‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFerma de iepuri a lui Nicolae Rabacu din Bumbăta a devenit de nerecunoscut

Ferma de iepuri a lui Nicolae Rabacu din Bumbăta a devenit de nerecunoscut

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mini-ferma de iepuri din gospodăria lui Nicolae Rabacu din Bumbăta, despre care scriau jurnaliștii de la publicația ”Expresul” acum doi ani, a devenit de nerecunoscut.

Dacă, inițial, aceasta era amenajată într-o încăpere mică din curtea gospodarului și număra doar cîteva zeci de capete, astăzi antreprenorul bumbătean se poate lăuda cu 800 de iepuri. Îi crește într-o clădire mult mai spațioasă, de 800 de metri pătrați, amenajată conform tuturor standardelor.

Mai pe scurt, în prezent, Nicolae Rabacu are o fermă de toată frumusețea, curată, luminoasă, termoizolată, cum nu mai găsești în toată regiunea.

‹ adv ›

Nu întîmplător, în ultimul timp, tot mai mulți cunicultori începători, dar și cu experiență, solicită să viziteze ferma de iepuri de la Bumbăta. Una dintre vizite a avut loc în luna octombrie și a fost organizată de către Centrul de Consultanță și Școlarizare în Agricultură din Ungheni (ACSA). Au venit 30 de persoane din tot raionul.

”La ferma lui Nicolae Rabacu ai ce vedea”, susține Petru Vizitiu, coordonator de proiecte la ACSA. Potrivit dînsului, doar la această fermă animalele sînt hrănite exclusiv cu furaje concentrate, hrana vegetală fiind exclusă totalmente. Și tot numai aici toți ce vizitează ferma respectivă au posibilitatea să vadă o instalație unică în felul său, cu adăpători cu picurători pentru iepuri, care oferă cantitatea de apă strict necesară animalelor. ”Ce mai, o fermă model!”, concluzionează Petru Vizitiu.

Pînă la momentul în care afacerea lui Nicolae Rabacu din Bumbăta a ajuns să fie exemplu pentru ceilalți crescători de iepuri din raion și nu numai, a trebuit să fie parcursă o cale lungă. ACSA i-a fost alături cunicultorului  în permanență.

‹ adv ›

După ce, cu doi ani în urmă, el a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 25 mii lei pentru dezvoltarea afacerii sale, iată că, în anul curent, Nicolae Rabacu a mai beneficiat, tot grație ACSA, de o sumă de 42 mii lei, pe care a utilizat-o la termoizolarea clădirii fermei și instalarea geamurilor. Cînd proiectul a fost dus la bun sfîrșit, Petru Vizitiu a exclamat: ”A meritat investiția pe care a făcut-o ACSA în afacerea sa”.

Trebuie de spus că crescătorul de iepuri nu a contat doar pe donații și granturi, ci a muncit și a investit banii cîștigați de soția lui în Italia, dar și a feciorului mai mare, care muncește în Federația Rusă. Acum, cînd și-a văzut ferma așa cum și-a dorit-o, Nicolae Rabacu speră ca, într-un an sau doi, să o extindă pînă la 1800 de capete. Acest lucru îi va permite, cu siguranță, să asigure un venit pentru toată familia, iar cei apropiați nu vor mai fi nevoiți să muncească peste hotare.

Sursa: Expresul.com

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›