La data de 10 octombrie curent, a avut loc Conferinţa de finalizare a proiectului „Sporirea rezilienţei fermierilor mici la secetă prin adoptarea celor mai bune practici şi tehnologii moderne de irigare”. Scopul principal al proiectului a fost promovarea practicilor şi tehnologiilor moderne în rândurile fermierilor din ţară şi îmbunătăţirea calităţii serviciului de irigare.
Iurie Uşurelu, Secretar general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a comunicat despre necesitatea implementării unor măsuri ce ar reduce impactul negativ al schimbărilor climaterice şi ar genera performanţe în siguranţa şi securitatea alimentelor.
„Proiectul vine în ajutorul producătorilor cu o abordare complexă, oferind nu doar echipament sau suport financiar, dar şi aplicând tehnologii noi. Schimbările climaterice care sunt tot mai evidente zi de zi, afectează activitatea agricolă. Există o mulțime de ocupații care vin întru sporirea rezilienţei fermierilor la secetă. Chiar dacă, Republica Moldovă este înconjurată de două râuri, totuşi, calitatea apei şi disponibilitatea pentru diferite zone nu pot asigura în deplină măsură irigarea culturilor. La fel, tehnologiile pe care le utilizează agricultorii de la noi, nu corespund tendinţelor actuale şi nu utilizează eficient sursele acvatice existente. Cei mai afectaţi producători sunt cei din categoria producătorilor mici şi mijlocii, agricultori care au un potenţial enorm nevalorificat şi a căror producţie vine în asigurarea securităţii alimentare a ţării. Problema care trebuie soluţionată este: „Cum să facem ca utilizarea apei şi a fertilizanţilor să ofere cea mai bună performanţă în siguranţa şi securitatea alimentelor?”. Tindem spre pieţele externe de desfacere și anume pieţele ce permit o dezvoltare sustenabilă, cum ar fi piaţa UE, acestea însă indică standarde ce nu pot fi respectate, la moment de producători. Astfel, irigarea şi creşterea performanţelor în agricultură, ar fi o soluţie pentru fermieri”, a adăugat Iurie Uşurelu.
Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Moldova, a afirmat că Republica Moldova va avea succes în agricultură doar adaptându-se la schimbările climatice şi aplicând tehnologiile ce permit obţinerea unui randament şi calităţii înalte.
„Schimbările climaterice afectează întreg globul. Dispunem de date alarmante care ţin de creşterea temperaturii şi dacă nu reuşim să menţinem această marjă de creştere cu 1,5 grade anual, vor apărea modificări negative. În acest context, este foarte important să abordăm această problemă şi să întreprindem paşi concreţi. Îmi doresc ca să conştientizăm că, trebuie să producem mai mult, pentru că în 2050 va trebui să hrănim o populaţie mult mai mare. Respectiv, trebuie să aplicăm tehnologii de irigare eficiente pentru a avea şi un randament de culturi mai mare. Republica Moldova şi Comunitatea Internaţională şi-au asumat angajamente clare pentru a avea o dezvoltare de durată. Până în 2030 sunt elaborate strategii concrete. Problema sărăciei şi siguranţei alimentare sunt 2 subiecte ce trebuie ţinute sub supraveghere. Am încercat să abilităm fermierii, să creştem capacităţile lor şi să interacţionăm cu diferite entităţi pentru a gestiona corect resursele. Consider foarte important că, există astfel de proiecte care se focusează pe beneficiar şi oferă susţinerea în practică”, a menţionat Raimund Jehle.
La eveniment a fost prezentă şi Aniko Juhasz, Secretar de stat adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii al Ungariei. Aceasta a spus că proiectul demonstrează rezultate bune, iar impactul secetei ce persistă în Republica Molodva în ultimii ani, ar putea fi redus prin aplicarea sistemelor de irigare şi tehnologiilor-model ce demonstrează succes în alte ţări.
„Ungaria consideră Republica Moldova o țară prietenă și sperăm că acest proiect este o dovadă a acestui fapt. Suntem încântați că ajutorul ungar a venit într-un moment în care era foarte necesar. Suntem interesați să putem transfera la scară largă cunoștințele pe care le-am acumulat. Credem că există încă o mulțime de oportunități neexploatate în sectorul agricol. Companiile maghiare sunt gata să participe la modernizarea agriculturii moldovenești cu furnizarea de tehnologii de vârf. În continuare, adoptarea şi promovarea tehnologiilor de irigare este un element cheie, ce va ajuta fermierii, va diminua efectele negative ale secetei şi va aduce stabilitate economică prin creşterea calităţii şi descreşterea cheltuielilor. Prin colaborarea internaţională se face un schimb de experienţă ce asigură rezultate tangibile, astfel acest proiect prezintă soluţii şi stimulează apariţia rezultatelor”, a conchis Aniko Juhasz.
Totodată, în cadrul proiectului, au fost înființate 10 loturi demonstrative dotate cu tehnologii moderne de irigare și organizate sesiuni de instruire pentru producătorii agricoli din regiune, pentru a spori transferul tehnologic și gradul de conștientizare a producătorilor agricoli, antreprenorilor și comunităților rurale privind adoptarea diverselor tehnici de prevenire, adaptare și combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Comentarii