‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermieri: Prețul la cereale ar trebui să fie cu cel puțin 20 la sută...

Fermieri: Prețul la cereale ar trebui să fie cu cel puțin 20 la sută mai mare decât a fost stabilit

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de cereale nu sunt mulțumiți de prețurile de tranzacționare din acest sezon. Potrivit lor, acestea nu le asigură nici măcar posibilitatea de acoperire a cheltuielilor suportate la obținerea recoltei. Producătorii cred că stabilirea relațiilor directe cu întreprinderile de procesare le-ar putea asigura profitul scontat și ar determina o colaborare de succes. Despre aceasta s-a discutat luni, 25 septembrie, în cadrul Conferinței naționale a producătorilor și companiilor prelucrătoare de cereale, care s-a desfășurat la Chișinău.

Nicanor Buzovoi, director general SRL „AGROSFERA-BM”, satul Pârlița, raionul Ungheni, cultivă cereale pe o suprafață de aproximativ 1500 de hectare.

„Recolta anului dat este una bună, deși nu corespunde așteptărilor noastre, fiind afectată parțial de secetă. Prețurile de piață la moment nu ne satisfac, fiind stabilite aproape de sinecost. Suntem în așteptarea prețurilor mai bune, pentru a putea comercializa producția de cereale. Urmează să ne așezăm la masa de tratative și sperăm că vom ajunge la un numitor comun, iar condițiile stabilite să ne satisfacă atât pe noi, cât și pe procesatori”.

Gheorghe Olaru, agronom „AgrovitasTrade”, comuna Budești, mun. Chișinău, este de aceeași părere.

„Din păcate la noi în țară prețurile pentru culturile cerealiere, de regulă, nu sunt satisfăcătoare pentru producătorii de cereale, dar credem că crearea unui sistem eficient de lucru direct între fermieri și procesatorii de cereale ar oferi piață de desfacere stabilă cu prețuri bune pentru noi”.

‹ adv ›

 

Nicolai Mironic, reprezentant al firmei SRL „Hotin”, satul Fundurii-Noi, raionul Glodeni, consideră că grație legăturii directe dintre cultivatori și procesatori va putea crește profitul fermierilor.

„Cultivăm cereale pe o suprafață de 700 de hectare, dintre care 100-150 de hectare porumb, iar grâul ocupă 180 de hectare. Zona în care activăm este afectată de secetă, însă anul acesta am avut parte de precipitații, fapt care ne-a asigurat o roadă mai bună comparativ cu anii precedenți (5,4 tone – grâu de toamnă, iar porumbul arată o recoltă de 6,5 tone la hectar). Luând în considerare condițiile climaterice ale acestui an, putem afirma că prețul pentru cereale ar trebui să fie cu cel puțin 20 la sută mai mare decât a fost stabilit. Anume această diferență de preț ar fi constituit acel profit care ar permite să ne dezvoltăm în continuare afacerea. Este foarte important ca producătorii de cereale să poată coopera direct cu întrepriderile de procesare, fapt care va contribui la creșterea profitului fermierilor, fiind exclusă veriga de intermediari din lanțul de vânzare-cumpărare”, a afirmat Nicolai Mironic pentru Agrobiznes.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›