joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFeudal.md - un nou serviciu pentru cei care doresc să-și extindă banca terenurilor agricole

Feudal.md – un nou serviciu pentru cei care doresc să-și extindă banca terenurilor agricole

Recomandate

Banca funciară este principalul activ al fermierului. Astfel, o contabilitate optimizată a terenurilor, înțelegerea structurii băncii funciare, actualitatea contractelor de închiriere, cunoașterea terenurilor concurenților sunt componentele fără de care este imposibilă desfășurarea unei afaceri eficiente în agricultură.

În mare parte, fermierii autohtoni duc evidența terenurilor în tabele Excel și vizualizează câmpurile pe hărți de hârtie. Acest proces durează mult timp și, adesea, până când hărțile sunt gata, datele pentru unele loturi nu mai sunt actuale. 

Din fericire, trăim în era tehnologiilor moderne, iar inovațiile nu au ocolit industria agricolă. Așadar, în Ucraina, țara vecină, funcționează cu succes de 3 ani serviciul Feodal.land, care vizualizează terenurile pe imagini de satelit și oferă despre acestea date obținute din registrele de stat.

Deja astăzi, acest serviciu este disponibil și pentru producătorii agricoli din Moldova sub brandul feudal.md.

Am discutat cu fondatorul Feodal, Andrei Demianovici, și am aflat ce oportunități va oferi sistemul de management al băncii terenurilor pentru fermierii din Moldova și care sunt avantajele acestuia.

Andrei, povestește, te rog, mai multe despre proiectul Feodal.

Andrei Demianovici: Feodal a fost creat cu puțin peste 3 ani în urmă în Ucraina. Echipa noastră a căutat să creeze un serviciu care să permită gestionarea simplă și eficientă a băncii de terenuri a companiei. Din fericire, am reușit să transformăm cu succes obiectivul în realitate. Așa a apărut serviciul Feodal. Acum, cu ajutorul serviciului, fermierul are acces online la date actualizate privind contractele de închiriere, termeni și acțiuni, vede parcelele neînregistrate, precum și situația la concurenți și multe alte date și analize sunt disponibile pentru el în sistem.

Cum a venit ideea înființării acestui serviciu?

Sunt geodez din talpă. Începând cu 2013, am lucrat în firme agricole cu terenuri în gestiune diferite ca dimensiuni. Au fost perioade în care monitorizam peste 30 de mii de hectare. Cunosc din interior toate problemele cu care se confruntă un producător agricol – neclaritățile contractelor de închiriere, confuziile în registrele de stat, dubla înregistrare a terenului etc. Cu această experiență, mi-a venit ideea de a crea un instrument care să automatizeze contabilitatea terenurilor și să colecteze toate informațiile necesare despre teren într-un singur loc. Astfel, în 2019, a fost creat serviciul Feodal.

De ce ați decis să introduceți serviciul în Moldova?

Având o experiență de succes în Ucraina, ne-am gândit să implementăm serviciul și în alte țări. De ce Moldova? Din punct de vedere istoric, procesul de împărțire a terenurilor agricole colective în cote în Ucraina și Moldova a fost foarte asemănător. În consecință, vedem că fermierii moldoveni și ucraineni au o durere comună – contractele de închiriere a terenurilor, arendarea dublă, probleme cu corectitudinea datelor din registrele de stat, loturi împărțite sub formă de tablă de șah și așa mai departe.

Toate acestea duc la haos în gestionarea terenurilor și, în consecință, la pierderea terenului și a profitului. Echipa noastră oferă un sistem care, în câteva clickuri la computer, vă permite să vedeți toate informațiile despre terenurile proprii și ale concurenților. Oferim fermierului oportunitatea nu numai să-și monitorizeze terenurile, să găsească lacune în contracte și în înregistrarea acestora, dar, de asemenea, posibilitatea de a vedea mai mult – terenurile concurenților și terenurile libere, ceea ce înseamnă că îi oferim toate instrumentele pentru a-și extinde suprafețele fără probleme și dificultăți.

Spuneți-ne mai multe despre procesul de lucru. De unde începe cooperarea dumneavoastră cu fermierii? Cum este aranjat totul?

Serviciul Feudal.md este un sistem de vizualizare a datelor despre banca terenurilor din limitele unităților administrative. Loturile care sunt vizualizate de sistem conțin informații despre proprietari, despre utilizatori, termenii acordurilor de arendă și alte informații mai detaliate. Aceste loturi sunt suprapuse imaginilor din satelit, așa că vedem imaginea reală. De exemplu, vedem dacă un fermier cultivă un teren fără a deține un contract de arendare a acestuia. Acestea sunt întotdeauna riscuri pentru fermier, deoarece își poate pierde recolta atunci când este recoltată de către altcineva. Sistemul elimină o serie de astfel de conflicte și încurajează concurența sănătoasă și competentă.

Comunicarea noastră cu fermierul începe cu o simplă conversație și înțelegerea care este exact problema care cel mai mult îl împiedică să-și gestioneaza și să-și extindă suprafețele. Nu avem scopul să umplem pur și simplu funcționalitatea cu date, să le dăm fermierului și să-l lăsăm să facă ce vrea. Împreună identificăm punctele cele mai vulnerabile și construim o schemă de protecție a resurselor fermierului și propunem o strategie de extindere și lucru cu concurenții, deja bazată pe rezultatele analizei.

Fermierul plătește doar pentru funcționalitatea datelor – iar consultanța, asistența și sprijinul nostru au fost întotdeauna gratuite. Înțelegem că munca noastră depinde de succesul fermierului și de modul în care își gestionează resursele. Prin urmare, suntem pregătiți să investim în educația clienților noștri.

Când am început să lucrăm în Ucraina, fermierii nu aveau o idee clară despre cum să lucreze cu datele publice, iar timp de trei ani prin munca noastră, vedem cum cei care chiar ieri au ținut evidența în tabele, cei care nu puteau aduna loturile de teren la un loc și oferi un raport despre fluxul și refluxul de terenuri, astăzi s-au transformat în strategi tehnologici ai terenurilor care și-au mărit substanțial suprafețele. Principalul lucru este dorința de a crește și instrumentele potrivite la îndemână.

De regulă, efectuăm audituri în limitele primăriilor. Poate fi unul, două, trei – câte aveți nevoie. De la fermier se cere doar să indice unde lucrează.

Echipa Feudal.md efectuează audituri automat, astfel încât informațiile sunt completate rapid. Ceea ce se făcea timp de luni de zile, datorită tehnologiilor moderne, acum nu va dura mai mult de o săptămână, și, iată, toate informațiile sunt reflectate într-o fereastră a monitorului.

Ce includ aceste date?

Tot de ce aveți nevoie pentru a lucra cu terenurile: numărul cadastral, date despre proprietarul terenului, existența unui contract de închiriere sau date despre alt utilizator, termenul contractului de închiriere etc. Datele din sistem pot fi actualizate ori de câte ori dorește utilizatorul, astfel încât fermierul să aibă informații reale zi de zi. De asemenea, utilizatorul sistemului Feudal.md poate introduce datele manual sau le poate importa de pe orice dispozitiv.

Funcționalitatea sistemului vă permite să vedeți o analiză realizată în funcție de anul de expirare a contractelor de închiriere a terenurilor, ceea ce permite fermierului să anticipeze lucrurile, și să-și extindă terenurile, datorită acestei vizualizări a termenului de expirare a contractelor la concurenți. În plus, cu ajutorul Feudal.md, fermierul are ocazia să vadă și să minimizeze pierderile tehnice. Serviciul va arăta care câmpuri din cadrul întreprinderii sunt rău prelucrate sau slab utilizate.

Mai devreme, ați menționat că clientul poate obține informații și despre banca de terenuri a concurenților.

Desigur. Pentru un producător agricol care se străduiește să-și dezvolte afacerea, nu are sens să dețină informații doar despre terenurile sale. Mai ales când sistemul Feodal.land vă permite să obțineți date despre terenurile concurenților. Așadar, cu ajutorul serviciului, fermierul vede actuala bancă funciară a „vecinului său de câmp”, are acces la date – cine deține terenul, când expiră contractul de închiriere etc. Cu astfel de date disponibile, producătorul agricol are posibilitatea de a-și extinde banca funciară, de a nivela „șahul” în câmp printr-un schimb de teren reciproc avantajos cu un concurent.

Când va deveni serviciul disponibil pentru producătorii noștri agricoli? Cum poate un producător deveni clientul Dvs?

Feudal.md este deja disponibil pentru fermierii moldoveni. Să devii clientul nostru este simplu. Puteți accesa linkul și vă puteți înregistra sau contactați un reprezentant al companiei noastre.

Pentru toate întrebările referitoare la analiza băncii terenurilor agricole, puteți apela la +373 792 63 4 61 (Daniela) sau accesa acest link

Andrei Demianovici
Andrei Demianovicihttps://feudal.md
Fondator Feudal.md. Expert în domeniul managementului terenurilor și al activelor întreprinderilor agricole

Citește și ›

Advertoriale