de specii pomicole, legumicole, floricole, ornamentale etc.
Plantele horticole au o importanță alimentară, terapeutică, socială, economică datorită ponderii mari a acestora în agricultură.
Specialitatea Horticultură din cadrul Facultății de Horticultură a Universității Agrare de Stat din Moldova este locul potrivit pentru a apela atunci când căutați răspunsuri la întrebări din domeniul pomicol, viticol, legumicol, floricol.
În același timp, specialitatea Horticultură vă oferă întotdeauna oportunități de carieră interesante și provocatoare.
Legumele și fructele sunt legate de caracterul omului care le cultivă.
(Edgar Cayce)
În cadrul programului de studii 0811.3 – Horticultură sunt pregătiți specialiști în domeniul pomiculturii, viticulturii, legumiculturii, floriculturii precum și păstrarea, procesarea și comercializarea produselor finite.
Absolvenții specialității au posibilitatea să se angajeze în activități de producție, cercetare, învățământ, precum și alte domenii conexe dictate de exigențele economiei de piață.
Pregătirea specialiștilor Horticoli în Republica Moldova a fost inițiată în anul 1940, devenind o specialitate atractivă pentru absolvenții liceelor, colegiilor de profil din țară, pentru amatori sau pentru persoane care au afaceri în acest domeniu.
Durata programului de studii este de 4 ani în conformitate cu prevederile Convenției de la Bologna pentru învățământul cu frecvență și de 5 ani pentru învățământul cu frecvență redusă. Absolvenții specialității obțin diploma de licență și master.
De-a lungul anilor, Horticultorii aduc un aport semnificativ în dezvoltarea ramurii prin elaborarea și implementarea în producție a tehnologiilor performante de producere a culturilor pomicole, viticole, legumicole, floricole, etc.
Fiecare floare este un suflet deschizându-se către natură.
(Gerald De Nerval)
Pentru a nu limita percepția asupra Horticulturii, este necesar de a fi permanent în anturajul plantelor, în mediul lor de cultură.
Prin organizarea cercetărilor, stagiilor de practică, studenții au posibilitatea de a cunoaște provocările cu care se confruntă sectorul horticol, și anume: cunoașterea sortimentului de specii și soiuri în conformitate cu cerințele consumatorului, producerea semințelor și a materialului săditor conform cerințelor UE, utilizarea la maxim a potențialului ecologic, biologic, tehnologic și economic pentru sporirea productivității culturilor.
Curriculum-ul include o gamă largă de discipline, în rezultatul cărora studenții obțin competențe privind tehnologiile de obținere a producției horticole – fructe, pomușoare, struguri, legume, flori, semințe, material săditor etc.
Fructul poartă în sine și vârfuri și rădăcini.
(Tudor Arghezi)
Autor: conf. univ., dr. Valeriu Manziuc, conf. univ., dr. Tatiana Novac.
Pentru mai multe detalii, accesați uasm.md.
Comentarii