Pe lângă seceta din anul curent, care a afectat recoltele la marea majoritate a culturilor agricole, fermierii spun că prețurile de comercializare sunt foarte mici, respectiv ei nu își vor putea achita datoriile față de companiile care le-au livrat fertilizanți, inputuri sau tehnică agricolă.
Alți agricultori, care au spații de depozitare menționează că nu vor vinde cerealele la moment și că vor aștepta prețuri mai bune.
Vitalie Bacalîm din satul Băxani, raionul Soroca, gestionează circa 700 de hectare de teren agricol. Susține că anul 2022 a fost un an specific, pornind de la condițiile meteo și precipitațiile care s-au înregistrat, până la recoltele pe care a reușit să le obțină.
Vitalie Bacalîm a mai adăugat că, toate produsele s-au scumpit, dar mai puțin, sau chiar deloc, cele agricole.
Cu toate aceste provocări, producătorul a menționat că deja a semănat circa 100 de ha de rapiță și 200 de ha de grâu. Urmează orzul, iar la primăvară – mazărea.
Igor Pascari din raionul Râbnița a confirmat faptul că, anul curent a fost unul complicat, dar, după părerea lui și după recoltele obținute, nu cel mai complicat.
Fermierul a spus că nu comercializează nimic din cereale pentru că prețurile sunt foarte mici și a decis să le pună la păstrare.
Comentarii