‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea castraveților pentru recolte bogate

Fertilizarea castraveților pentru recolte bogate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Printre numeroasele mijloace și metode de asigurare a nutriției castraveților, este greu să le găsim pe cele mai eficiente.

Castravetele nu absoarbe din sol atât de mulți nutrienți prin sistemul său radicular, deoarece capacitatea de absorbție este destul de slab dezvoltată.

Planta de castravete are nevoie de un sol umed și cald, care poate fi încălzit primăvara adăugând puțin gunoi de grajd, precum și de câteva fertilizări în timpul celor mai importante perioade de dezvoltare.

‹ adv ›

Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte nu este un proces ușor și, în anumite privințe, chiar creativ. La urma urmei, nu puteți cumpăra doar stimulente de creștere din magazin, ci ar fi bine să pregătiți amestecuri nutritive cu o compoziție sigură.

În plus, nutriția regulată și naturală a plantelor le va crește imunitatea și majoritatea bolilor și dăunătorilor vor ocoli plantele.

Pentru hrănire se folosesc îngrășăminte organice și minerale. Hrana administrată la rădăcini este alternată cu fertilizări foliare – astfel plantele primesc toți nutrienții de care au nevoie.

‹ adv ›

Adesea, tipul de hrănire este influențat de condițiile meteorologice, de exemplu, într-o vară caldă, este bine să administrați îngrășămintele prin udări, deoarece în acest moment sistemul radicular absoarbe rapid substanțele din sol.

Pe vreme înnourată, este mai util să folosiți pulverizarea. Există unele diferențe în procedură pentru culturile din seră și castraveții plantați în câmp deschis.

Cultura din seră este foarte sensibilă la doza de hrană administrată. Adică prea multă hrană dăunează și dacă e puțină – la fel nu e bine pentru plante.

‹ adv ›

Înainte de aplicarea îngrășămintelor, trebuie să udăm plantele cu apă curată, călduță, astfel încât rădăcinile să nu se ardă.

Cât de des ar trebui administrate îngrășăminte la castravete

 De obicei, pentru castraveți se efectuează 4 hrăniri pe sezon:

  • La două săptămâni după plantarea castraveților sau în faza de 4-5 frunze adevărate.
  • În timpul înmuguririi.
  • În timpul înfloririi.
  • În timpul fructificării.

Dacă plantele sunt cultivate într-un sol foarte sărac sau fructificarea este redusă brusc, se poate face o a cincea aplicare a îngrășămintelor, neprogramată.

Hrănirea suplimentară se efectuează și în prezența anumitor probleme, de exemplu, când frunzele devin galbene sau palide, fructele nu cresc suficient sau doriți să stimulați plantele să fructifice abundent.

Atunci când alegeți tipul și doza de îngrășăminte, este necesar să se țină cont de starea exterioară a plantelor, de compoziția solului și de condițiile meteorologice.

Hrănirea castraveților în câmp deschis sau în seră în timpul înfloririi

Perioada de înflorire este cea mai importantă, deoarece de ea depinde dacă plantele vor avea legume puternice.

Pentru a obține castraveți de calitate, începeți să hrăniți castraveții cu îngrășăminte organice: spre exemplu, infuzie de găinaț de păsări (1:15, lăsați amestecul 3-5 zile) sau soluție de bălegar de vaci lichid (0,3-0,5 litri la 10 litri de apă). O plantă va necesita aproximativ 1 litru de produs finit.

În perioada de formare a fructului, plantelor le lipsește potasiul și calciul. Hrănirea cu cenușă va ajuta la corectarea situației.

Cum se fertilizează castraveții cu infuzie de cenușă

Hrănirea plantelor cu cenușă poate fi efectuată prin două metode: prin aplicarea cenușii la rădăcini și prin stropirea frunzelor, adică hrănirea foliară.

Pentru aceasta, pregătiți o astfel de infuzie: turnați într-o găleata cenușă (circa o treime), umpleți-o cu apă fierbinte și puneți-o într-un loc întunecat.

După două zile, amestecați infuzia și strecurați-o. Se toarnă 0,5 l de preparat sub fiecare plantă și se repetă procedura după 10 zile. Veți observa că plantele de castraveți vor înflori mult mai bine.

Hrana administrată foliar este mai potrivită pentru castraveții crescuți în câmp deschis. În total, trebuie să efectuați aproximativ 3 stropiri, în timpul cărora frunzele ar trebui să fie complet acoperite cu lichid.

Cenușa nu poate fi combinată cu îngrășămintele cu azot.

Citește aici mai multe despre cum poate fi utilizată cenușa ca îngrășământ.

Alte îngrășăminte utile pentru plantele de castravete

Hrănirea foliară a castraveților cu acid boric și permanganat de potasiu este, de asemenea, eficientă în această perioadă.

Rețeta este următoarea: se dizolvă 5 g de acid boric și 10 cristale de permanganat de potasiu în 10 litri de apă. De asemenea, puteți adăuga zahăr (50 g) pentru a atrage insectele polenizatoare.

Pentru a menține florile puternice, pulverizați castraveții cu superfosfat – 35 g la 10 litri de apă. Înainte de utilizare, scurgeți cu grijă infuzia din sediment.

În sere, pulverizarea poate fi efectuată în orice vreme, dar nu uitați să protejați plantele de soare și să monitorizați cantitatea de îngrășământ, deoarece în sere, depășirea normei poate fi în detrimentul recoltei viitoare.

Cel mai bun moment pentru hrănirea foliară a castraveților în câmp deschis este dimineața sau seara. Dacă ziua este înnorată, pulverizarea poate fi efectuată după-amiază.

Plantele au nevoie de cel puțin 2 ore pentru a absorbi produsul, deci este important ca vremea să fie uscată și fără vânt puternic în această perioadă.

Cum se fertilizează castraveții în seră 

Fertilizarea castraveților după înflorire vizează formarea corectă a fructelor. În timpul fructificării, plantele iau substanțe nutritive maxime din sol și, dacă lipsește ceva, castraveții vor crește mici și nu chiar gustoși.

 Este ușor să evitați problema dacă efectuați hrănirea în perioada optimă.

Prima hrănire radiculară a castraveților din seră poate fi realizată după cum urmează: 1 lingură nitrofosfat la 10 litri de apă.

După 2 săptămâni, pregătiți o infuzie din bălegar lichid (0,5 litri la 10 litri de apă). Puteți adăuga 1 lingură de sulfat de potasiu, care ajută la distribuirea mai rapidă a nutrienților în toată planta, face rădăcinile puternice și frunzele mari și sănătoase.

De asemenea, infuzia de plante va ajuta la întărirea rezistenței plantelor și la începerea fructificării active: aceasta poate fi făcută din pelin tocat, trifoi, urzică și alte ierburi puse într-un vas, în care turnați apă caldă până când acoperiți plantele și lăsați-le timp de 3 zile.

Se filtrează infuzia și se diluează 1 litru într-o găleată cu apă. Acest lucru este suficient pentru udarea a 4-5 plante.

Cum se fertilizeză castraveții în câmp deschis la începutul fructificării

Dacă fructele de castravete devin albe, plantei ar putea să îi lipsească potasiul, pentru a reduce carența puteți să adăugați 15 g de sulfat de potasiu pe 1 mp de sol.

În perioada de rodire, hrănirea rădăcinilor cu azotat de potasiu (25 g la 15 litri de apă) este utilă. Această substanță va accelera formarea fructelor, iar masa verde nu va crește prea mult.

Iodul și laptele util pentru legume

Dacă doriți, concomitent, să protejați plantele de boli, puteți să le hrăniți cu iod. Pentru a face acest lucru, pur și simplu adăugați 30-40 picături de iod și 1 litru de lapte la 10 litri de apă. Se amestecă bine ingredientele și se pulverizează la intervale de 3 săptămâni până înainte de recoltare.

Fertilizarea castraveților în cazul îngălbenirii frunzelor

Dacă frunzele au devenit palide, un motiv ar putea fi insuficiența de azot, astfel pulverizați plantele cu uree (50 g la 10 l de apă).

Este important să efectuați tratamentul când frunzele inferioare sunt afectate. Când devin galbene părțile superioare ale plantelor, începe moartea lor și există riscul de a pierde planta.

Înainte de fertilizarea plantelor, verificați dacă simtpomele nu sunt generate de bolile comune ale castraveților, cum ar fi fuzarioza și făinarea, care se manifestă și prin îngălbenirea frunzelor.

Pentru a salva plantele ce s-au îngălbenit, puteți hrăni castraveții cu macerat de urzică. Umpleți o găleată (o treime din aceasta) cu urzici tocate, turnați apă fierbinte și lăsați până când amestecul nu mai fermentează.

Mai multe detalii despre prepararea maceratului de urzică – pe acest link.

Apoi se strecoară. Pentru udarea plantelor, diluați 1 litru de infuzie în 10 litri de apă. Rata pentru fiecare plantă este de 1 litru de produs finit.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›