‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea grâului, orzului, rapiței în perioada rece a anului

Fertilizarea grâului, orzului, rapiței în perioada rece a anului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru o dezvoltare normală, culturile de toamnă au nevoie de azot atunci când pornesc în vegetație. În acest scop, fermierii realizează fertilizarea culturilor în perioada rece a anului.

În dependență de capacitățile logistice, agricultorii optează pentru diferite tipuri de îngrășăminte cu azot și perioade de administrare a acestora.

„Faza optimă de administrare este așa numita „mustul zăpezii”, adică când trec înghețurile și urmează o perioadă cu temperaturi ce stimulează vegetația semănăturilor. În mare parte, producătorii optează pentru îngrășământul uree. Însă, acesta trebuie administrat mai devreme decât această fază, în lunile ianuarie – început de februarie, atunci când zăpada nu depășește 3-5 cm. Astfel, ureea reușește să ajungă la nivelul solului și să fie fixată de particulele de sol”, a explicat specialistul Mihai Bostan, reprezentant Corteva Moldova.

Fertilizarea cu uree este eficientă în special pentru semănăturile dezvoltate care au intrat în iarnă înfrățite, constituind o rezervă cu azot pentru următoarea perioadă.

‹ adv ›

Fertilizarea de iarnă la culturile slab înfrățite

Culturile slab dezvoltate la intrarea în iarnă se caracterizează prin: la rapiță – faza de până la 4 frunze inclusiv, grâu și orz până la faza de înfrățire. La aceste culturi prima fertilizare cu azot trebuie să fie mai mare cantitativ decât a doua.

În cazul în care grâul nu a înfrățit la intrarea în iarnă, este recomandat de a opta pentru alt îngrășământ, nu ureea, deoarece azotul ureic nu va da un start bun culturii. Asemenea plante nu au suficientă masă vegetativă, substanțe de rezervă în nodul de înfrățire, au nevoie de o regenerare mult mai rapidă în primăvară, lucru ce poate fi asigurat prin administrarea îngrășămintelor cu azot nitric (NO3, spre exemplu nitratul de amoniu)”.

Dacă în cadrul fermei sunt mai multe sole cu grâu ce au intrat în iarnă în diferite faze de vegetație (solele nu au fost semănate la timp), atunci prima fertilizare cu azot nitric este recomandat de a fi efectuată pe semănăturile ce au fost semănate ultimele, cele care au intrat în iarnă slab dezvoltate.

Fertilizarea culturilor bine dezvoltate

Atunci când semănăturile intră puternic dezvoltate în iarnă: rapița are 8 frunze, grâul și orzul este bine înfrățit, atunci prima fertilizare poate fi limitată la 30-40 kg azot (substanță activă) în mustul zăpezii, iar la a doua fertilizare se aplică 60-70 kg substanță activă.

‹ adv ›

Culturile de toamnă (grâul, orzul sau rapița) bine dezvoltate au azot acumulat în organele plantei, care le permite să se regenereze rapid.

În cazul culturilor slab dezvoltate, se optează pentru o fertilizare cu mai mult azot (obligatoriu și inclusiv azot nitric) la prima fertilizare (comparativ cu a doua aplicare a îngrășămintelor), cu norma de 60-70 kg substanță activă în „mustul zăpezii”.

Concentrația de azot disponibil în sol la reînceperea vegetației, va determina semnificativ numărul de lăstari productivi la grâu și orz, dar și de muguri productivi la rapiță. Pentru a doua fertilizare, ar fi suficiente 30-40 kg.

‹ adv ›

Fermierii care folosesc ureea ca îngrășământ pentru fertilizarea de bază (realizată în lunile ianuarie, februarie), ar putea omite a doua fertilizare.

„Atunci când fermierul administrează azotul ureic ca rezervă (150-200 kg de îngrășământ/ha), este necesar de redus cantitatea administrată în lunile de primăvară sau chiar aceasta poate fi omisă. De obicei, acest lucru îl fac fermierii cu suprafețe mari în gestiune”.

Nu trebuie grăbită administrarea îngrășămintelor

Fertilizarea cu azot nitric (de ex. cu nitratul de amoniu) realizată prea devreme, atunci când grâul încă nu a pornit în vegetație și fenomenul nu va avea loc în următoarea perioadă, nu este recomandată.

Când se face prima fertilizare a grâului, orzului cu nitrat de amoniu

„Prima fertilizare cu nitrat de amoniu trebuie realizată atunci când sunt înregistrate ultimele temperaturi negative. Dacă urmează temperaturi în creștere, aplicarea nitratului de amoniu este mult mai eficientă, iar pierderile de azot sunt minime”.

A doua fertilizare de iarnă la grâu cu nitrat de amoniu

„La grâu se realizează când acesta se află în faza sfârșitul înfrățirii-începutul împăierii. Calendaristic, în funcție de condițiile fiecărui an, faza coincide cu perioada de la 20-25 martie până la 5 aprilie”.

Aplicarea îngrășământului este realizată cu semănătorile, prin împrăștiere și încorporare cu borona rotativă. Pentru fertilizarea a doua este recomandat îngrășământul KAS.

În toate cazurile trebuie de luat în calcul cantitatea de umiditate disponibilă.

„Trebuie de luat în calcul rezerva de umiditate, astfel ca administrarea îngrășămintelor să se realizeze în funcție de roada preconizată în noul sezon”.

Fertilizarea culturilor de toamnă în faza de frunză stindard

În luna aprilie, înainte de căderea precipitațiilor specialistul recomandă să se realizeze o fertilizare suplimentară cu nitrat de amoniu (faza de frunză stindard).

Aceasta este realizată în condiții de umiditate suficientă și asigură o calitate mai bună a recoltei și o sporire a acesteia cu 10-15%.

O parte din azotul administrat în faza de frunză stindard, va contribui la descompunerea resturilor vegetale după recoltare.

Alte detalii despre fazele de aplicare a îngrășămintelor, disponibile pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›