‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieră: Îndemn agricultorii să solicite cât mai multe informații despre condițiile programelor de suport....

Fermieră: Îndemn agricultorii să solicite cât mai multe informații despre condițiile programelor de suport. Am avut pierderi importante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Doina Sîrghi, este o tânără antreprenoare din satul Gradiște, raionul Cimișlia și se numără printre primii producători agricoli din raionul său care a decis să beneficieze de Programul guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373”.

De mai mulți ani, aceasta împreună cu soțul ei cultivă legume, cereale. A decis să procure o curățătorie pentru cereale și pentru aceasta a apelat la un credit investițional. Odată ce a fost lansat Programul guvernamental de stimulare a investițiilor „373”, Doina a depus o solicitare la banca comercială la care se deservea. 

Însă, atunci când a depus dosarul pentru subvenționare la AIPA, cererea i-a fost refuzată, pe motiv că deja a beneficiat de suport prin Programul „373”.  Femeia susține că, nu a fost informată despre aceste detalii destul de importante și astfel are pierderi de circa 272 000 de lei. 

‹ adv ›

Producătoarea îndeamnă fermierii să fie atenți și să se informeze înainte de a solicita suport prin intermediul diferitor programe de suport, pentru a nu se pomeni în situația în care să piardă subvențiile.   

„Primul pas pe care l-am făcut am mers la bancă imediat ce a fost lansat Programul „373”. Acolo, mi s-a spus că încă nu au avut solicitări, dar mi-au propus să depunem dosarul. Ulterior, am fost anunțată că sunt eligibilă pentru acest program și am semnat contractul de creditare la bancă.

Din păcate, în contractul pe care l-am semnat nu se stipula nicăieri că, creditele investiționale care beneficiază de scutirea la dobândă, nu mai pot beneficia de niciun alt suport din partea statului, în cazul dat – de subvenții. Conform Programului „373”, indiferent de procentul pe care îl are banca pentru dobândă, statul acoperă până la 7%”.

Doina Sîrghi susține că, este indignată de faptul că nu a fost anunțată nici de bancă și nici Programul nu stipulează clar aceste detalii.

„Până la urmă, am un contract cu banca, iar ei susțin că nu au fost informați despre acest detaliu. Atunci când am mers și am depus dosarul la AIPA, mi-au refuzat dosarul motivând că am beneficiat deja de suportul statului prin Programul „373”. În final, Programul „373” oferă o mică reducere la dobândă, dar creditul de facto a fost achitat integral de mine.

Astfel că, am pierdut subvenția în mărime de 272 000 de lei pentru curățătoria pentru cereale, în schimbul a 5% la dobândă. Probabil, acest Program ar fi convenabil în cazul HoReCa sau alte domenii, dar nu și în cazul afacerilor în domeniul agricol și ar fi corect ca fermierii să fie informați despre acest fapt, nu să afle ulterior, când depun dosarul la AIPA”. 

Solicitat de Agrobiznes, Gheorghe Iudin, directorul adjunct al ODA, a explicat că, într-adevăr astfel de limitări au fost prevăzute în Programul inițial propus de Guvern.

„Imediat, însă, ce am dat startul Programului „373” în iunie 2023, am început să colectăm, atât de la băncile comerciale partenere, cât și de la antreprenori, păreri despre eficiența Programului, dificultățile cu care se confruntă solicitanții. Astfel că, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării s-au desfășurat mai multe consultări cu băncile și antreprenorii și a fost elaborat un pachet de modificări, care urmează să fie consultat cu secretarii de stat, iar ulterior va fi supus consultărilor publice. Conform noilor modificări, aceste limitări vor fi anulate.

Fermierii vor putea să acceseze credite cu dobândă subvenționată de ODA și ulterior, să beneficieze și de subvenții de la AIPA. Unica limitare care rămâne, la moment, în vigoare se referă la faptul că, sursele de creditare de stat nu vor fi eligibile. Adică cei care au beneficiat de credite prin intermediul Livada Moldovei, UCIP IFAD,  nu vor putea beneficia de Programul „373”, deoarece acestea sunt deja credite preferențiale. Desigur că, după ce va fi consultat public, documentul ar putea avea și alte modificări. Sperăm că, până la sfârșitul lunii decembrie Programul „373” cu modificările menționate mai sus să fie publicat în Monitorul Oficial”.

‹ adv ›

Gheorghe Iudin a mai adăugat că, scopul ODA este ca fermierii să fie cei care vor merge la băncile comerciale pentru a solicita anume produsul care este mai convenabil pentru el și nu băncile să propună producătorilor agricoli anumite programe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›