‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 13 ianuarie, 2025
-3.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAfaceriFemeia cu mâini de aur de la Cahul! Cum a iniţiat propria afacere cu...

Femeia cu mâini de aur de la Cahul! Cum a iniţiat propria afacere cu prăjituri „ca la mama acasă”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ana Cucu este o femeie independentă, care, deşi locuieşte la sat, a reuşit în ultimii doi ani să pună pe picioare un business mic şi dulce, pe care l-a dezvoltat în baza unui hobby pe care îl practică de aproximativ trei decenii.

Astăzi, lumea o cunoaşte în calitate de cofetăreasă care coace prăjituri cu inconfundabilul gust „ca la mama acasă”, dulciurile gătindu-le la propriu în condiţii de casă. Ziua este contabil la o asociaţie de împrumut din satul Colibaşi, iar nopţile şi zilele libere trudeşte pentru a face mai frumoase serbările celor care îi fac comenzi la domiciliu.

Afacerea pe care o dezvoltă în prezent nu a fost mereu ceea ce se poate vedea astăzi. Ana Cucu îşi aminteşte că foarte mulţi ani a copt bunătăţi pentru familie, pentru rude şi apropiaţi. Aceştia au încurajat-o să extindă aria clienţilor. În scurt timp, măiestria femeii i-a adus clienţi fideli şi tot mai multe comenzi. Însă cel mai mare impediment, îşi aminteşte cofetăreasa, erau ustensilele „primitive” cu care lucra, de la care avea diferite inconveniente şi chiar probleme de sănătate.

‹ adv ›

Omul potrivit la locul potrivit

În anul 2011, întâmplător, Ana Cucu a participat la câteva seminare de instruire cu privire la iniţierea unei afaceri, evenimente organizate de către Asociaţia Femeilor de Afaceri din Cahul „FEMIDA” cu suportul Winrock Moldova. Astfel a învăţat cum se realizează un plan de afaceri. Deşi era decisă să aplice pentru un grant cu idei legate de agricultură, până la urmă a scris un plan de dezvoltare a unei mici afaceri legate de cofetărie şi a câştigat un grant în valoare de 15 mii de lei. Cu aceşti bani, cofetăreasa şi-a procurat utilaj profesionist şi produse pe care nu şi-ar fi permis să şi le achiziţioneze cu banii proprii. Afacerea a căpătat amploare şi profesionalism.

Familia Anei Cucu este numeroasă, însă faptul că are două locuri de muncă nu o face să îşi piardă calităţile de mamă grijulie. Din contra, a fi independentă, pentru cofetăreasa-contabil, înseamnă posibilităţi în plus de a aproviziona familia cu resurse financiare şi de a fi pe picior de egalitate cu soţul său. Ştie să conducă maşina şi susţine că minunăţiile din marţipan şi aluat uneori îi aduc mai mult venit pe lună decât locul oficial de muncă. „O femeie trebuie să înveţe să se descurce singură în viaţă, dar este foarte important ca în ceea ce face să fie susţinută de familie”, a declarat interlocutoarea pentru „Gazeta de Sud”.

‹ adv ›

Visul oricărui cofetar: să aibă o cofetărie!

Femeia susţine că odată ce afacerea mică a început să capete amploare şi seriozitate, uneori se gândeşte la transformarea acesteia într-o afacere de familie. La modul concret, aceasta ar însemna deschiderea unui local unde doritorii să se delecteze cu bunătăţi şi deserturi dulci, făcute de mâna Anei Cucu. Categorică, cofetăreasa vede localul ca fiind unul unde nu se fumează, nu se înjură şi nu se consumă alcool, un loc unde tineri şi adulţi deopotrivă să găsească o altfel de atmosferă.

Pentru moment însă femeia stă pe gânduri: „Întotdeauna este loc de mai mult în ceea ce faci. Este bine să visezi şi să vrei mai mult, însă femeile sunt din fire mai indecise. Aşa că eu mă mai gândesc în ceea ce priveşte afacerea aceasta, mă documentez referitor la aspectele legale, chit că mereu intervine chestiunea financiară”.

‹ adv ›

Clienţii fideli se câştigă prin muncă asiduă

Întrebată care ar fi asul din mânecă pe care îl foloseşte pentru a-şi atrage şi menţine clienţii, interlocutoarea ne spune că la baza afacerii se află o reţetă de aproximativ 20 de ani, care, în opinia cofetăresei, este preferată de majoritatea clienţilor. Pentru că le aminteşte de prăjitura de casă a mamei, coaptă cu dragoste, sau de gustul copilăriei.

Fac torturi ca să le readuc oamenilor zâmbetul pe buze măcar pentru câteva clipe. Fiecare prăjitură în parte este o capodoperă pentru mine, mă străduiesc să onorez comenzile cât mai aproape de cerinţa clientului şi în mod unic. Uneori primesc comenzi pe care nu le-am mai realizat, dar nu am refuzat niciodată niciuna. Le scot în capăt cu brio”, precizează Ana Cucu.

Aceasta povesteşte că după onorarea comenzii ţine legătura cu beneficiarii şi le solicită opinia faţă de calitatea produsului, ţinând cont de eventuale recomandări.

Ana Cucu susţine că oricine ar putea să transforme un hobby într-o mică afacere, cu condiţia să nu gândească în mod negativist şi să nu se împiedice de gândul că la noi nu va reuşi acest lucru. În principiu, la baza oricărui vis devenit realitate stă multă muncă şi străduinţă, încheie femeia care încântă mulţi locuitori din zona de sud cu produse dulci şi suficient de costisitoare pe care ţi le permiţi doar la ocazii speciale, care merită toată atenţia şi profesionalismul unui cofetar.

Sursa: gazetadesud.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›