Pare greu de crezut, dar aceasta este realitatea. Motivul – tractoarele funcționează în baza unui soft care este protejat prin legea proprietății intelectuale, potrivit npr.org.
Cu o problemă similară se confruntă fermierul Dave Alford, care deja de treizeci de ani lucrează pământul de la ferma familiei sale. Alford se consideră un fermier mic – el are în proprietate aproximativ 400 de hectare de teren în San Luis Obispo, în statul California. Acolo crește cereale, mazăre, semințe și alte culturi.
Glumește însă că se simte mai degrabă mecanic decât fermier: atât de mult timp petrece pentru a repara tehnica și utilajele agricole din gospodăria sa. „Îmi este mai profitabil și mai ușor să repar totul cu mâna mea, așa că încerc să fac totul singur”, spune Dave.
Dar acum a devenit mai dificil să se conducă de regulile sale. În cursul unei întâlniri cu jurnaliștii, el le-a arătat cabina unui tractor John Deere 8520T. Un tractor modern, cu aer condiționat. Iar pe tabloul de bord se aprinde ecranul unui calculator micuț, care arată starea motorului.
În cazul în care ceva se strică, informația apare pe monitor. Din păcate, lui Dave îi este interzis să-și repare singur tractorul. Fermierul pur și simplu nu pot face asta pentru că nu are acces la instrumentele de diagnosticare. El trebuie fie să ducă tractorul la dealer (cel mai apropiat la o distanță de 65 de kilometri), fie să aștepte până când o să vină tehnicianul de la compania John Deere.
„Anul trecut a fost un caz când s-a stricat tractorul în mijlocul câmpului și a trebuit să aștept o jumătate de zi până când a venit reprezentantul John Deere. După câteva ore a găsit problema – un senzor, care însă m-a costat 120 de dolari”, se plânge fermierul.
Dave spune că ar putea să facă totul cu mâna sa, însă în acest fel încalcă legea Digital Millennium Copyright Act (DMCA) din anul 1998. Dacă compania John Deere l-ar acționa în judecată, fermierul va trebui să plătească despăgubiri o lungă perioadă de timp sau chiar să meargă la închisoare. Încălcarea acestei legi se pedepsește cu o amendă de până la 500.000 de dolari și/sau închisoare de până la cinci ani. Cei drept, nu au fost deocamdată cazuri când agricultorii americani au fost sancționați pentru încălcarea DMCA, dar nu se știe niciodată ce poate să se întâmple.
Acum asociațiile de fermieri se luptă cu autoritățile și companiile din domeniu pentru ca această lege să nu se aplice asupra agricultorilor. Odată la 3 ani de zile se convoacă o ședință specială a autorităților unde se revizuiește lista de excepții la DMCA. Următoarea ședință va avea loc în octombrie 2015. Chiar dacă utilajele agricole vor fi introduse în lista de excepții, aceasta este valabilă pentru numai trei ani. După aceea, fermierii vor trebui să-și dovedească din nou nevinovăția. Și iarăși. Atâta timp cât Congresul SUA nu va modifica legea DMCA.
Comentarii