În total în republică a fost înregistrată o mortalitate de 13.857 familii sau 9.1% din tot lotul examinat, față de 6.62% comparativ cu perioada respectivă a anului precedent, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Subdiviziunile teritoriale ale agenției au evaluat situația în ramura apiculturii dispuse sezonului apicol 2017.
65 cazuri de Varooză în raionul Criuleni
Mortalități în masă provocate de boli infecțioase nu s-au depistat, pentru remedierea situației în domeniul apicol au fost în total prelevate 1.281 probe fiind cercetate în laboratoarele teritoriale și CRDV, majoritatea lor având rezultate negative.
Totuși, probele de material patologic expediate în laborator au depistat 65 cazuri de Varooză în raionul Criuleni și 2 în raionul Taraclia, fapt ce confirmă că unii apicultori nu tratează corect albinele contra acestui parazit.
Lipsa de cunoștințe în domeniu
Totodată se menționează faptul că majoritatea mortalităților a 13.857 de familii au avut loc din motive de lipsă de experiență și cunoștință în ramură a deținătorilor, iresponsabilitatea unor apicultori în acest domeniu, lipsa polenului în lunile septembrie – octombrie 2016, prolificitatea scăzută și întrarea în iarnă a numărului scăzut de albine lucrătoare.
Concomitent o influență negativă la pierire a jucat și rozătoarele, viespele, păsările, hrana insuficientă, timpul nefavorabil în perioada de toamnă-primăvară, neglijența deținătorilor de albine (o bună parte plecați peste hotare) etc.
Apicultorii vor mai multă informație
Doleanțele apicultorilor sunt următoarele: plasarea pe post a emisiunilor televizate cu specialiști calificați locali și străini, crearea unor broșuri simple, cu sfaturi clare și utile atât pentru începători cât și pentru cei cu experiență bogată în această ramură, organizarea seminarelor cu scopul informării apicultorilor a inovațiilor în domeniu, acordarea subvențiilor în apicultură, lărgirea orizontului pieței externe pentru realizarea produselor și subprodusele obținute, crearea punctelor de colectarea punctelor de colectare a mierii etc.
Specialiștii ANSA au examinat 3.800 de stupine cu un număr de 13.7643 familii de albini. Pe parcursul procesului de evaluare s-a stabilit că de către majoritatea deținătorilor de stupine au fost aplicate un șir de măsuri concrete de protecție împotriva maladiilor infecțioase și parazitare ale albinelor. Majoritatea relativă a stupinelor de albine au fost îndestulate cu o cantitate suficientă de hrană pentru perioada rece a anului și create condiții necesare pentru perioada de iarnă. Starea albinelor ieșite din iernat este satisfăcătoare.
Vă amintim că Asociația Națională a Apicultorilor organizează întrunirea anuală a apicultorilor din Republica Moldova pe data de 28 aprilie 2017. La aceasta întrunire specialiștii ANSA vor vorbi despre metodele de gestionare, înregistrare și evidența a familiilor de albine, păstrarea și gestionarea utilajului, producției marfă cât și modalitatea de activitate în calitate de agent economic autorizat.
Comentarii