‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. 30 de femei antreprenoare au învățat cum se administrează o agropensiune

FOTO. 30 de femei antreprenoare au învățat cum se administrează o agropensiune

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

30 de femei antreprenoare care s-au înscris la componenta PLATO a proiectului Business Academy for Women (BAW), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și finanțat de Uniunea Europeană, au participat la o vizită de studiu organizată la pensiunea agroturistică „Gagauz Sofrasi” în satul Congaz.

Ana Statova, proprietara pensiunii a beneficiat de un ajutor nerambursabil din cadrul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) în valoare de 200 mii de lei. Prin proiectul investițional, antreprenoarea și-a propus dezvoltarea afacerii prin construcția unui mini complex hotelier și a unui restaurant.

„Crearea unei agropensiuni a fost o idee spontană, dar în care am depus mult suflet și prin care mă văd realizată. În activitatea acesteia sunt implicate și fiicele mele. Îmi doream foarte mult să contribui la dezvoltarea satului și astfel am decis că o agropensiune va fi locul potrivit pentru a se odihni atât locuitorii din sat, cât și vizitatorii de peste hotare. Dar cel mai important, am reușit să le ofer un loc de muncă sătenilor. Mă bucur să văd femei tinere, care doresc să-și dezvolte propriile afaceri și sunt gată să-și asume toate riscurile, pentru că orice afacere își are riscurile sale”, a spus Ana Statova.

Prezentă la eveniment, Iulia Costin, secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii a apreciat aportul femeilor în dezvoltarea businessului din Republica Moldova și a îndemnat tinerele care au idei de afaceri să se implice și să participe la diferite proiecte care vin să susțină și să promoveze afacerile în Republica Moldova.

În același context, Ana Sochircă, managerul proiectului Business Academy for Women, implementat de ODIMM, a accentuat că evenimentul a fost organizat cu scopul de a întruni femei din diverse medii de afacere, pentru a crea o reţea prin intermediul căreia producătoarele vor putea colabora.

„Pe parcursul a 18 luni am încercat să sporim abilităţile manageriale ale femeilor antreprenoare şi să creăm o reţea de comunicare pentru acestea. La fel, am pus bazele unei reţeli de mentori care va ajuta femeile ce doresc să-şi lanseze propria afacere în diverse domenii cum ar fi agricultură, consultanţă şi design. Vizita de studiu la antreprenoarea Ana Statova a avut ca scop principal realizarea unui schimb de experienţă. Ne dorim crearea relaţiilor de parteneriat între întreprinderile din ţară. Proiectul este deja la final și au participat femei cu vârsta cuprinsă între 18-50 de ani ce aveau o afacere deschisă, deja lansată pe piaţă”, a spus Ana Sochircă.

Una dintre participantele la proiect, Teşner Aliona, care produce genţi, consideră colaborarea dintre femei din diverse domenii drept una strict necesară.

„Particip în cadrul acestui eveniment pentru a beneficia de un schimb de experienţă, doresc să cunosc mai multe femei care şi-au lansat propria afacere, să aflu care au fost problemele întâlnite de către acestea şi ce soluţii au identificat. Am avut ocazia să comunic cu tinere din diverse regiuni ale Moldovei ce au propriile afaceri. Suntem la etapa în care ne susţinem, împărtăşim ideile noastre pentru a ne dezvolta”, a specificat Teşner Aliona.

Svetlana Nițoreanu, care deține o plantație de alune, a comunicat că experiența acumulată în cadrul Proiectului va contribui la dezvoltarea afacerii proprii pe care o vede una de succes.

„Sunt foarte oportune vizitele în cadrul cărora vedem experiența femeilor care deja au o afacere de succes. Astfel, cunoaștem care au fost provocările și cum au reușit să le depășească. Mă gândesc că, deținând o plantație de alune, poate peste ani aș putea să deschid și eu ceva asemănător cu agropensiunea, unde vizitatorii ar avea posibilitatea să-și strângă singuri alune, sau să participe la diverse lucrări care se realizează, dar aceasta este o idee de viitor”, a mai adăugat Svetlana Nițorenu.

‹ adv ›

Diavor Victoria, administrează o afacere ce produce lumânări sculptate și consideră că nu poți schimba nimic, dacă stai prea mult pe gânduri și nu îți asumi riscuri. Orice afacere se poate dezvolta dacă există multă dorință și mai depui și multă muncă.

„Particip la vizita agropensiunii din Găgăuzia, aceasta făcând parte dintr-un program mult mai amplu, în care vizităm mai multe companii din țară pentru un schimb de experiență. Avantajele, pentru noi ca și antreprenoare, putem să preluăm experiențele persoanelor care deja au succes și să învățăm cât mai multe lecții de la ei. Totodată, realizăm o sesiune de net-working cu colegile care de asemenea sunt implicate în acest Program. Îndemn femeile care au idei de afaceri să participe la programe asemănătoare, mai ales dacă simt că aceasta este chemarea lor, știu să-și asume riscuri și să administreze emoțiile în așa fel ca să poată aduce doar beneficii companiei. Eu cred că poți deosebi un eveniment bun de unul mai puțin bun, doar dacă participi la ambele. Dacă stai prea mult pe gânduri și nu realizezi nimic, atunci nimic nu se va schimbă”, a specificat tânăra antreprenoare.

Agropensiunea dispune de 10 camere pentru odihnă, 20 de angajați, iar Ana Statova spune că are planuri ambițioase pentru viitor, iar tot ce a reușit să realizeze până la moment este datorită muncii și dorinții enorme de a reuși.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›