marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFermierul campion la recolte în Fălești: Aș interzice aratul

Fermierul campion la recolte în Fălești: Aș interzice aratul

Recomandate

Fermierul Vasile Gîrstega din Fălești de ani buni cultivă culturi de câmp pe o suprafață de aproximativ 1700 de hectare.

În condițiile deloc ușoare ale acestui sezon, fermierul a obținut o recoltă medie la grâu de 2,6 tone per hectar, orz – 2,6 tone, floarea soarelui 2,4 tone, sfecla pentru zahăr 55 de tone per hectar, iar porumbul încă este recoltat.

Acesta susține că pe terenurile bine pregătite din toamnă a obținut și recolte de peste 10 tone per hectar la porumb. În schimb, pe diferite loturi cu premergători diferiți, recoltele au variat foarte mult: porumbul semănat după sfecla pentru zahăr a oferit recolte de doar 500 de kilograme boabe per hectar. Pe un câmp de 170 de hectare am obținut recolte de peste 3,4 tone de floarea soarelui per hectar, datorită respectării asolamentului.

S-a convins – arătura dăunează solului

„Niciodată nu m-am interesat ce recolte obțin alții, însă mereu m-am orientat spre atingerea rezultatelor bune în cadrul întreprinderii. Fiecare are tehnologia lui. Eu m-am convins de un lucru – arătura dăunează solului”.

În acest an a arat 30 de hectare de teren agricol, deoarece i se stricase utilajul cu care de obicei realiza lucrările solului, într-un final, a obținut o recoltă cu o tonă mai mică de floarea soarelui, comparativ cu parcelele amplasate alături, dar care nu au fost arate.

„Cunosc tineri care încă ară, dar nu au încercat alte metode, le-aș sfătui să o facă. Fermierii ar trebui să încerce să nu realizeze arătura pe cel puțin 5 hectare, se vor convinge că e eficient. Există multe studii care confirmă că arătura dăunează.

Avem o abordare individuală față de fiecare câmp. Aplicăm doar lucrarea minimă a solului, iar, la necesitate, și afânarea, acolo unde se cere. Luăm decizia ce fel de lucrare să realizăm doar după ce verificăm gradul de tasare a solului. Am optat pentru utilaje performante, cu care realizăm lucrările”.

Solul are nevoie de îngrășăminte verzi

„Semănăm îngrășăminte verzi, însă acestea nu oferă rezultatul dorit în fiecare an … uneori cresc bine, alteori nu. Dar, acestea trebuie semănate de fiecare dată, pentru că fie dacă și ai un an bun, iar 2-3 ani nu, oferă solului multiple beneficii”.

Orientat spre semănatul direct

La început nu a realizat arătura pe 48 de hectare, iar acum a ajuns să nu are toate cele 1700 de hectare.

„În acest an am achiziționat și o semănătoare care ne permite să realizăm semănatul direct. Deja am semănat cu ajutorul acesteia rapiță pe 140 de hectare și 64 de hectare de grâu de toamnă. În anul următor, planificăm s-o utilizăm și pentru alte culturi”.

Nerespectarea asolamentului – exclusă

În condițiile tot mai problematice, fermierii ar trebui să se orienteze spre respectarea asolamentului.

„Mulți producători seamănă doar 3 culturi, însă rotația este extrem de importantă. Dacă nu respectăm asolamentul, nu avem șanse să obținem recolte bogate. Noi cultivăm orz de toamnă, grâu de toamnă, floarea soarelui, porumb, sfeclă, in, măzăriche și mei. Planificăm să mai procurăm sparcetă și lucernă. În plus, ne orientăm spre semănarea culturilor duble, până acum nu aveam semănătoare pentru aceasta”.

Îngrășămintele trebuie administrate rațional

„Pentru îngrășăminte sunt cheltuite milioane anual, însă acestea nu sunt pe deplin utilizate de plante. De aceea, sunt necesare mașini performante, care ar permite administrarea uniformă și rațională. Dacă împrăștii îngrășăminte fără a cunoaște norma și cu utilaje vechi, dintre care 30-40% ajung în apele freatice, poluează atmosfera, ai doar pierderi și impact asupra mediului de lungă durată”.

Unul dintre principiile de bază ce asigură solul cu suficientă hrană – acoperirea acestuia

„Cu cât stratul de resturi vegetale de la suprafața solului este mai mare, cu atât acesta este mai protejat de temperaturi mari, supraîncălzire, evaporare. În plus, se majorează materia organică din sol. Vom evita în continuare arătura și vom adapta tehnologia necesităților stridente, altfel seceta ne va distruge”.

Datorită recoltelor mari obținute în acest sezon, în condiții de secetă, Vasile Gîrstega a fost declarat fermierul campion în Fălești.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco