‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO: Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim...

FAO: Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric în luna martie, pe măsură ce războiul din Ucraina a provocat turbulenţe pe pieţele pentru produse alimentare de bază precum cereale şi uleiuri comestibile, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie agrobiznes.ro.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna martie 2022, acest indice a crescut până la 159,3 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, după un salt semnificativ de 17,9 puncte (sau 13%) faţă de nivelul înregistrat în luna februarie, când indicatorul a atins deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990.

‹ adv ›

Comparativ cu situaţia din luna martie 2021, preţurile mondiale la alimente calculate de FAO sunt cu 33,6% mai mari.

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori mondiali de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea soarelui via porturile lor de la Marea Neagră iar invazia rusească, care a intrat în a şasea săptămână, a oprit exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei.

Creşterea puternică a preţurilor la alimente înregistrată în luna martie a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor uleiurilor vegetale, care au înregistrat o creştere de 23,2% comparativ cu luna februarie.

Potrivit FAO motivul principal are legătură cu „cotaţiile mai mari la uleiul de floarea soarelui, pentru care Ucraina este cel mai mare exportator mondial”.

‹ adv ›

O creştere de două cifre s-a înregistrat şi la preţurilor cerealelor, care au fost mai mari cu 17,1% comparativ cu cele din luna februarie, impulsionate de un avans de 19,7% în cazul preţurilor la grâu şi un avans de 19,1% în cazul porumbului.

„Împreună, Federaţia Rusă şi Ucraina au fost responsabile pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu şi porumb în ultimii trei ani”, a subliniat FAO.

Şi celelalte produse alimentare urmărite de FAO au înregistrat creşteri de preţuri în luna martie, dar este vorba de creşteri mai mici, precum zahărul (6,7%), carnea (4,8%) şi lactatele (2,6%).

Tot vineri, FAO şi-a revizuit, în scădere, estimările cu privire la producţia mondială de grâu în 2022, până la 784 milioane de tone, faţă de 790 milioane de tone cât prognoza luna trecută, în condiţiile în care a luat în calcul posibilitatea ca cel puţin 20% din suprafeţele însămânţate cu grâu de iarnă din Ucraina să nu poată fi recoltate din cauza distrugerilor provocate de război.

‹ adv ›

De asemenea, FAO şi-a revizuit, în scădere, estimările privind comerţul mondial cu cereale în anul agricol 2021/2022, până la 490 milioane de tone, deoarece prognozează că perturbarea exporturilor din zona Mării Negre va fi compensată doar parţial de majorarea exporturilor Indiei, Uniunii Europene, Argentinei şi SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›