‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. 30 de apicultori din țară au primit stupi verticali prin intermediul Proiectului USAID/APM

FOTO. 30 de apicultori din țară au primit stupi verticali prin intermediul Proiectului USAID/APM

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul evenimentului organizat de Proiectul USAID/APM, la data de 25 aprilie curent, în prisaca apicultorului Andrei Bivol din satul Bardar, raionul Ialoveni, a avut loc ceremonia de înmânare a certificatelor de beneficiari celor 30 de apicultori selectați în cadrul apelului de granturi pentru inițierea unui program demosntrativ și educativ la tema stupilor verticali lansat de Proiectul USAID/APM.

Astfel, 2400 de stupi verticali se vor regăsi în prisăcile celor 30 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova, selectați printr-o competiție deschisă. Stupii verticali procurați din fondurile USAID, vor facilita producția de miere la o scară mai largă și capacitatea de a gestiona un număr mai mare de stupi, permițând întreprinderilor apicole să se extindă, iar operațiunile lor să fie mai eficiente.

‹ adv ›

Totodată, 5 apicultori au fost desemnați în calitate de instructori. Adițional, participanții, precum și alți aproximativ 400 de apicultori vor avea parte de 35 de instruiri în domeniul managementului eficient al stupilor verticali.

Directorul misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard, prezentă la eveniment, a remarcat că scopul asistenței oferite de USAID este de a transforma apicultura din Republica Moldova dintr-un hobby în afacere.

„Evenimentul simbolizează un nou început, o nouă etapă în apicultura din Republica Moldova, care are tradiții apicole, formate de-a lungul anilor. Prin intermediul Proiectului USAID/APM, deja au fost procurate circa 21 mii de containere pentru colectarea mierii. Ele au fost distribuite către 800 de apicultori din toată Moldova. Cu ajutorul lor, apicultorii vor colecta mierea conform standardelor internaționale de siguranță a alimentelor. Totodată, ajutăm apicultorii să cucerească piețe noi prin participarea la diferite expoziții internaționale. Nu în ultimul rând, sprijinim ANARM să ofere servicii mai bune pentru membrii săi. Marcăm o nouă etapă în susținerea sectorului apicol distribuind stupi verticali. Va urma și un program complex de instruiri pentru 400 de apicultori”, a conchis directorul misiunii USAID Moldova.

‹ adv ›

Alisa Pîrlog, secretarul de stat, al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a remarcat faptul că anual, în Republica Moldova se produc 3-5 mii tone de miere, în mare parte în stupii și cu echipamente transmise de la generațiile anterioare. Dar prin implementarea bunelor practici în apicultură, promavate inclusiv de Proiectul USAID/APM, se poate conta pe majorarea acestor cantități.

„Apicultura este o îndeletnicire străveche, pe care oamenii au realizat-o cu mare dragoste și pasiune. Este îmbucurător faptul că există asemenea posibilitatea, care vine să susțină dezvoltarea apiculturii din țara noastră. Această ramură furnizează materie primă pentru industria alimentară, farmaceutică, cosmetică și are un rol principal în polenizarea florii entomofile. Anual, se produc 3-5 mii tone de miere și produse apicole, doar 15% din volumul total de miere este consumat la nivel local, iar 85% este exportat. Cred că apicultorii care beneficiază de acești stupi verticali vor fi un exemplu și pentru ceilalți apicultori ”, a adăugat Alisa Pîrlog.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Ion Maxim a precizat că odată cu informarea apicultorilor despre bunele practici de implementare a stupilor verticali se va aduce plus valoare apiculturii din Moldova.

Agricultura a înregistrat o creștere în ultimii ani, deși există încă multe probleme. Una ar fi tratările pe care le efectuează deținătorii de terenuri agricole fără a coordona cu apicoltorii, astfel nu se reușește protejarea albinelor. Cu părere de rău, consumul de miere în țara noastră este foarte mic, un locuitor consumă aproximativ 300-350 gr., pe când în Uniunea Europeană consumul este de 1-1,5 kg. Totodată, apicultorii utilizează mai multe tipuri de stupi tradiționali, care necesită o gestionare intensivă, sunt greu de fabricat și de transportat. Din această cauză, apicultorii gestionează în mediu un număr de doar 100 – 150 de stupi, pe când tehnologiile moderne permit o capacitate de cinci ori mai mare. Apreciez aportul, inclusiv financiar, al Proiectului USAID Moldova prin acordarea acestor stupi verticali”, a conchis Ion Maxim.

Mihai Dobrojan, reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a menționat că este îmbucurător faptul că numărul apicultorilor este în creștere, iar aceasta se datorează, în mare parte, Proiectelor care vin să susțină și să încurajeze activitățile dezvoltate de apicultorii de la noi.

„Având în vedere că Moldova este o țară agrară, agricultura nu poate fi dezvoltată fără segmentul zootehnic. Zootehnia, de unde face parte și apicultura, este o ramură foarte importantă. La moment, avem înregistrați oficial 6500 prisaci cu un efectiv de 210 mii de familii de albine. Dar înregistrarea și pașaportizarea unităților este un proces continuu. Ne bucură faptul că au profitat de acest suport, în mare parte tinerii, care vor ramâne acasă și vor dezvolta afacerile proprii”, a ținut să specifice reprezentantul ANSA.

‹ adv ›

Unul dintre beneficiarii stupilor verticali, Valeriu Ceancanșciuc, din raionul Briceni, a comunicat pentru Agrobiznes că cheia succesului este în dragostea față de albini și muncă, multă muncă, zi de zi.

„La moment, în prisacă avem circa 150 de familii pe care le îngrijim împreună cu soția și copii. Am început activitatea apicolă cu 3 stupi, acum 10 ani în urmă. A fost un hobby, primul an am avut pierderi. Dar am început să studiez și dacă am ajuns, la moment, la 150 de familii înseamnă că am găsit soluția potrivită. Suntem foarte bucuroși că am reușit să ne regăsim printre beneficiari. La moment, avem stupi orizontali, care sunt foarte greu de manevrat. Odată cu această oportunitate ne vom orienta la un nou sistem în prisaca noastră. Secretul constă în atitudinea față de albini, dacă faci lucru cu multă dedicație, atunci reușești, iar cheia succesului este munca”, a mai spus apicultorul.

Conform datelor, în Republica Moldova activează circa 6500 de apicultori care gestionează circa 210 mii de familii de albine. În anul 2017, în Republica Moldova au fost produse circa 5 000 tone de miere, dintre care 85 la sută sunt exportate preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›