‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii susțin că prețurile de achiziție la cereale, fructe și struguri sunt prea mici

Fermierii susțin că prețurile de achiziție la cereale, fructe și struguri sunt prea mici

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Șefii Direcțiilor/Secțiilor agricole raionale au comunicat, în cadrul discuției online cu Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, că producătorii din diferite regiuni ale țării spun că prețurile de comercializare a cerealelor, fructelor pentru procesare și strugurilor sunt foarte mici.

Totodată, aceștia au informat că din cauza precipitațiilor care zilnic cad, în regiunea de Nord a țării, se tărăgănează semănatul grâului și a orzului de toamnă, s-a stopat și recoltarea porumbului și a florii-soarelui.

Este în toi și recoltarea merelor. Cele calitative sunt depozitate pentru a fi comercializate mai târziu, când prețurile vor fi mai convenabile, iar cele ce nu corespund standardelor de calitate sunt transportate la întreprinderile de procesare. Raportorii au declarat că, prețurile sunt joase la fructele destinate procesării.

‹ adv ›

În raioanele din zona de Centru, de asemenea, există probleme la comercializarea strugurilor pentru vin, prețul acestora variind de la 2,0-4,50 lei per kg, la floarea-soarelui de la 9,60 lei/kg până la 9,85 lei/kg.

La moment, nici prețul la grâu nu este cel așteptat de producători.

Vladimir Bolea a amintit că, recent, Agenția Rezerve Materiale a organizat o licitație pentru procurarea grâului în rezerva de stat, dar nici un producător nu s-a arătat interesat de această ofertă, deși, susține ministrul, prețul era destul de atractiv – 5,20 lei/kg.

‹ adv ›

Situația este diferită în zona de Sud, unde, spun producătorii că, din cauza condițiilor climatice nu pot desfășura campania de semănare a culturilor cerealiere de toamnă. Din cauza precipitațiilor de la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, au majorat pe alocuri suprafețele însămânțate cu rapiță, care acum se dezvoltă bine.

Cei prezenți au specificat că, recolta la toate culturile este mai scăzută decât în anii precedenți. Conform rezultatelor, în prezent, roada la floarea-soarelui este de la 1,2 t/ha până la 2,5 t/ha. Doar în raionul Dubăsari, agenții economici preconizează o recoltă de semințe de floarea-soarelui de până la 4,5 t/ha.

Actualmente, este important ca toate suprafețele planificate pentru culturile de toamnă să fie însămânțate la timp. Să se recolteze fructele și strugurii de masă și să se depoziteze în frigidere, iar cealaltă producție, să fie comercializată la unitățile de procesare, a precizat ministrul. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›