Declarația a fost făcută de președintele uniunii producătorilor agricoli Uniagroprotect, Alexandru Slusari. El a menționat că registrul agricol electronic urmează să fie lansat numai în 2020. Și a exprimat nedumerire față de faptul că implementarea registrului întârzie atât de mult, relatează InfoMarket.
Slusari a atras atenție asupra faptului că Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) are acces la toate datele cadastrale ale producătorilor agricoli.
Referindu-se la proiectul legii privind principiile de subvenționare a producătorilor agricoli și dezvoltării rurale, elaborat de AIPA și prezentat pe 21 iunie pentru dezbateri publice, Slusari a atras atenție că documentul prevede crearea în locul fondului de subvenționare a producătorilor agricoli a fondului național de dezvoltare agricolă și rurală.
Potrivit datelor autorilor proiectului, bugetul noului fond va fi de cel puțin 4% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pentru anul în curs, adică cel puțin 1,2 mlrd de lei. În context, Alexandru Slusari consideră că nu este corect metodologic de calculat 4% din suma veniturilor bugetului de stat și că acestea trebuie să fie calculate din cheltuieli.
Președintele Uniagroprotect afirmă că în acest an cheltuielile bugetului sunt planificate la nivel de 35 mlrd de lei, iar mărimea fondului național de dezvoltare agricolă și rurală trebuie să fie 1,4 mlrd de lei. Ținând cont că în anul viiitor (când proiectul de lege intră în vigoare, în cazul aprobării în parlament) suma cheltuielilor poate fi și mai mare și e posibilă creșterea inflației, bugetul fondului ar trebui să fie de cel puțin 1,5 mlrd de lei. Anume pe această sumă trebuie să insiste AIPA, consideră Slusari.
Comentarii