miercuri, 27 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRecomandări de fertilizare a florii soarelui pentru a obține recolte bogate

Recomandări de fertilizare a florii soarelui pentru a obține recolte bogate

Recomandate

Se știe că floarea soarelui are exigențe sporite față de nivelul asigurat de elemente minerale nutritive și echilibrul acestuia.

Deci, analizând diverse surse străine și locale, putem constata că pentru a obține recolte de floarea soarelui de circa 5,0-6,0 t/ha cu un conținut de ulei de 47-52% avem nevoie de cantități suficiente de minerale, în condițiile în care la producerea a 1 tonă de semințe și masa vegetală corespunzătoare acesteia, floarea soarelui consumă 40..60 kg azot (N), 20 … 50 kg fosfor (P2O5), 100 … 120 kg potasiu (K2O), 17 … 25 kg magneziu (MgO), 3 … 5 sulf (S).

Totodată, cultura oferă rezultate bune la hrănirea foliară cu magneziu, sulf, bor, mangan și zinc.

Rolul fiziologic al borului pentru floarea soarelui

Conținutul de compuși cu bor din sol depinde în mare măsură de compoziția mecanică a solului și de cantitatea de humus din acesta: humusul este mai bogat în acest element decât partea minerală a solului, iar în solurile argiloase există mai mulți compuși cu bor decât în ​​solurile nisipoase.

Pentru nutriția normală a florii soarelui, în 1 kg de sol ar trebui să se conțină 0,2-0,5 mg bor mobil. Formele asimilabile de bor în sol sunt reprezentate în principal de acidul boric (H3 BO3) și sărurile sale solubile.

Citește și despre Metode de combatere a buruienilor la floarea-soarelui.

Acidul boric, atât cel format în sol, cât și introdus sub formă de ​​îngrășăminte, este un compus destul de mobil, este fixat slab de sol și poate fi spălat de de precipitații în straturile inferioare.

Prin urmare, solurile din zonele cu umiditate sporită sunt sărace în forme mobile de bor.

Cea mai mică cantitate de bor se găsește în solurile podzolice înțelelnite. Disponibilitatea sărurilor acidului boric în soluri depinde de pH-ul acestora.

Odată cu creșterea acidității solului, hidrații oxizilor amfoterici (Fe și Al) leagă borul datorită ionilor lor OH și reduc disponibilitatea pentru floarea soarelui.

La calcalizare sau pe solurile carbonatate, există, de asemenea, o scădere a disponibilității borului din cauza ionilor de OH, și nu din cauza calciului (Ca 2+).

Carența de bor la floarea soarelui este determinat, de asemenea, de seceta atmosferică, deficitul de umiditate din sol și compactarea solului.

Borul are un efect pozitiv asupra procesului de diviziune celulară, creșterii țesuturilor, a schimburilor de carbohidrați, proteine ​​și acizi nucleici, fertilității florilor de floarea soarelui și, în consecință, asupra randamentului acesteia.

Însă, o tonă de recoltă de floarea soarelui extrage nu mai puțin de 65 de grame de bor, în timp ce 22% din această cantitate nu se mai întoarce în sol.

Absorbția activă a borului (aproximativ 80%) este realizată de floarea soarelui, începând cu faza de cinci frunze până la apariția butonilor florali.

Deficitul de bor în perioada de înflorire a florii soarelui determină sterilitatea polenului, fecundarea slabă a florilor și, ca urmare, se pierde mai mult de 20% din productivitate.

Prin urmare, hrănirea extraradiculară a florii soarelui cu îngrășăminte foliare speciale TM „Avancard”  este recomandată să fie efectuată chiar înainte de apariția simptomelor deficienței de bor și a altor elemente importante pentru nutriția minerală, precum și în fazele critice ale creșterii și dezvoltării florii soarelui.

La floarea soarelui, faza de două-patru perechi de frunze este critică pentru bor, mangan și sulf. În această fază, sistemul radicular al plantei nu este încă suficient dezvoltat, nu poate absorbi cantitatea necesară de elemente nutritive minerale pentru creșterea activă și dezvoltarea organelor vegetative. Astfel, în faza a două-patru perechi de frunze, se recomandă aplicarea îngrășămintelor foliare „Avancard R” cu norma de 1,5-2,0 l/ha ce conține elemente minerale ușor asimilabile esențiale plantelor.

În faza de șase până la opt perechi de frunze la floarea soarelui, începe formarea organelor fructifere – calatidiilor care, numai la nutriția minerală optimă, umiditate optimă a solului și temperatura aerului, sunt capabile să asigure un potențial sporit de productivitate. Iar lipsa nutriției minerale în această fază duce la scăderea randamentului la floarea soarelui. De aceea, se recomandă ca în faza de la șase până la opt perechi de frunze să se aplice îngrășământul foliar „Avancard R” cu norma de 2,0-3,0 l/ha, combinat cu „Avancard R Bor” – 1,0 -2,0 l / ha și „Avancard R Zinc „- 0,5 l / ha formând un amestec în rezervor.

Creșterea randamentului la floarea soarelui prin aplicarea schemei de mai sus de fertilizare foliară ajunge la 4,0-6,0 q / ha, care depinde de baza nutriției minerale asigurate în timpul cultivării florii soarelui.

Află aici despre Recoltarea și metode de depozitare la floarea-soarelui.

Uneori, se întâmplă că din diferite motive nu este posibil să se efectueze două hrăniri foliare la floarea soarelui. În acest caz, se recomandă fertilizarea florii soarelui în faza de cinci până la șase perechi de frunze cu îngrășăminte Avancard R cu norma de consum de 2,0 l / ha, combinate cu Avancard R Bor – 1,5-2,0 l / ha și Avancard R Zinc – 0,5 l / ha într-un amestec în rezervor cu volumul soluției de lucru de cel puțin 200-250 l / ha. Creșterea randamentului la floarea soarelui la o singură aplicare a îngrășămintelor enumerate a fost de 3,0-4,0 q/ ha.

Astfel, putem concluziona că realizarea fertilizărilor foliare cu îngrășămintele TM Avancard R de la UKRAVIT permite fermierilor să crească productivitatea cu 10-15%, precum și să îmbunătățească calitatea și aspectul semințelor, dar și să obțină o rentabilitate înaltă la cheltuielile suplimentare făcute pentru administrarea acestor îngrășăminte.

Oberegagro
Oberegagro
OBEREGAGRO - reprezentantul oficial a produselor UKRAVIT în Republica Moldova.

Citește și ›

Advertoriale