‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea tomatelor - sfaturi și perioade recomandate

Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tomatele se bucură de o popularitate mare la cultivare, datorită consumului sporit al acestora. În plus, cultura crește cu succes într-o varietate mare de soluri, de la nisipoase până la argiloase, dacă acestea au capacități bune de drenaj și aerare.

pH-ul solului recomandat pentru tomate este cuprins între 5,5 și 6,5.

Pentru a obține recolte bogate și a evita problemele ulterioare legate de insuficiența unor nutrienți, este importantă atât fertilizarea de bază, înainte de stabilirea culturii, cât și fertilizarea în timpul vegetației, cu diferite cantități de îngrășăminte pe bază de NPK.

‹ adv ›

Totodată, pentru a evita carențele eventuale și pierderile de calitate sau recoltă asociate acestora, prin fertilizare foliară se asigură aportul necesar de îngrășăminte cu magneziu, mangan, zinc, calciu și molibden.

Nu există instrucțiuni stricte despre numărul de fertilizări ale tomatelor. Decizia de a aplica îngrășăminte se ia în funcție de dezvoltarea și starea plantelor, de condițiile meteorologice și de caracteristicile unui anumit soi care crește în parcela dvs.

În medie, de obicei, se fac 3-4 fertilizări pe sezonul de vegetație. Acestea se realizează concomitent cu irigarea. Dacă după examinarea plantelor este clar, că le lipsesc unele elemente, atunci numărul de tratamente poate fi crescut prin introducerea exacta a îngrășămintelor necesare.

‹ adv ›

În general, în funcție de perioada de creștere a tomatelor, necesitățile culturii pot fi diferențiate în:

  • Plantare – creștere vegetativă: se aplică doze reduse de îngrășăminte cu NPK și microelemente, de tipul 15-30-15 sau 20-20-20.
  • Creșterea vegetativă – legarea fructelor: se oferă prioritate îngrășămintelor de tip NPK ce conțin mai mult potasiu necesar acestor fenofaze. Variantele ce includ și microelemente sunt optime. Se adaugă îngrășăminte ce conțin calciu și magneziu.
  • Creșterea fructelor – prima recoltă: se continuă fertilizările cu îngrășăminte cu NPK și Ca, Mg, mărind cantitățile.
  • În perioada de recoltare: se măresc cantitățile de îngrășăminte administrate în perioada anterioară.

În general, se recomandă ca în prima fază de dezvoltare să se administreze până la un gram de îngrășământ per plantă (0,6-0,8 g/plantă), în funcție de particularitățile substratului și starea plantei. Ulterior, se mărește concentrația până la maxim 1,5 g/plantă, în perioada de vegetație activă, în funcție de particularități.

În perioada înfloririi sunt recomandate fertilizări cu produse ce conțin microelemente ca bor, zinc și mangan pentru o legare mai bună a fructelor.

‹ adv ›

În perioada de recoltare, în sisteme intensive de producere se administrează până la 2,5 maxim 3 g de îngrășăminte/plantă.

Este foarte importantă monitorizarea concentrației soluției, soluțiile prea concentrate administrate cu apă necalitativă nu sunt asimilate eficient de către plante, iar dacă concentrația în apă este mai mică, planta absoarbe mai multă apă (se întind celulele, planta devine mai sensibilă la factorii din exterior).

Este recomandată fertirigarea la fiecare irigare cu doze mici de îngrășăminte. Doza de îngrășăminte se crește câte puțin la fiecare irigare.

Fertilizarea tomatelor pe suprafețe mici

Fertilizarea începe înainte de plantarea tomatelor. Solul se afânează și se administrează îngrășăminte organice descompuse. Pentru o permeabilitate mai bună a solului, poate fi adăugat nisip la pregătirea acestuia.

În cazul în care solul nu a fost îmbogățit cu nutrienți în prealabil, se recomandă adăugarea acestora în fiecare cuib de plantare.

Mranița sau compostul matur este potrivit – 200 g se amestecă cu solul și se pun în fiecare cuib de plantare.

O sursă excelentă de potasiu este cenușa, în timp ce fosforul și azotul se găsesc în făina de pește (se recomandă 100-200 g/m2).

Se recomandă efectuarea primei fertilizări la două până la trei săptămâni după plantarea răsadului. Acest timp este necesar pentru ca sistemul radicular să-și revină și să poată absorbi nutrienți. În această perioadă, poate fi realizată o fertilizare foliară cu stimulatori.

După plantarea răsadurilor, precum am menționat, este necesar să se stimuleze dezvoltarea sistemului radicular pentru a întări plantele la început și pentru a asigura absorbția completă a nutrienților în viitor. Prin urmare, fosfor la prima hrănire a tomatelor ar trebui să fie de aproximativ două ori mai mult decât azot.

Ca alternativă la îngrășămintele minerale, puteți utiliza macerat de gunoi de grajd: 0,5 l se dizolvă în 10 l de apă, iar roșiile sunt udate cu o rată de 0,5-1 l per plantă.

Nu uitați de regulile principale de fertilizare:

  • Înainte de fertilizare, udați plantele cu apă curată – acest lucru va ajuta la evitarea arderii rădăcinilor.
  • Tomatele trebuie hrănite pe vreme uscată dimineața sau seara, la apus.
  • Când hrăniți plantele de tomate care cresc într-un solar, merită să reduceți concentrația soluției nutritive, deoarece la umiditate ridicată, absorbția substanței are loc mai rapid.

Fertilizarea tomatelor în timpul înfloririi

În perioada de înflorire, tomatele au nevoie de o fertilizare echilibrată. De aceea, se recomandă hrănirea complexă, care conține un set complet de minerale.

Cel mai bun moment pentru fertilizare este după apariția celei de-a doua inflorescențe.

Grădinarii cu experiență practică și alte opțiuni de fertilizări pentru roșiile înflorite.

Într-o găleată (10 l) de apă, se dizolvă 0,5 l de măcerat de găinaț de pasăre, și a câte o lingură de îngrășăminte cu fosfor și potasiu, se amestecă bine și se udă tomatele, cheltuind 0,5 litri per plantă.

După înflorirea celei de-a treia inflorescențe, puteți hrăni tomatele cu humat de potasiu lichid, conform recomandărilor de pe ambalajul producătorului.

Unul dintre cele mai necesare elemente în acest moment este borul – în lipsa lui, poate apărea fenomenul – căderea florilor. Prin urmare, se recomandă fertilizări foliare cu îngrășăminte ce conțin bor sau cu o soluție de acid boric.

Mai multe detalii despre De ce cad, se usucă florile la tomate. Vezi 6 motive.

Pentru roșiile din solar, pulverizarea cu o soluție de sulfat de magneziu (10 g la 10 litri de apă) este considerată utilă – vor fi necesari 1,5 litri de soluție pe 1 mp.

Un tratament universal pentru tomatele de orice soi va fi o infuzie de cenușă. Pentru prepararea infuziei se amestecă 1 pahar de cenușă în 1 litru de apă fierbinte și se infuzează timp de două zile.

Înainte de utilizare, volumul de lichid este amestecat cu 5 litri de apă. Pe lângă nutrienți, acest tratament ajută la creșterea rezistenței roșiilor la infecțiile fungice și bacteriene.

Fertilizarea tomatelor în timpul fructificării

Odată cu începutul perioadei de creștere și coacere a fructelor, fertilizați cu îngrășăminte cu nutrienți, precum potasiul, fosforul, calciul, magneziul, precum și manganul, iodul, borul și molibdenul.

Aceste substanțe accelerează transportul de nutrienți de la frunzele plantei la fructe, contribuie la acumularea de zaharuri, ceea ce înseamnă că îmbunătățesc gustul și culoarea roșiilor. Calciul întărește țesuturile și crește rezistența la putregaiul apical.

Detalii despre De ce se înnegresc, putrezesc vârfurile fructelor de roșii. Cauze și combatere.

Pentru a asigura o nutriție adecvată în stadiul de formare și coacere a fructelor, puteți opta pentru fertilizanți special concepuți pentru această perioadă.

Rata de soluție în perioada de fructificare crește – până la 1,5 litri pentru fiecare plantă.

Prevenirea bolilor la tomate

Pe tot parcursul sezonului, nu uitați de măsurile de prevenire a bolilor. Pentru a preveni infectarea plantelor, merită să îmbogățiți în mod regulat solul cu preparate care conțin bacterii benefice, de exemplu bacili de fân, trichoderma.

În condiții meteorologice confortabile, tomatele, de regulă, cresc bine și produc fructe, formarea și coacerea au loc destul de repede, iar recolta este bună.

Ajutor plantelor este necesar de acordat în condiții de stres: după schimbări bruște de temperatură, cu secetă prelungită sau ploi prelungite. În acest caz, ar trebui să le monitorizați cu atenție și să luați măsuri la timp la manifestările de probleme.

Introducerea la timp a îngrășămintelor vă permite să neutralizați efectele negative și să obțineți o recoltă bogată chiar și în condiții meteorologice dificile.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Foarte binevenite sfaturile și ptr. noi legumicultorii cu suprafețe mici , chiar dacă uneori nu avem produsele necesare cel puțin știm ce trebuie făcut și cînd . Mulțumesc!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›