Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare coboară ușor în noiembrie, porumbul și orezul fiind în curs de stabilire a unei producții record în 2016.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare a scăzut ușor în luna noiembrie, marcând o deraiere ușoară de la ascensiunea constantă pe parcursul anului 2016.
Față de luna octombrie, Indicele a scăzut cu 0,4%, înregistrând o medie de 171,3 puncte în noiembrie, datorită unei scăderi ușoare a prețului la zahăr, compensat de creșterea cotațiilor la uleiul de palmier.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente. Nivelul său actual se menține încă cu 10,4 la sută mai mare decât în luna noiembrie 2015.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 8,9 la sută față de luna octombrie, reflectând astfel efectul rapoartelor despre o recoltă mai mare decât cea așteptată în Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume precum și a slăbirii valutei braziliene în raport cu dolarul SUA.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 4,5 la sută în această lună, o creștere datorată producției mai mici decât cea anticipată de ulei de palmier din Asia de Sud-Est precum și din cauza măcinării de soia sub nivelul potențial în America de Sud.
Alte prețuri la alimente au fost mai stabile. Indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas neschimbat din octombrie. Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 1,9 la sută, continuând tendința ascendentă recentă, după o criză prelungită. Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 0,6 la sută, datorită rezervelor mondiale consistente precum și datorită perspectivelor pozitive de recoltă în Argentina și Australia, care au afectat cotațiile de grâu.
Comentarii