Fermierul Vasile Gîrstega din Fălești de ani buni cultivă culturi de câmp pe o suprafață de aproximativ 1700 de hectare.
În condițiile deloc ușoare ale acestui sezon, fermierul a obținut o recoltă medie la grâu de 2,6 tone per hectar, orz – 2,6 tone, floarea soarelui 2,4 tone, sfecla pentru zahăr 55 de tone per hectar, iar porumbul încă este recoltat.
Acesta susține că pe terenurile bine pregătite din toamnă a obținut și recolte de peste 10 tone per hectar la porumb. În schimb, pe diferite loturi cu premergători diferiți, recoltele au variat foarte mult: porumbul semănat după sfecla pentru zahăr a oferit recolte de doar 500 de kilograme boabe per hectar. Pe un câmp de 170 de hectare am obținut recolte de peste 3,4 tone de floarea soarelui per hectar, datorită respectării asolamentului.
S-a convins – arătura dăunează solului
În acest an a arat 30 de hectare de teren agricol, deoarece i se stricase utilajul cu care de obicei realiza lucrările solului, într-un final, a obținut o recoltă cu o tonă mai mică de floarea soarelui, comparativ cu parcelele amplasate alături, dar care nu au fost arate.
Solul are nevoie de îngrășăminte verzi
Orientat spre semănatul direct
La început nu a realizat arătura pe 48 de hectare, iar acum a ajuns să nu are toate cele 1700 de hectare.
Nerespectarea asolamentului – exclusă
În condițiile tot mai problematice, fermierii ar trebui să se orienteze spre respectarea asolamentului.
Îngrășămintele trebuie administrate rațional
Unul dintre principiile de bază ce asigură solul cu suficientă hrană – acoperirea acestuia
Datorită recoltelor mari obținute în acest sezon, în condiții de secetă, Vasile Gîrstega a fost declarat fermierul campion în Fălești.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.
(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.