‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO: perspective pozitive pentru sistemele de irigare cu energie solară

FAO: perspective pozitive pentru sistemele de irigare cu energie solară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sistemele de irigare alimentate cu energie solară sunt acum o tehnologie accesibilă și ecologică atât pentru fermierii mari, cât și pentru cei mici din țările în curs de dezvoltare. Dar acestea necesită să fie gestionate și reglementate în mod adecvat pentru a evita riscul de utilizare a apei într-un mod nesustenabil, se menționează într-un nou raport FAO.

Scăderea bruscă și constantă a prețului panourilor fotovoltaice oferă un nou impuls pentru utilizarea sursei de energie regenerabilă ca și modalitate de sporire a capacității de irigare. Alte reduceri de preț ar putea provoca o revoluție în locuri precum Africa sub-sahariană, unde doar trei procente din suprafața cultivată este irigată, de șapte ori mai mică decât media globală.

„Expansiunea rapidă a sistemelor mai accesibile de irigare bazate pe energie solară, oferă soluții viabile care acoperă legătura dintre apă-energie-alimente, oferind o oportunitate mai mare pentru micii fermieri să-și îmbunătățească mijloacele de trai, prosperitatea economică și securitatea alimentară”, a declarat Helena Semedo, Director general adjunct al FAO.

FAO a prezentat o imagine de ansamblu globală a beneficiilor și riscurilor legate de sistemele de irigare cu energie solară la un forum internațional de la Roma, găzduit în parteneriat cu Alimentarea Agriculturii cu Energie: o mare provocare energetică pentru dezvoltare (PAEGC), Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Institutul Internațional de Management al Apelor (IWMI) și Programul de Cercetare pentru Apă, Teren și Ecosisteme (WLE).

„Oportunitatea oferită de energia solară mai ieftină crește, de asemenea necesitatea urgentă pentru sisteme adecvate de gestionare a apei și de guvernare. Trebuie să gândim strategic modul în care această tehnologie poate fi utilizată pentru a încuraja o utilizare mai durabilă a resurselor de apă subterană pentru a evita riscurile, cum ar fi utilizarea risipitoare a apei și captările în exces a apelor subterane”, a declarat Eduardo Mansur, Directorul Diviziei Terenuri și Ape al FAO.

‹ adv ›

Noi posibilități

La nivel global, aproximativ 20% din terenurile cultivate sunt irigate și contribuie la aproximativ 40% din producția totală de alimente.

Irigarea sporește productivitatea agricolă în diverse moduri, inclusiv prin posibilitatea de a obține culturi mai variate pe an. Africa sub-sahariană și America Latină au o utilizare relativ scăzută a irigației pe terenuri agricole, ceea ce indică existența unor mari câștiguri potențiale odată cu folosirea sistemelor de irigare cu energie solară.

Sistemele de irigare cu energie solară oferă posibilitatea reducerii emisiilor de GES pe unitatea de energie utilizată pentru pomparea apei cu mai mult de 95% comparativ cu alternativele alimentate cu energie electrică generate prin arderea motorinei sau a combustibililor fosili, conform raportului FAO.

‹ adv ›

Evaluarea viabilității economice a unui sistem de irigare cu energie solară are nevoie de o analiză a unui spectru larg de parametri, inclusiv mărimea și configurația sistemului, capacitatea de stocare a apei și fezabilitatea, adâncimea fântânii, distanța până la zona care trebuie irigată și tipul de sol care urmează să fie irigat. Așa-numitele „perioade de răscumpărare” pentru astfel de investiții depind de condițiile de mai sus, de culturi și de piețe, precum și de prezența acțiunilor stimulente din partea guvernelor la prețuri.

FAO îndeamnă guvernele să își revizuiască schemele de stimulare pentru a favoriza „subvențiile verzi” față de cele pentru combustibilii fosili.

Managementul apei

Pompele solare pentru irigare ar putea, de asemenea, să provoace extracția nesustenabilă de apă subterană, deoarece fermierii ar putea încerca să extindă suprafețele plantate sau să treacă la culturi cu consum mai mare de apă. Aproximativ 30% din bazinele acvifere din India, de exemplu, sunt considerate deja în stare critică.

‹ adv ›

Deși irigarea prin picurare adaptată poate duce la economisirea apei, presupunerea că ea va fi aplicată automat la nivelul fiecărei ferme este o eroare, se spune în raport. Deciziile privind politica de irigare ar trebui luate după contabilizarea adecvată a apei pe zone mai extinse, deoarece precipitațiile, apa de suprafață, apele subterane, umiditatea solului și procesele de evaporare legate de diferite utilizări ale terenurilor fac parte din același ciclu hidrologic.

Sistemele moderne cu energie solară oferă instrumente utile pentru îmbunătățirea managementului apei, cu dispozitive electronice de control capabile să furnizeze date în timp real privind nivelele rezervoarelor de stocare, viteza pompei și nivelul apei subterane în zona de foraj, care ar putea declanșa decizii de reglementare de la distanță pentru a preveni utilizarea excesivă. India și Egiptul, ambele experimentează o astfel de abordare.

O alternativă viabilă este de a stabili tarifele pentru apă în raport cu calculele ofertei și cererii determinate prin imagistică prin satelit și termică, o tehnică ușurată chiar și la nivelul câmpurilor individuale de către Portalul cu Acces deschis al FAO pentru Productivitatea Apelor (WaPor).

Una dintre recomandările cardinale ale FAO pentru o mai mare utilizare a irigării cu energie solară este de a se asigura că nu se extrage apă nicăieri fără un plan adecvat de gestionare a apei.

Un sondaj al experților tehnici din 25 de țări sugerează că în timp ce trei sferturi dintre state au programe și politici guvernamentale de promovare a irigării la scară redusă, mai puțin de jumătate au reglementări specifice care să limiteze captarea apelor subterane pentru astfel de scopuri.

Panourile solare produc energie chiar și în momentele în care nu este necesară nici o irigație, deschizând astfel oportunități semnificative de a alimenta cu energie mașinile de decojit orezul, mori, purificatoare de apă și unități de depozitare la rece, toate contribuind la dezvoltarea rurală și la venituri. În unele cazuri, energia solară poate deveni, de asemenea o „recoltă remunerativă” în cazul în care fermierii sunt încurajați să reducă cantitatea de apă excesivă, optând să adune energia și să vândă surplusul de energie la rețeaua electrică.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Ne bucurăm de noi oportunități .Dacă este posibil vă rugăm mai multe informații ,despre FAO .și programe cu granturi în agricultura performantă ,pentru a primi produse cu valoare adugată .
    Vă multimesc anticipat .Cu respect Valentina.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›