‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFermele familiale americane - structura de bază a agriculturii. Istoria domeniului şi lecţiile învăţate

Fermele familiale americane – structura de bază a agriculturii. Istoria domeniului şi lecţiile învăţate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Evoluţia fermelor americane a fost marcată de experienţa vest-europeană în domeniu, cu deosebire a Angliei şi a fost susţinută constant de către administraţia SUA prin legislaţie, reglementări, modele şi mai cu seamă prin politici agricole stimulative, atât pentru consolidarea fermelor precum şi a sistemului asociativ, cooperatist în agricultură.

În prezent, în SUA, fermele familiale constituie structura de bază a agriculturii. Marea majoritate a fermelor familiale sunt specializate în culturile de cereale (grâu, porumb), soia, tutun, bumbac, fructe şi în creşterea animalelor. Deşi fermele americane au avut dimensiuni mari de la crearea lor, comparativ cu cele din Europa, în perioada 1950-1980, suprafaţa medie pe o fermă s-a dublat, încât după anul 1980 dimensiunea medie a fermelor s-a stabilizat la cca. 250 hectare, informează Agro Romania.

Saltul calitativ realizat în evoluţia fermelor americane este spectaculos. Numărul fermelor s-a redus cu aproape 68% în ultimii ani faţă de anul 1920 şi cu 65% faţă de anul 1940, iar pe baza procesului de concentrare a suprafeţelor exploataţiilor agricole, suprafaţa medie pe fermă a crescut în aceeaşi perioadă de aproape 2,6 ori, respectiv de 2,5 ori.

‹ adv ›

În urma unor analize dezvoltate se desprind câteva concluzii, după cum urmează:

  • fermele familiale foarte mici, în număr de cca. 1,1 milioane (49% din total), sunt ferme ce cuprind în medie 40 hectare teren se realizează producţii în medie de 120 mii USD. Proprietarul fermei, de regulă realizează activităţi neagricole; fermele familiale mici, care reprezintă 22% din totalul fermelor, cu o mărime medie de 131 hectare, cu o valoare medie de 250 mii dolari. Alocarea de capital în producţia agricolă este mai ridicată decât în cazul fermelor foarte mici. Proprietarul fermei este autonom în toate problemele ce privesc producţia agricolă;
  • fermele familiale mijlocii, care reprezintă aproape un sfert din toate fermele, au mărimi medii de 317 hectare, cu valori unitare – în medie – de aproape 610 mii dolari. Proprietarii de exploataţii, în general, au vârsta maturităţii depline şi decid în toate problemele economice şi răspundere proprie;
  • ferma familială mare (2,6% din totalul fermelor) au mărimi medii de 723 hectare, cu valori de producţie unitare de peste 1,5 milioane dolari, cu o dotare tehnică modernă şi cu capacitate de a angaja un volum mare de capital. Acest tip de fermă prezintă o pondere mare a suprafeţelor în arendă.
  • ferma familială foarte mare se distinge în mod caracteristic de tipurile anterioare descrise, atât ca mărime precum şi ca formă de organizare. Cu o suprafaţă medie de 1500 hectare şi o valoare medie unitară de peste 3,5 milioane dolari, cu o zestre mecanică substanţială, aceste ferme ating, în parte, dimensiuni agroindustriale. Acest tip de ferme se caracterizează printr-o specializare extinsă, fluxuri şi procese de producţie înalt mecanizate şi o pondere mare din suprafeţele utilizate, arendată.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›