Caisul este una dintre speciile pomicole pentru care fertilizarea echilibrată joacă un rol determinant în obținerea recoltelor calitative. Astfel, cantitatea de elemente nutritive asigurată prin fertilizări trebuie obligatoriu ajustată în funcție de rezultatele analizei solului, vârsta plantației, densitatea pomilor, analiza foliară.
Nu este recomandată fertilizarea cu cantități mari de îngrășăminte o dată la câțiva ani, în special fertilizarea cu azot, deoarece o astfel de practică poate duce la pieirea unui număr mare de pomi. Din contra, furnizarea către plantă a cantităților mici de îngrășăminte, în intervale mici de timp asigură creșteri și dezvoltare echilibrate.
Administrarea la timp a elementelor nutritive, ţinând cont de datele prezentate mai sus, duce la o creştere echilibrată a pomilor, iar într-un final, prelungirea duratei economice de exploatare a livezii.
Atunci când vorbim de necesitățile în elemente nutritive, caisul are nevoie atât de macroelemente (N, P, K) ale căror absorbţie poate fi diferită în funcţie de soi, cât şi nu trebuie neglijat aportul de microelemente (Fe, Mn, Zn, B, Cu).
Îngrășămintele cum ar fi gunoiul de grajd se administrează luând în calcul conţinutul solului în azot apreciat prin indicele azot (IN=humus, % x gradul de saturaţie cu baze, V /100), conţinutul de argilă şi conţinutul de azot din gunoiul de grajd.
Limite de interpretare a analizelor elementelor minerale din sol, recomandate pentru plantaţiile de pomi și arbuști fructiferi:
De obicei, gunoiul de grajd semifermentat este recomandat a fi administrat o dată la trei ani. Acesta având mai degrabă rol de a stimula activitatea microorganismelor din sol.
În cazul livezilor în care se practică înierbarea – sistem de întreținere al solului tot mai popular, trebuie să ținem cont și de acest aspect atunci când calculăm doza necesară de îngrășăminte.
În plantațiile moderne de cais, fertilizarea concomitent cu irigarea (fertirigarea) devine obligatorie, astfel fiind asigurată o eficiență mai bună a îngrășămintelor administrate.
Cantitatea necesară de îngrășăminte se administrează în funcție de recolta scontată, conținutul solului în macroelemente și diagnoza foliară (atribuindu-se un Factor de Corecție în funcție de conţinutul de NPK din frunză).
V-ar putea fi util și articolul Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi.
Spre exemplu, în continuare este prezentat un exemplu de schemă de fertilizare în plantațiile de cais pe rod pentru o recoltă scontată de 35 t/ha, densitatea pomilor de 400-600/ha, cu un pH mediu de 6-8 și rata anuală de irigare de 6000 m3/ha (după cercetările Haifa, Ghid tehnic și economic Pomi și arbuști fructiferi).
Specialiștii recomandă administrarea îngrășămintelor cu NPK începând cu cu prima irigare
(de obicei sfârșit de aprilie început de mai), până în faza de formare și dezvoltare a fructelor săptămânal. Cantitatea se divizează în doze săptămânale și se aplică la irigare. Recomandările se vor ajusta în funcție de diagnoza foliară.
De la legarea fructelor până la 30 zile înainte de recoltat, o dată la 2-3 săptămâni, se recomandă adăugarea în aceste scheme și a îngrășămintelor cu Calciu și Magneziu.
Important! Verificați în recomandările producătorului compatibilitatea îngrășămintelor. Luați în calcul compatibilitatea îngrășămintelor atunci când planificați crearea amestecurilor (după Ghidul Tehnic și economic Pomi și arbuști fructiferi).
Fertilizarea foliară, realizată în momentul optim, este cea mai rapidă metodă de a asigura nutrienți ușor de asimilat de către plantă. Soluțiile se pulverizează la o concentrație de 1-1,5%, pentru cais fiind recomandate perioadele:
- Apariția primelor frunze – dezmugurit (NPK).
- Înainte de înflorit (NPK).
- Căderea petalelor (se adaugă și Ca+Mg).
- Legarea fructelor (NPK).
- Creșterea și dezvoltarea fructelor: 3–4 fertilizări – la fiecare două săptămâni (se oferă atenție sporită fertilizării cu îngrășăminte cu calciu (Ca) pentru a îmbunătăți dezvoltarea celulelor).
- Maturarea fructelor: cu 6 săptămâni înainte de recoltare (4 fertilizări realizate la interval de o săptămână până ajungem la 2 săptămâni înainte de recoltare). Se oferă atenție sporită îngrășămintelor cu potasiu (K) pentru a îmbunătăți calitatea fructelor.
- După recoltare: NPK pentru a contribui la acumularea substanțelor de rezervă pentru anul următor.
Evaluarea nivelurilor de K din frunzele de cais (% în SU) la mijlocul lunii iulie, Ungaria* (după Kaifa):
Fertilizările foliare se fac dimineața sau după-amiază, dacă temperatura aerului este sub 25°C. Nu este recomandată fertilizarea foliară a plantelor aflate sub stres.
V-ar putea plăcea și articolul Fertilizarea foliară și radiculară la cireș – sfaturi.
Comentarii