‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.1 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieră: Îngrășămintele verzi (sideratele), o metodă de adaptare la condițiile climatice extreme

Fermieră: Îngrășămintele verzi (sideratele), o metodă de adaptare la condițiile climatice extreme

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De mai bine de 5 ani soții Rotaru din Hâncești practică agricultura ecologică. Chiar dacă uneori le este mai greu, aceasta a ajuns a fi activitatea de bază a familiei, iar acum pe circa 500 de hectare sunt produse anual năut, floarea soarelui, grâu, secară, sorg și mazăre.

Își doresc foarte mult să dezvolte în continuare afacerea, chiar dacă seceta din acest an le-a redus o parte din optimism.

„Avem 3 copii, pentru ei și am început această afacere. Mereu ne-am dorit ca ceea ce facem noi să nu afecteze mediul și să asigure o dezvoltare în armonie cu natura. Așa am început a produce ecologic, am devenit membrii Asociației MOVCA pentru a face schimb de experiență și încercăm an de an să facem o agricultură corectă, responsabilă”, ne-a povestit Lucia Rotaru.

Una din principalele probleme cu care se confruntă fermierii ecologici ține de asigurarea unei nutriții optime a plantelor. Și pentru soții Rotaru aceasta a fost o încercare, pentru care încearcă să identifice soluții mai bune în fiecare an.

„Cultivăm  siderate an de an, am inclus mai multe boboase în asolament, dar mai administrăm și ceva îngrășăminte organice. Anul acesta am participat în cadrul unui proiect implementat de MOVCA – am semănat în prima parte un amestec de ovăz și mazăre și în a doua parte a proiectului, pe un lot amestec de hrișcă+muștar și pe altul amestec de porumb+soia în calitate de îngrășăminte verzi. Evident, prima care și-a pus cuvântul în reușita experiențelor a fost seceta, dar oricum deja avem o bază după care ne putem orienta în următorii ani. Îngrășămintele verzi sunt o soluție universală, în condițiile în care avem resurse limitate, dar și insuficiență de apă. Totodată, acestea sunt o soluție și pentru fermierii convenționali, deoarece fertilizanții chimici au și multe dezavantaje, inclusiv impact asupra mediului”, susține Vasile Rotaru.

‹ adv ›

În condițiile acestui an, culturile de pe cele 2 loturi au dezvoltat o cantitate de materie vegetală, care reflectă situația critică – lipsa de precipitații din acest an.

„Totuși, făcând calcule, am obținut undeva 2 kg/m2 de materie vegetală, respectiv 20t/ha. În acest sens, recent am intervenit pe aceste 2 loturi cu grapa cu discuri, materia vegetală acumulată fiind mărunțită și încorporată în sol”.

Pentru a transmite experiența obținută, în data de 11 septembrie, 2020 a fost realizat un eveniment online pe ZOOM „Adaptarea practicilor agricole la schimbările climaterice”, concomitant difuzat și pe facebook. În cadrul acestuia au fost prezentate activitățile realizate.

Cu suportul CNFA, în cadrul discuțiilor a fost implicat și un expert din SUA – Charles Bruce Williams, fermier și specialist în agricultură. Acesta a vorbit despre importanța îngrășămintelor verzi.

‹ adv ›

Evenimentul a adunat 37 de participanți din sectorul agriculturii ecologice, care, la final, au putut discuta la subiectul respectiv. Evenimentul a fost productiv, cu implicarea activă a participanților.

În ultima etapă a acestui proiect, se propune realizarea analizei solului pe ambele loturi pentru a determina sporul de materie organică după încorporarea sideratelor în sol. După care, câmpurile vor fi semănate cu secară – primul lot și grâu spelta – al doilea lot.

În pofida problemelor cu care se confruntă, soții Rotaru sunt optimiști și speră că următorul sezon va fi mai favorabil, deoarece au în zonă toate condițiile necesare pentru a-și dezvolta afacerea.

‹ adv ›

Produsele agricole crescute de ei sunt în mare parte exportate, principalele țări în care ajung fiind Germania și Olanda. Totuși, aceștia speră că în câțiva ani produsele eco vor deveni populare și la noi în țară.

„Culturile eco sunt solicitate, dar nu prea am avut ce vinde în acest an din cauza secetei. Situația a fost la toți complicată, nu doar la noi, sper să găsim puteri pentru a trece peste. Anul acesta este foarte greu pentru fermieri, chiar aș spune peste limita puterilor noastre. Pe noi ne menține un lucru, în agricultură este implicat băiatul mai mare, poate și ceilalți doi copii vor dori, datorită lor nu cedăm”.

Activitățile sunt realizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice”, implementat de MOVCA, în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”.

Conținutul acesteia intră în responsabilitatea beneficiarului și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a implementatorului sau donatorului. PGM este gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›