‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFamilia Carauș: Am achiziționat o platformă de recoltare a merelor, iar munca a devenit...

Familia Carauș: Am achiziționat o platformă de recoltare a merelor, iar munca a devenit mai ușoară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Soții Irina și Aurel Carauș din Negurenii Vechi, raionul Ungheni sunt  pasionați de agricultură și adoră viața la sat. În 2008, ei au sădit o livadă de măr în care au investit bani, timp și multă energie.

În 2021, prin intermediul unui grant oferit de Uniunea Europeană, soții Carauș au cumpărat o platformă modernă de recoltare a fructelor, care reprezintă încă un pas spre îndeplinirea obiectivului lor: de a avea o afacere modernă, o livadă superintensivă și roditoare.   

FOTO: undp.org

Compania familiei Carauș este una din cele 12 beneficiare de grant acordat de Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Movila Măgura” din fondurile europene ale Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.

‹ adv ›

În 2021, GAL „Movila Măgura” a primit asistență în valoare de 50.000 de euro, care a fost investită în proiecte de dezvoltare a localităților-membre.  

A cumpărat pământurile care i-au aparținut cândva străbunelului său și a plantat o livadă de mere 

Aurel și Irina s-au născut în sat, apoi au încercat să își găsească rostul în afara localității de baștină, pentru ca mai apoi să revină totuși în satul de origine.

‹ adv ›

Aurel a lucrat 15 ani la Moscova, unde a început ca hamal și a ajuns inginer. Irina este juristă de profesie și a muncit mai mulți ani la judecătoria de la Ungheni. Apoi, au decis să revină în satul de baștină al lui Aurel.

FOTO: undp.org

„Am dorit să petrec restul vieții mele la natură, să făuresc ceva. Am luat decizia împreună cu soția să ne stabilim la țară, să investim și să rămână ceva în urma noastră, așa ne-am apucat să cultivăm mere”, povestește Aurel.    

În 2008, soții Carauș au devenit agricultori. Au plantat livada de măr care se întinde pe 18 hectare, pe pământurile care cândva i-au aparținut străbunelului lui Aurel.

„Livada se afla în zona Caraușeni (localnicii numesc teritoriul după numele fostului proprietar) și a revenit tot la Carauș, noi restabilim moșia Carauș de cândva”, spun cu mândrie soții.  

O livadă modernă și superintensivă   

‹ adv ›

Și-au asumat riscurile unei afaceri în agricultură, au învățat din cărți, din experiența proprie, dar și a altor profesioniști și în final au o livadă modernă. Rezultatele muncii lor se văd în fiecare toamnă, atunci când culeg recolta.

FOTO: undp.md

„Am avut ani când am cules și 62 de tone de mere. Dacă îngrijești bine livada, ea dă roade”, spune Irina.

Merele de la Negurenii Vechi sunt vândute pe piața locală, soții Carauș având încheiate mai multe contracte cu companii care le cumpără marfa.

În 2021, grație grantului oferit de UE, Irina și Aurel au cumpărat o platformă de recoltare.

„Până acum, de obicei, se lucra cu o scăriță, fiecare lucrător o punea la pom, se urca pe ea și culegea merele. Totuși, merele de calitate se aflau sus și ca să le poată ajunge, trebuia scuturat pomul, merele cădeau și automat le scădea din calitate”, explică Aurel.  

Cu platforma achiziționată crește randamentul muncii, merele se culeg calitativ și pe două rânduri deodată. Pe platformă pot urca de la cinci până la opt persoane și merele sunt culese din partea de mijloc și de sus a copacului.  

FOTO: undp.md

Începând cu toamna trecută, soții Carauș folosesc platforma de recoltare, acest echipament performant se înscrie perfect în viziunea lor despre agricultura modernă.

Familia Carauș are deja un sistem performant de irigare, cei doi folosesc irigarea prin picurare și echipamente care le-au automatizat munca în livadă.

FOTO: undp.md

În acest mod, ei împreună cu fiul lor mai mic reușesc să aibă grijă de livadă tot anul și apelează la zilieri doar în sezonul de recoltare.  

În agricultură nu e timp pentru sărbători  

Irina și Aurel sunt doi oameni de afaceri neobosiți și ambițioși, care muncesc de cu zori.

„În agricultură nu sunt sărbători, lucrul nu poate fi lăsat, sunt momente când azi e devreme, dar mâine poate fi târziu”, recunoaște Irina.

FOTO: undp.md

De aceea, se întâmplă să lucreze și peste 12 ore pe zi. La 14 ani distanță de când au ales agricultura, nu regretă nimic, ba mai mult au planuri mari de dezvoltare.

„Cine nu riscă nu bea șampanie, am investit toți banii pe care i-am avut, dar a meritat”, adaugă Aurel.  

Pe lângă livada de mere, familia Carauș mai are terenuri unde au semănat grâu, porumb și floarea-soarelui, cresc păsări, au un iaz și mai nou intenționează să deschidă o pensiune turistică, pentru toți cei pasionați de natură și viața rurală.

Până atunci, însă, soții Carauș continuă să muncească ca să-și îndeplinească obiectivele.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›