Fermierii din Republica Moldova pot deveni mai rezilienți la schimbările climatice prin adoptarea tehnologiilor agricole innovative, precum agricultura conservativă bazată pe practicile no-till, rotația culturilor, aplicarea culturilor de acoperire, managementul fertilizanților și combaterea dăunătorilor, care contribuie la conservarea resurselor de apă în sol și îmbunătățirea fertilității solului.
În acest sens, experții FAO Moldova au prezentat o notă de proiect investițional care să sprijine tranziția la agricultura conservativă în scopul măririi rezilienței climatice a producătorilor agricoli locali.
Nota de proiect își propune să acopere peste 100 000 ha de teren și să contribuie la menținerea productivității Agricole a principalelor culturi cerealiere cu perspectiva de a mări veniturile fermierilor cu aproximativ 15%, asigurând o calitate mai bună a producției agricole, un mediu de trai mai bun prin grija față de sol și o calitate mai bună a vieții pentru toți, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
Procesul este susținut de Programul Readiness al Fondului Verde pentru Climă/FVC și implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură/FAO prin intermediul Proiectului Ag.SAP.
Consultările publice privind conceptul investițional FAO a adus împreună reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor, producători agricoli, reprezentanți ai instituțiilor de cercetare și dezvoltare, experți internaționali și naționali FAO pentru a discuta necesitatea implementării unui asemenea proiect la nivel național și a încorpora recomandările participanților în Nota Conceptuală.
Nota conceptuală denumită provizoriu „Facilitarea sistemelor agroalimentare reziliente la climă în Moldova” are o abordare inter-tehnologică, vizează necesitățile investiționale pentru sectoarele cereale, horticultură, zootehnie și acvacultură și se bazează pe trei componente:
- implementarea fermelor demonstrative și a tehnicilor agricole de agricultură conservativă și de agricultură de precizie cu extindere lor la scară largă;
- fortificarea mediului propice de afaceri în susținerea acțiunii de adaptare, oferind oportunități egale atât femeilor cât și bărbaților;
- aplicarea mecanismelor sustenabile de finanțare pentru a debloca investițiile în domeniul practicilor agricole reziliente la schimbările climatice.
Prezent la eveniment, Grigore Baltag, șeful Direcției politici în sectorul vegetal, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și-a exprimat deschiderea și suportul autorităților în vederea consolidării eforturilor de adaptare a sectorului agricol din Republica Moldova la schimbările climatice.
Proiectul ar putea fi implementat în 12 raioane din regiunile de sud, est, nord și centru ale țării: Cahul, Căușeni, Cimișlia, Ștefan Vodă, Taraclia, Drochia, Fălești, Florești, Râșcani, Soroca și Sîngerei și Hâncești.
Potrivit experților internaționali FAO, zonele au fost prioritizate în baza analizei de impact climatic, a vulnerabilității și riscurilor climatice, a necesităților economice și a contribuției raioanelor în asigurarea securității alimentare a țării.
Potrivit expertului internațional FAO, Marco Colangeli, nota de concept prezentată este realizată în baza Evaluării Necesităților Tehnologice efectuate în sub-sectoarele cheie ale agriculturii.
Totodată, expertul a subliniat necesitatea adoptării abordării holistice a implementării agriculturii conservative și a agriculturii de precizie, care cresc eficiența utilizării mijloacelor de producție, prin utilizarea practicilor no-till, a asolamentului corect, culturilor de acoperire, fertilizatorilor organici, irigarea prin picurare, serele de înaltă tehnologie, hidroponica, dronele.
Încorporarea adaptării la schimbările climatice în planificarea sectorială este un proces, prin care se asigură o abordare cuprinzătoare a integrării răspunsurilor de adaptare la schimbările climatice în planificarea strategică a sectorului agricol ca unul prioritar al economiei Moldovei.
Menționăm că proiectul Ag.SAP a oferit suport sectorului in formularea viziunii strategice de adaptare la schimbările climatice prin incorporarea ei in documentele de politici naționale de adaptare la schimbările cliamatice, identificând necesitățile și oportunitățile de adaptare ale sectorului.
Comentarii