‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
5.5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleFacultatea Horticultură din cadrul UASM - vezi avantajele specialităților

Facultatea Horticultură din cadrul UASM – vezi avantajele specialităților

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Horticultura este o ramură a agriculturii popularitatea căreia devine tot mai înaltă în economia globală.

Ea include dezvoltarea, producerea, păstrarea, procesarea, distribuirea și utilizarea culturilor cu valoare adăugată înaltă: fructe, struguri, legume, flori, plante ornamentale de seră și de câmp, dar și aspectul estetic al arhitecturii parcurilor, care necesită management intensiv și o atenție deosebită decât alte culturi agricole.

Facultatea Horticultură, unica cu acest profil în Moldova, dispune de laboratoare didactice și științifice, săli dotate cu utilaj modern, inclusiv computere, colecții de specii horticole, terenuri didactice ceea ce asigură baza pentru pregătirea specialiștilor la nivelul cerințelor actuale.

‹ adv ›

Pregătirea specialiștilor în domeniul horticulturii – viticultură și vinificație, pomicultură și legumicultură, s-a început în anul 1940.

Pe parcursul anilor, facultatea a avut o dezvoltare ascendentă, prezentându-se astăzi, celor care sunt interesați de cunoaștere în domeniul horticol, viticol și silvic cu o bază materială modernă și cu o ofertă educațională diversificată.

Astăzi, prin prisma unor maxime ale clasicilor, la facultate se pregătesc specialiști la:

‹ adv ›

Ciclul I – Licență – specialitățile:  

  • 0811.3 Horticultură

„Educația e ca un pom, dacă nu este altoită, face fructe mici și acre” – Robert Frost.

  • 0811.4 Viticultură și vinificație

„Nu cred să fie ceva mai plăcut și mai desfătător la vedere ca rodul viței de vie” – Cicero.

‹ adv ›
  • 0811.5 Protecția plantelor

„După cum un ogor oricât de fertil ar fi, nu poate da rodă, dacă nu e cultivat, tot așa este și sufletul fără învățătură ” – Cicero.

  • 0821.1 Silvicultură și grădini publice

„Dacă ar fi o pedagogie la plante, salcia și-ar găti vlăstarul ca să fie stejar” – Nicolae Iorga

Durata studiilor este de 4 ani la învățământ cu frecvență și 5 ani la învățământ cu frecvență redusă sau 240 de credite de studiu.

Ciclul II – master științific – specializările:

  • Științe horticole;
  • Evaluarea ecosistemelor viticole pentru producția vitivinicolă cu denumire de origine;
  • Managementul ecosistemelor forestiere;
  • Protecția integrată a agroecosistemelor.

Ciclul II – master profesional – specializările:

  • Siguranța alimentelor de origine vegetală;
  • Protecția integrată a plantelor.

Durata studiilor este de 1,5 ani la învățământ cu frecvență sau 90 de credite de studiu.

Ciclul III – doctorat – specialitățile:

  • 411.05 Legumicultură;
  • 411.06 Pomicultură;
  • 411.07 Viticultură,
  • 411.09 Protecția plantelor.

Studiile de doctorat pot fi realizate și la alte specialități în parteneriat cu alte școli doctorale. Durata studiilor este de 3 ani la învățământ cu frecvență și 4 ani la învățământ cu frecvență redusă sau 180 credite de studiu.

Facultatea Horticultură pe parcursul anilor a devenit Alma Mater a peste 10000 de absolvenți, unii dintre ei sunt dinastii în 3-5 și mai multe generații și care își exercită cu demnitate profesia în cele mai diverse domenii: horticultură, viticultură și vinificație, protecția plantelor, silvicultură și grădini publice, siguranța alimentelor, știință și învățământ, dar și în organele publice centrale și locale.

Dragi liceeni, pe parcursul anilor de studii cadrele didactice de la facultate depun eforturi considerabile și suflet pentru pregătirea D-voastră profesională. Sunteți bineveniți la Facultate, să deveniți studenți cu înalte calități a cunoașterii și creației.

Actualmente, misiunea de bază a Facultății de Horticultură este de a pregăti specialiști de înaltă calificare, prin promovarea actului educativ la nivel de licență, master și doctorat în domeniul horticol, vitivinicol, silvic și în protecția plantelor capabili să gestioneze problemele cât mai complexe din pomicultură, legumicultură, viticultură, enologie, silvicultură, floricultură, arhitectură peisajeră etc.

Suntem ferm convinși că veți deveni specialiști performanți în domeniul îmbrățișat, intelectuali și patrioți înzestrați cu calități morale înalte.

Vă îndemnăm să vă încadrați în viața studențească, socială și politică a republicii, să deveniți agronomi și ingineri de elită, capabili de a realiza obiective importante, în domeniul siguranței alimentelor, pomiculturii, legumiculturii, viticulturii, vinificației, floriculturii, silviculturii și arhitecturii peisajere.

Exprimăm încrederea că abiturienții de astăzi și absolvenții de mâine ai Facultății de Horticultură, vor reuși să se încadreze în câmpul muncii și vor obține succese remarcabile așa cum au făcut-o și colegii mai mari. Viitorul este într-adevăr strălucitor, cu perspectivă pentru această știință și artă dinamică.

Detalii despre specialități găsiți pe uasm.md.

Da nobis recta sapere

Per aspera ad astra

Vivat, crescat, floreat.

Autor articol: Gheorghe Nicolaescu, Decan al Facultății Horticultură, conf. univ., dr., absolvent al facultății, promoția 1997

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›