‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermier: Am obținut aproximativ 100 de tone de morcov la hectar datorită irigării

Fermier: Am obținut aproximativ 100 de tone de morcov la hectar datorită irigării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dorin Jardețki este un tânăr de 29 de ani din localitatea Varnița, raionul Anenii Noi. Pentru el agricultura nu este doar o afacere, ci un stil de viață. Spune că a îndrăgit agricultura încă de mic copil, când de fiecare dată, după școală, venea pe câmp să-și ajute tatăl. Astfel, a ales să studieze horticultură la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. 

Potrivit informației postate pe site-ul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova, Dorin gestionează împreună cu tatăl său, Nicolae Jardețki, aproximativ 60 de hectare de teren agricol în aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare „Varnița”. Cultivă legume și culturi cerealiere. Fermierul este convins că apa pentru irigare e existențială pentru practicarea agriculturii, în special, în condiții climaterice instabile.

Când a înțeles că starea sistemului de irigare degradează, iar suprafețele irigabile sunt în scădere, tânărul a decis să ia inițiativa în mâinile proprii. S-a mobilizat și împreună cu mai mulți producători agricoli din localitate au înființat în anul 2018 Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) „Varnița” pentru a putea prelua managementul sistemului de irigare.

„Sistemul centralizat de irigare „Varnița” a fost construit în 1969 și de atunci s-au făcut foarte puține investiții. Aflându-se în gestiunea Stațiunii Tehnologice pentru Irigare, lucrurile nu funcționau atât de bine. Salariile angajaților nu erau achitate la timp, iar apa o primeam doar către luna mai, în timp ce în luna martie deja semănasem legumele. De asemenea, în opinia mea, tariful de 7 lei pentru un metru cub de apă limita accesul la irigare. Agricultorii sunt principalii beneficiari și este în interesul nostru ca sistemul de irigare să fie funcțional întregul sezon agricol, iar asta ne responsabilizează să căutăm soluții pentru a garanta dezvoltarea afacerilor noastre”,își argumentează deciziaDorin Jardețki, care este și președintele asociației „Varnița”.

‹ adv ›

În primăvara acestui an asociația a semnat cu Agenția „Apele Moldovei” contractul de transmitere în folosință gratuită și a preluat gestiunea infrastructurii de irigare pe un termen de 30 de ani.

Devenind responsabili de întreținerea și buna funcționare a sistemului de irigare, membrii asociației au reușit atât să lanseze sezonul de irigare, cât și să investească în reconstrucția acoperișurilor clădirilor stațiilor de pompare.

„Faptul că ne-am format ca asociație ne oferă posibilitatea nu doar să avem grijă de starea infrastructurii de irigare, dar și să atragem investiții. Anul aceasta am participat la concursul proiectelor investiționale organizat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Drept urmare am fost selectați și vom beneficia de finanțare pentru lucrări de reconstrucție a prizei de apă și reabilitarea bazinului de acumulare cu o capacitate de peste 20 de mii de metri cubi. Dar nu ne oprim aici. Vom continua să investim în modernizarea sistemului, precum și să accesăm alte finanțări oferite de donatori, mai cu seamă pentru construcția de noi conducte de apă, dar și reabilitarea celor vechi”, spune agricultorul.

Pe lângă responsabilitățile pe care le îndeplinește în calitate de președinte al AUAI „Varnița”, tânărul are propria gospodărie țărănească. Din cele 60 de hectare pe care le gestionează, pe o suprafață de 10 hectare a cultivat morcov.

„În acest an roada este de aproximativ 100 de tone la hectar, dar nu obțineam aceasta roadă fără acces la irigare, morcovul fiind irigat o data la patru zile”, afirmă agricultorul.

‹ adv ›

În ceea ce privește distribuția producției, gospodăria țărănească lucrează cu agenți economici intermediari, care ulterior o livrează în rețelele de supermarketuri din capitală.

„Nu are rost să mergem la piața agricolă cu atâta producție, rolul nostru fiind creșterea legumelor. Avantajul este că avem frigider și asta ne permite să păstrăm legumele timp îndelungat”, susține Nicolae Jardețki, tatăl lui Dorin.

Procesul de recoltare a morcovului este mult mai ușor și eficient, datorită combinei care automatizează procesul de colectare și sortare, făcând o diferență enormă față de recoltarea manuală.

„Folosim combina deja al doilea an și cred că am luat o decizie corectă de a o procura prin intermediul programului de vânzări în rate 2KR din mijloacele oferite de programul Compact. Procedura de obținere a finanțării este una simplificată și accesibilă, comparativ cu birocrația cu care ne-am confruntat pentru a obține creditul de la bancă pentru construcția frigiderului. Asta ne-a încurajat și am achiziționat și sistemul de irigare linear prin intermediul aceluiași program, pe care îl utilizăm pentru irigarea cepei”, menționează antreprenorul.

Pentru viitor, tânărul  își propune să investească în sporirea competitivității producției sale, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Producătorul agricol își dorește să obțină recolte mari la hectar, dar și produse de calitate superioară ca până la urmă consumatorul să facă alegerea în favoarea produselor sale.

‹ adv ›

Potrivit agricultorului pentru aceasta este necesară tehnică modernă la toate etapele de dezvoltare a legumelor, dar și specialiști în domeniul agricol, care să-i poată consulta atunci când întâmpină anumite dificultăți.

„Am investit foarte mult și nu ne-am gândit să plecăm sau să ne relansăm în altă afacere. Evident că sunt și momente mai complicate, dar accesul garantat la apă ne face să privim cu mai multă încredere în viitor”, afirmă pe un ton optimist Dorin Jardețki.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›