‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
-4.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii nemulțumiți de soluția propusă de Ministerul Agriculturii: Propunerile sunt întârziate şi insuficiente

Fermierii nemulțumiți de soluția propusă de Ministerul Agriculturii: Propunerile sunt întârziate şi insuficiente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Forța Fermierilor anunță că a primit răspunsul ministrului Agriculturii la propunerile expuse în cadrul discuției din 17 noiembrie.

„Poziția ministerului de resort nu oferă soluții, care imediat pot ameliora situația. Continuăm să ne pregăim de protest”, comunică fermierii.

Se propune doar crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor, acumulate în perioada 2022-2023, și nu le pot restructura, având riscuri să fie supuși fie executării silite, fie procesului de insolvență, fie procedurii de restructurare cu sancțiuni insuportabile.

Totodată, nu se spune nimic despre compensații din Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru anul 2024. 

‹ adv ›

Propunerea Ministerului este una întârziată și insuficientă. Reieșind din experiența activităților autorităților statale, geografia extinsă ale dosarelor agricultorilor cu datoriile, care urmează să fie examinate, și numărul acestora, este evident că toate procedurile de verificare a dosarelor vor dura cel puțin căteva luni, în care mii de fermieri riscă să fie deposedați de tehnica agricolă, terenuri și chiar casele de locuit sau să piardă controlul asupra întreprinderilor lor. Mulți agricultori nu dispun de acest timp! 

În aceste circumstanțe, Asociația Forța Fermierilor continuă să se pregătească pentru protest, care a fost anunțat pentru 22 noiembrie.

Totodată, astăzi reprezentanții organizației vor avea, la orele 11:30, încă o încercare de dialog cu ministrul Agriculturii, la care vom prezenta proiectul Dispoziției CSE, unde am comasat revendicările noastre cu propunerile guvernamentale.

‹ adv ›

Remarcăm că Asociația este disponibilă pentru compromis și a renunțat la executarea imediată a unor cerințe.  

Proiectul Asociașiei prevede un plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii în 3 etape: 

1. Se aplică imediat, pentru 3 luni, un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase. 

‹ adv ›

2. Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale.

Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară. 

3. În anul 2024 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare – soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice.

Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023.   

„Repetăm încă odată că toate cerințele noastre pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare. Iar pentru guvernare a venit momentul adevărului, când ea trebuie să aleagă definitiv dacă susține fermierii adevărați din zonele rurale sau rămâne cu holdinguri transnaționale și sunt de acord ca Moldova să fie transformată în moșia acestora”, comunică Asociația.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›