‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFără intermediari: Producătorii vor să livreze fructe și legume direct instituțiilor de învățământ

Fără intermediari: Producătorii vor să livreze fructe și legume direct instituțiilor de învățământ

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii locali de fructe se plâng că păstrează în depozite și frigidere cantități considerabile de fructe, însă nu le pot vinde atât din cauza că li se oferă prețuri mici pentru ele, cât și din lipsa posibilității de a vinde direct instituțiilor statului aceste produse. Primarii, directorii de grădinițe și școli din raioane susțin că le-ar fi mai convenabil să cumpere direct de la producătorii locali fructe proaspete pentru că în acest mod ar spori încrederea în calitatea produselor livrate.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul campaniei de donație a fructelor proaspete pentru școli și grădinițe „Coolege Vitamine”, organizată de către Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct împreună cu PNUD Moldova. Reprezentanții acestor organizații au donat mai multe fructe de la producătorii locali grădinițelor și școlilor din raionul Criuleni și Ștefan Vodă. Prima etapă a campaniei a început pe data de 23 martie.

Roada e mare, dar piața e mică

‹ adv ›

Primele fructe în cadrul acestei companii au ajuns în grădinițele și școlile din satul Onițcani, raionul Criuleni. Directorul întreprinderii locale Spic N Agro, Andrei Danuța, a spus că merele care au ajuns pe mesele copiilor au fost produse în livezile lor.

Directorul întreprinderii Spic N Agro, Andrei Danuța, din satul Onițcani, raionul Criuleni. FOTO: Agrobiznes

„Suntem bucuroși să facem donația copiilor. Să arătăm că avem și noi producție calitativă și certificată. Acestea sunt merele cu care noi nu știm ce să facem cu ele pentru că nu sunt piețe de desfacere. Dar copii noștri, din păcate, prin licitațiile care se fac la moment, consumă mere de o calitate mult mai joasă decât noi am putea să oferim grădinițelor și școlilor pe piața autohtonă. Practic, merele noastre sunt stocate în frigidere. Am vorbit și cu alți producători și ei au spus că au mari probleme pe piața de desfacere acum când trebuie să te gândești că trebuie să investești bani în livadă, dar noi încă avem producție cu care nu știm ce să facem”, s-a plâns directorul întreprinderii.

Andrei Danuța a precizat că are peste 60 de tone de mere stocate în frigidere, însă cunoaște pe un alt producător local care are peste 300 de tone de mere depozitate.

„Se gândește să le vândă cu patru lei direct din frigider. Dar pentru patru lei – asta e puțin – când tu ai ținut toată iarna în frigider aceste mere. Trebuie de rezolvat aceasta problemă. Eu nu știu cum oamenii pot să se dezvolte să învestească în livezi. Ești sigur practic la 90% că ai să strângi o roadă bună, dar nu ești sigur nici la 10 % ce ai să faci cu producția dată”, a mai spus Danuța.

Banane versus mere moldovenești

‹ adv ›

Conducătorul întreprinderii susține că producătorii locali și-ar rezolva o parte din probleme dacă acestora li s-ar permite să vândă direct instituțiilor de învățământ produsele lor.

„Noi ca să participăm la licitații – nu tot timpul reușim. Reușesc oamenii care oferă prețul cel mai mic. Ei nu sunt producători – eu am participat la vreo două licitații – și ei oferă prețul de două ori mai mic ca și al nostru. Eu nu știu de unde procură ei mărul acesta și ce fac ei cu el, dar noi ca producători, dar mai ales cei mici, care nu au posibilitatea să-l stocheze în frigidere nu pot nici să-l exporte. Pentru că exportatorul o să caute pe un producător mare, nu pe unul mic. Omul care are producție mai mică el nu știe ce să facă cu ea. De ce să nu aducem noi producția noastră direct la instituțiile noaste. De ce un copil din Moldova trebuie să mănânce banane și portocale în timp ce noi avem producția noastră”, a spus acesta.

Danuța susține că ar fi bucuros să vândă cu 5 lei pentru un kilogram pentru mărul pe care îl deține în prezent în frigidere.

Pentru grădinița din Onițcani producătorul local a donat peste 200 de kg de mere. Zinaida Ceban, directorul instituției preșcolare „Andrieș” din Onițcani, a spus că susține campania de asigurare cu produse agricole pentru copii anume de la producătorii locali.

‹ adv ›

Fructe direct de la producător

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova-Fruct, susține că prin această campanie asociația vrea să promoveze consumul sănătos de fructe printre copii. De asemenea, acesta este de părere că revizuirea legislației în privința achizițiilor publice prin acordarea dreptului instituțiilor de învățământ de a procura produse direct de la producător ar rezolva problema asigurării normei necesare cu vitamine pentru copii. Totodată, schimbarea sistemului de achiziții ar rezolva și problema economică a producătorilor. Acesta a mai spus că există semne pozitive din partea autorităților în acest sens.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova-Fruct. FOTO: Agrobiznes

„În prezent există un sistem de achiziții a acestor produse pentru copii care noi considerăm că ar trebui revizuit ca să ușureze accesul producătorilor care produc și pot oferi produse de calitate copiilor. În acest domeniu există un interes din partea autorităților și a Guvernului pentru a susține astfel de inițiative și noi sperăm că începând cu anul agricol curent noi o să putem oferi o oportunitate instituțiilor de învățământ să obțină aceste fructe sau legume proaspete direct de la producător și anume prin a efectua modificările necesare. Noi sperăm că acest lucru se va materializa într-un program pe o perioadă mai lungă. În așa mod noi vom crește consumul de vitamine printre copii. Conform datelor pe care noi le avem de la Organizația Mondială a Sănătății copii noștri actualmente obțin doar 60% din vitamine necesare”, a explicat Iurie Fala.

Directorul executiv al Asociației Moldova-Fructa a mai spus că merele de la producători locali în cadrul campaniei date vor ajunge în peste 50 de localități din Moldova.

Cât câștigă intermediarii

Și primarul satului Olănești, Petru Marcov, este de părere că producătorii locali de fructe și legume ar trebui să fie avantajați în cadrul licitațiilor locale pentru instituțiile de învățământ.

Petru Marcov, primarul satului Olănești, raionul Ștefan-vodă. FOTO: Agrobiznes

„Cumpărătorii interimari procură marfa producătorilor locali. Ei își pun suplimentar prețul – pentru că nu o lucreze pe degeaba – vreo 20% – 30%. Astfel, noi procurăm marfa aceasta mai scump decât aș procura direct de la producător”, a explicat primarul.

Mai mult acesta a spus că ar avea mai multă încredere în producătorul local.

„De ce noi trebuie să facem licitația și să participe agenții economici din Chișinău când ai noștri de pe loc nu pot participa. Trebuie de modificat legislația ca să participe numai agentul economic local. De ce trebuie să iau pe unul cu ochii închiși, dacă eu nu știu câte pesticide și insecticide el introduce acolo”, și-a motivat temerea primarul.

Ion Tulei, unul din fondatorii Societății Comercială FARM – PROD și producătorul local de fructe din Ștefan Vodă, a menționat că deseori cei care câștigă licitațiile utilizează certificatele de inofensivitate de mai multe ori.

„Vine la mine agentul economic cumpără de la mine 10 kilograme de mere și cere de la mine certificatul de inofensivitate. Având foaia dată el vinde în toată Moldova”, a explicat Ion Tulei.

Asociația Moldova-Fruct este cea mai mare asociație a producătorilor și exportatorilor de fructe proaspete din Republica Moldova, care întrunește mai mult de 170 de producători.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›