Creşterea exponenţială a costurilor producţiei agricole, cum ar fi îngrăşămintele, ar putea descuraja fermierii să-şi extindă producţia şi ar înrăutăţi securitatea alimentară în ţările mai sărace, care se confruntă cu facturi de import record, se arată într-un raport publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie agrobiznes.ro.
Indicele privind costurile de producţie pentru fermieri a atins un nivel record, iar în ultimul an a urcat mai mult decât preţurile produselor alimentare, ceea ce indică, în termeni reali, preţuri scăzute pentru mulţi fermieri, susţine FAO.
Sporirea semnificativă a costurilor de producţie, legată de preţul ridicat al energiei şi perturbările în aprovizionare provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia au coincis cu nivelul record al preţurilor produselor alimentare din acest an, conform indicelui global al preţurilor produselor alimentare publicat de FAO.
Din cauza preţurilor ridicate, anul acesta vor creşte cu aproape 3% facturile globale la importurile de alimente, la un nivel record de 1.800 miliarde de dolari, previzionează FAO.
Totuşi, multe ţări în curs de dezvoltare ar urma să-şi reducă volumele de alimente importate din cauza majorării preţurilor, apreciază Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Comentarii